Evangelist Son Forum Mesajları

    Selam

    EvangelistBülent Kalkanevangelist

    Arkadaşlar merhaba.. Açılan başlığı bir öğrencimin maili ile öğrendim. İyi yorum yapan arkadaşlarıma da beğenmeyen arkadaşlarıma da saygılarımı sunuyorum.

    Bir tüketicinin satın almış olduğu ürün ile ilgili memnuniyetini veya memnuniyetsizliğini belirtmesi kadar olağan bir şey yoktur. Bu sebeple aynı zamanda hepiniz gibi bir tüketici olarak burada setlerim ile ilgili negatif yorum yapan hiç kimse hakkında ters cevaplar verebileceğimi kimse düşünmesin lütfen.

    Uzun zamandır tr3d`yi takip eden ( ve öğrencilerime de şiddetle tavsiye eden ) bir eğitmen olarak bu konuda yapmış olduğu hizmet için Necmi hocam`ı hep takdir etmişimdir. Bir çoklarının ürünleri için yaptıkları gibi forumlarda sahte hesaplar açıp setlerim ile ilgili fake reklamlar yapabilecekken her şeyi hakkıyla, doğruluk ile yapmanın faydasına olan inancım sebebi ile böyle bir hataya düşmedim. Herkesin düşüncesini olumlu veya olumsuz belirtmesi, tüketicinin de bunları mantıken tartarak karar vermesi en doğru olandır. Hepimizin yaptığı gibi.

    Autodesk Trainer Sertifikasına sahip yetkili bir trainer olarak eğitimlerimi hazırlarken hiç bir şeyi rastgele ( canımın istediği gibi ) yapmadığımı bilmenizi isterim. Uzun dönem Türkiye`nin en iyi sayılabilecek eğitim kurumlarında ve çok bilindik firmalarına özel eğiticilik yapmış bir eğitmen olarak kazandığım tecrübemi artık sınıf eğitimlerinin geçerliliğini yitirdiğine inanarak görsel setler olarak hazırlayıp ülkemizde 3d öğrenmek isteyen her şehirden bir çok kişiye ulaştırmanın gururunu taşıyorum. Bu anlamda bu konunun öncülerinden sayın Savaş Kımıl hocama ve Fatih Çilingir hocama`da buradan saygılarımı gönderiyorum. Ne kadar çok olursak o kadar iyidir. Binlerce kursa rakip olan bir avuç eğitimci - yayıncı olarak bu işi hakkıyla yapabilmek için birbirimize hiç bir zaman köstek değil destek olacağımıza inanıyorum. En azından ben öyle düşünüyorum.

    Gerçekten işini hakkını vererek yapan kurumları hariç tutarak, Türkiye`de şu anda dershanecilik sisteminde neredeyse hiç denetim olmadan süslü binalarda süslü hanımlar tarafından olağanüstü vaadler ile hergün yüzlerce insan kredi kartına taksitlerle veya senetlerle binlerce lira borçlandırılarak çeşitli kurslara kayıt ediliyor. Vaad edilenin yüzde onu bile verilmeden ellerine bir karton parçası tutuşturularak "hadi şimdi gidin iş arayın" diyerek piyasaya gönderiliyor. Eğitimini alacağı konunun tamamen yabancısı olan bu öğrenciler mezun olduğunda kendisinin gerçekten uzman olduğu sanrısına kapılarak iş başvurularına başlıyor. Maalesef hanya`yı konya`yı piyasada öğreniyor.

    Eğtimlerimi alan insanların hiç abartısız yarısından fazlası bir kursu bitirmiş kişilerden oluşuyor. Bu kişilerin çoğu kurslarında öğretilenin eğitimlerimde anlatılan konuların yanından bile geçmediğini samimi olarak itiraf ediyor. Bu fiyata bu eğitimleri nasıl ve neden sattığımızı soruyorlar.

    Bu işin bir tarafı.. Diğer tarafına ( Eğitimin yöntemi ) gelecek olursak.

    İki konservatuar düşünün. Bir tanesi bir senede size piyano ile Beethoven`ın 58 no`lu Sol Majör konçertosunu çalmayı vaad ediyor. Bu konservatuardan mezun olduğunuzda bu konçerto`yu hatasız bir şekilde çalabileceksiniz ancak Mozart`ın eserlerini çalamayacaksınız. Bir diğer konservatuar ise size ilk yılınızda Bona teorisi ( Nota okuma ve ölçüler ) Solfej ve Piyano`nun bilinmesi gereken tüm özelliklerini, sesin nasıl çıkarılması gerektiğini, ellerinizi nasıl kullanacağınızı, pedallara ne zaman nasıl basmanız gerektiğini, Kağıtta yazan notaların piyanoda nerede bulunduğu gibi konuları öğretecek. Eğitiminiz boyunca Hiç bir bestecinin hiç bir parçasını baştan sona çalmayacak, ancak eğitiminiz tamamlandığında istediğiniz her bestecinin her eserini "NASIL ÇALABİLECEĞİNİZİ" bileceksiniz.

    Eğitim bir tatmin meselesi değil, kanıtlanmış yöntemler üzerine kurulu bir bilimdir. İşini hakkını vererek yaptığına sonuna kadar emin olan bir eğitici olarak konuya bir de bu yönden bakmanızı rica ederim. Bir balık vermek yerine balık tutmayı öğretmek evladır. O balığı yedikten sonra kişi yine aç kalır, ancak balık tutmayı öğrenen kişi ömür boyu aç kalmaz.. Sitemde öğrencilerimin tuttukları balıkların olduğu sayfayı görebilirsiniz. Selam ve Sevgilerimle

    2014-01-10 03:08:38

    ben yine de tekrarlayayım.

    EvangelistBülent Kalkanevangelist

    ben yine de tekrarlayayım. 1 yıl tam anlamıyla kendini adarsan bu bahsedilen "çok zor" denilen sınavı kazanırsın. Arkadaşlar sınavın zorluklarından bahsetti, biraz şevkin kırıldı sanırım. Benim iddiam 1 yıl kendini "gerçekten" adamak ile başlıyor. Sen 2 günde yarım saat çalışırsan sınavı kazanman elbette hayal. Ancak 1 yıl boyunca günde 11 saatini bir şeye adarsan o işle ilgili her sınavı geçersin. Olay sınav + sistem + binlerce kişi + tekrar giren yüzlerce kişi vs. değil. Sadece sensin. Şu anda sorular sorarak bile vakit kaybediyorsun. Zaman çok kıymetli. Ayrıca arkadaşların söylediği gibi, animatör olmanın kapısı bu fakülte değil. Pixar`ın kadrosunun yarısı self taught animatörlerden oluşur. Dünyanın en çok satılan 3d magazini 3dworld`de bile yazarların yarısı öyle. Hatta bir çok üniversitede verdiğim 200`ün üzerinde seminerde bu yazdıklarını anlatmış olan ben bile :)

    2013-02-11 01:28:43

    Selamlar, Seneye girmek istiyorsan

    EvangelistBülent Kalkanevangelist

    Selamlar,
    Seneye girmek istiyorsan önünde güzel bir zaman var. İyi değerlendirirsen sınavı kesinlikle kazanabilirsin.
    Öncelikle bulunduğun şehirdeki Grafik - Çizim - Karakalem eğitimleri veren kursları kendin araştırmalısın. "Kaç para" diyerek işin içinden sıyrılamazsın :) Bunu kendin bu kursları arayarak öğren. Bütçene uygun bir tanesini bulursan sana eğitim verecek hocanın bu işe yetkin olup olmadığını soruştur. ( Geçmişini, nerelerde eğiticilik yaptığını vs )
    Eğer bütçen yetmez ise yine de kendi kendine çizim teknikleri öğreten kitaplarla yol alman mümkün. Kendini disipline edersen 1 sene gibi bir sürede çok güzel gelişme sağlarsın.
    Bunun dışında 3D programları ( Max - Maya ) giriş seviyesinde bile olsa öğrenmeye bunları yine evde kendi kendine öğrenebilirsin.
    İnşallah dilediğin olur :)

    2013-02-10 01:12:14

    ilhan arkadaşa kesinlikle katılıyorum.

    EvangelistBülent Kalkanevangelist

    ilhan arkadaşa kesinlikle katılıyorum. Çalış ve Üret, bulabildiğin her kaynaktan AutoCAD ve Max konusunda kendini geliştirmeye bak. İyi sanatçıların ürettiği eserleri incele - ilham alarak bunlara benzer çalışmalar yapmayı hedefle. Takıldığın her konuda forumları araştır. Google nimetini iyi kullan, youtube - tr3d gibi güzel kaynakları iyi kullanmayı öğren.
    Sonra bir deste iyi kalitede kağıda bastırdığın çalışmayı koltuğunun altına koy ve iş ara. İşin sana gelmesini bekleme. İlan da gözetme. Gerekirse kapı kapı çalışmalarını dağıt.
    Emin ol sana ilgi gösterecek çok iyi firmalar bulacaksın.

    Allah yolunu açık etsin.

    2013-02-08 21:17:31

    Evren sen de haklısın.

    EvangelistBülent Kalkanevangelist

    Evren sen de haklısın. Ancak ileride sıvı blok ile Overclock düşündüğüm için Güç kaynağını yüksek tuttum. Eksik olmasındansa fazla olsun :) Sonuçta 1500 Watt diye anlık 1500 çekmeyecek.

    Anlık olarak amper yeterli gelse de 4K bir GPU render işleminde kartlar gerçekten enerjiyi yutuyor. bahsettiğin yeterllilik konusunu gerçekten çok araştırdım. Oyunlar ile GPU Render işlemleri arasında teknik olarak benzerlik olsa da GPU Render`da aynı anda abartılı geometrik bileşenlerin de hesaba katılması ekrana extra yük bindiriyor. ( Anlık Render ) Amper biliyorsun tayzikli su sukan hortum örneği ile örneklendirilir. Basınçtan hortumları patlatmamak için işimi sağlama almayı tercih ettim :)

    Güzel başlık olmuş. Konu hakkında fikri değil de "bilgisi" olanların bilgilerini paylaşması çok iyi olur.

    2015-04-18 03:43:01

    Konu başlığı altındaki tüm

    EvangelistBülent Kalkanevangelist

    Konu başlığı altındaki tüm mesajları okumadım ama ( yazacaklarım tartışılmış olabilir diye söylüyorum ) ben de bir şeyler eklemek isterim.

    Öncelikle sadece grafik kartının modeli veya markasını baz alarak karşılaştırma yapmak doğru bir yöntem değil. En azından Elektronik olarak etik değil :)

    Konuya sistem olarak yaklaşarak değerlendirme yapmalı. Aslında değerlendirme yaparken de bilmemiz gereken bazı önemli noktalar var.

    GPU Render ?
    FPS ?
    Trigon sayısı ?
    Sahne Uzayının ölçeği ( System Unit ) ?

    Yukarıdaki ana başlıklarda hangi bileşen hizmet verir ?

    Örneğin 3000 Cuda çekirdeğe sahip 4 GB bellekli bir grafik kartınız olduğunu varsayalım. Bu ayarda bir kart, GPU render ve yoğun sahne navigasyonunda muhteşem bir enerji çekecektir. Karşılaştırma yaparken güç kaynağınızı da ( PSU ) değerlendiriyor musunuz ? Vaya Anakartınızın veriyolu frekanslarını ? Ya da Ram`lerinizin Latency değerlerini karşılaştırıyor musunuz ?

    Tüm bunlara ek olarak Monitörlerinizin bu kıyaslamaları yaparken çözünürlüğünü karşılaştırdınız mı ?

    Açıkçası yıllar içinde şunu anladım ki iyi bir 3D tasarımcı aynı zamanda çok iyi bir donanım bilgisine sahip olmalı. Maalesef bir çok arkadaş oradan buradan duyduğu - O kart çok iyiymiş, bu kart berbat! söylentileri ile hareket ediyor. Bazen öğrencilerim bana soru gönderirler. Hocam 5000 TL bütçem var, ne alayım ? diye.. Açıkçası ben 5000 TL ile bir makina toplayacaksam en az 2 hafta araştırmadan hiç bir parçaya yanaşmam. Bunu yaparken en dikkat ettiğim konu Fiyat/Performans analitiği olur. Bazı parçaları sıfır, bazılarını ikinci el almaktan çekinmem. Böylece en mantıklı makinayı toplarım. Doğruca Vatan`a gidip oradaki elemanların gazına gelerek stokta kalmış fazla ürünlere yönlenmem yani :)

    Şu anda kullandığım sistemde çift GTX 690 kullanıyorum. 3072 Cuda çekirdeği + 4 GB bellek ile GPU renderda sınırları zorlayan ve Autodesk tarafından Fiyat / Performans olarak TITAN`dan bile ön sırada gösterilen bir karttır. SLI yapmıyorum. ( GPU Renderda yapılmaz / gereksiz ve aynı zamanda daha kötü sonuç verir. ) 1500 Watt Golden sertifikalı güç kaynağına 1000 Küsür Lira ödemekten çekinmedim. Bu kartları kullanacaksam bu canavarları iyi beslemeliydim. Muhakkak iyi veya kötü Güç regüle edici bir cihaz kullanırım. O kadar parayı dengesiz şehir elektriğine kurban etmek istemem.

    Böyle çift olarak kullanacağınız grafik kartları`ının Double PCI-X 16 desteklemesi çok önemlidir. Piyasadaki çoğu kart 16X desteği olduğunu belirtir ancak çift kart takıldığında 8-8 ikiye bölerek maalesef size kazığın en güzelini atar.

    Ekran kartı tek başına çalışan bir bileşen değildir dedik ya, Kart`a gidecek emirleri "işleyerek" hazırlayan "İşlemci" ve Ara eleman olan RAM`leriniz de kalitesi ( Frekansları ) çok önemlidir. Açıkçası bu ikisinin güçsüz olması kötü yönetilen ve yenilmeye hazır bir ordudur diyebiliriz.

    Yani özetlemek gerekirse iyi sonuç almak şu veya bu karta sahip olmak ve bunlarla birbirine üstünlük taslamak değil ( üzerinize alınmayın lütfen ) en doğru sisteme, yapacağınız işlere en uygun donanımlara sahip olmak ile alakalıdır. Malımızla değil, yaptığımız işler ile yarışalım lütfen :)

    Şimdi senin makine nasıl ? Kaç FPS ? GPU Renderda nasıl diye soracak olan arkadaşlar mutlaka olacaktır. Valla 20 küsur yıldır onlarca kasa eskitmiş bir bilgisayarcı ( benim bakkal öyle diyor ) olarak şu an kullandığım sistem benim için en iyi sistem :) Evime ekmek götürmemi sağlıyor. Çok üzmüyor :) Bu yeter. Varsın FPS az versin. Render yarım saat fazla sürsün. Canı sağ olsun.











    2015-04-16 01:54:16