Oyun Yapımı : Oyun yapımı için portal

birlikte çalışma portalı
turkertTürker TunalıAvatar

3ddesen: Bu portalın amacı grup kurma ve birlikte çalışma portalı. Oyun yapmayı öğreten Türkçe, kaliteli bir platform bencede yok. Bölük pörçük, kısa kısa bilgi bombardımanına tutan siteler var sadece. Aslında olması gereken olayı komple çözen, anlatan, eğitim uzmanı bilgisi ve edasıyla öğretim sunan bir ortam. Ama bu da çok zaman, emek ve bütçe gerektirir. Bunun olmasını geçtiğimiz 10 yılda göremedik, bundan sonra da göremeyiz. Ama şöyle bir çözümü var bu işin. Mesela sen aslında 3ds Max ile ilgileniyor ama sadece oyun için kodlamayı öğrenmek istiyorsan bu iş zaten hatalı. Kaliteli oyun için konusunda uzman kişilerin kendi uzmanlıklarında çalışması gerekli. Bir grup kurup ortaya 1-2 prototip çıkardıktan sonra zaten gruptaki yazılımcıya istediğin şeyi sorabilirsin, öğrenebilirsin. Hatta ufak ufak küçük şeyleri yapmaya bile başlayabilirsin.


Türker TUNALI
2014-04-24 12:20:32
  • Offline
  • Erkek
  • http://about.me/turkertunali
{islemler}
tr3d entegrasyonu
turkertTürker TunalıAvatar

akinbeyli: tr3d ile mutlaka bir etkileşimi olur zaten. Belki profilleri buradan da alırız. Ama bunun içinde gömülü olması için site yönetimi ile konuşmak lazım, sunucu özelliklerinin tutması lazım filan. Ben düzgün bir site adının olması gerektiğini düşünüyorum. Mesela "geliştiriyoruz.com" gibi. Böylece "oyun.geliştiriyoruz.com" tarzı alt alanlar açabiliriz. Yapılan projelerin tanıtımı için "projesi.com", "oyunu.com" olabilir. Bu şekilde "Yeniçeri Macerası" oyunu için "yenicerimacerasi.projesi.com" ya da "yenicerimacerasi.oyunu.com" gibi proje tanıtım sayfaları olabilir.


Türker TUNALI
2014-04-24 12:28:13
  • Offline
  • Erkek
  • http://about.me/turkertunali
{islemler}
domain
drekonNecmi DemirkeserAvatarDükkan sahibi

"oyunu.com" sitesi zaten size ait değilse böyle bir ismi almanız epey pahalıya gelir. "projesi.com" da dolu görünüyor.


Game maker
2014-04-24 13:39:49
  • Offline
  • Erkek
  • http://www.gamikro.com
{islemler}
Domain adı
turkertTürker TunalıAvatar

Domain adlarını örnek verdim. Oyunu.com doluysa, oyunu.ca, oyunu.jp var. Mesela bende mim.ar.com var. Onu yapmaya çalışıyorum bu ara. Arjantin alan adı ama iş görür. Önemli olan içerik ve işlev bence.

Bu arada "mimar.com" sahibi ile görüştüm. Telefonu bu işlerle en ufak alakası olmayan bilgisiz biri açtı. "O site için $100.000 istiyorlar" dedi. Birilerinin emir kulu belli ki. Bu işlerde de domain mafyası türemiş anlaşılan. Güzelim isimler bunların elinde, internetimiz heba oluyor. Çok yazık.


Türker TUNALI
2014-04-24 14:30:46 Edit:2014-04-24 14:33:44
  • Offline
  • Erkek
  • http://about.me/turkertunali
{islemler}
organizasyon gizlilik paylaşım kazanç

organizasyon
gizlilik
paylaşım
kazanç
zaman
güven

konuları ne olacak iletişim portal hadi tamam diyelim.

- oyunlar ya satılarak ya reklam üzerinden ya da içlerindeki market sistemlerinden kar sağlarlar. Bu kazanç kimin hesabına yatacak ?

- oyunda kullanılan materyallerin ne kadarı kişilere açık olmalı? örneğin oyunun tanıtımı için bir video hazırlandı diyelim bu videonun kaynak dosyaları ana dosyaları max dosyaları herkese verilecek mi ? yoksa sadece video dosyasımı verilecek ?

- oyun içinde bir market sistemi oluşturuldu ve yazılımcı bunu yapmak için canını dişine taktı bu kodlarda paylaşılacak mı ? kaynak dosyalarının paylaşılması takım içindekilerinin bu kodları herhangi birileri ile paylaşması ? gizlilik olayı nasıl olacak ? paylaşımda ne kadar ileri gidilecek ?

- organizasyonu kim denetleyecek. kim kime dum duma herkes herkesi bekleyen bir sistem ileriye gitmez. Birisi şu saatte şu iş olacak ki bir diğeri beklemesin diyebilecek ve işi yaptırabilecek konumda olmalı. İş zamanında yetişmedimi yaptırımlar olmalı ? ama yaptırım nasıl olacak maaşlı bir şirkette çalışmıyorsun ki maaşın kesilsin ya da işten atılasın ?

vs vs


2014-05-30 12:28:46
  • Offline
  • Erkek
{islemler}
ha birde hadi tuttu

ha birde hadi tuttu para kazandık ve oyun tarzından para kaldırdık diyelim bundan sonrasında bu oyunun tüm materyalleri kimin patentinde olacak ? ben misal oyunun tuttuğunu gördüm tüm kodları aldım içindeki bir kaç resmi düzenleyip tekrar itune veya google play store`e yükledim diyelim burasıda sıkıntı. ya da hiç anlamayan sadece sesten anlayan bir kişi tüm kodları aldı başka bir firmaya devretti ve de bu kodlar benim dedi firma o zaman ne olacak ?


2014-05-30 12:31:59
  • Offline
  • Erkek
{islemler}
Gizlilik
turkertTürker TunalıAvatar

Bu yazdıklarınızın bir çoğu gizlilik ile alakalı bu da grubun kendi iç meselesi. Her grup kendi iç düzenini oluşturur. Sonuça dosyaları Dropbox, Box gibi yerlere atıp istedikleri kişiye görme, yazma yetkisi verebilirler.

Kazanç konusu yine grubun kendi içinde çözeceği bir konu. Tema vakfına mı bağışlarlar, birçok oyun gibi ücretsiz mi yaparlar kendileri bilir.

Organizasyon denetimi konusuda görev dağılımı olarak biraz bahsettim. İş verilip takibi yapılabilir.

Bunların hepsinin çözümü iletişim. Eğer günlük 10 dakikalık düzgün toplantılar yapılırsa bir sıkıntı çıkmaz.

İş hayatında kodların çalınması otomasyon yazılımları ile engellenebilen birşey değil. Half Life 2 çıkmadan birkaç hafta önce kaynak kodları nasıl çalınmıştı. Ne kadar zarar ettiler? Bizim sektörde çok olan birşeydir bu ve sadece ama sadece düzgün çalışan seçimi ile giderilebilir. Bilgiye açık verici adamların işe alınması gerekli alıp kaçıcı değil. İnsan kaynaklarının ellerinde bunun için çok güzel testler var.

Birde açık konuşayim, kaynak kodunun elinde olması ile yeni oyunun çıkması hemen olmuyor. Quake3 kaynak kodu açık, yeni bölüm yapmaya kalksak 6 ayda çıkartırız. Yani benim kendi adıma çok ilgilendiğim konular değil. Bazı çok takıntılı firmalarda sadece adamların bilgisayarlarında devamlı denetlenerek kod yazdığımız dönemlerde oldu tabiki. Neyse işin profesyonel kısmı bu. Bizim portal için çok gerekli kalmıyor.


Türker TUNALI
2014-05-30 12:57:23
  • Offline
  • Erkek
  • http://about.me/turkertunali
{islemler}

Kapalı

Bir yıldan uzun süre geçtiği için konu otomatik olarak kapatılmıştır !