Oyun Yapımı : Oyun yapımı için portal

Oyun yapımı için portal
turkertTürker TunalıAvatar

Arkadaşlar merhaba,

Çok uzun süredir Türkiye`de ki oyun yapım süreçlerini hızlandırabilmek için bir portal yapmayı düşünüyorum. Aşağıda neden ihtiyacımız olduğu ve özelliklerini yazacağım. "Güzel olur" ya da "Çözüm getirmez" gibi ifadelerle fikrinizi belirtirseniz sevinirim.

Bir çok başarılı yazılımda olduğu gibi düzgün bir oyun için de bir ekip şart. Benim gördüğüm sıkıntılar ekip kuramamaktan başlıyor. O yüzden portalın ilk özelliği üyelerin yapabileceklerini girebilecekleri bir form ile (Yazılımcı, tasarımcı, senarist, ses efektleri, karakter modelleme, testler, müzik, menu tasarım gibi) kendi özelliklerini belirtmeleri. Bundan sonra ekip lideri bir grup oluşturup, hedeflerini, yapmak istedikleri oyunları girip, açık pozisyonları belirtebilmeli. Üyelerde kendilerini tanıtıp gruba katılmak için başvurabilmeli. Bir kişi birçok ekipte görev alabilmeli. Bu şekilde ekip kurma sorununu gidermiş oluruz.

Bundan sonraki problem görev dağılımı. Bunun içinde basit bir şekilde kimin ne iş yapacağı, ne zaman yapacağı ve sorumlusununda yaptıktan sonra işi bitirdiğini belirttiği bir form gerekli. Bu şekilde iş takibi ve projenin genel durumu takip edilebilir.

Bir sonraki problem iletişim. İletişim sağlıklı olduktan sonra iş takibi de gelir, grup kurmakta kolaylaşır. İletişim konusunda site üstünden yapabileceğimiz tek şey skype, telefon, e-posta bilgilerinin paylaşılması. Site üstünde görüşme ve yazışma için efor sarfetmek çok doğru gelmiyor. Zaten bir sürü alternatif kanal var.

Birde projede kullanılan dosyaların, modellerin, kodların, ses dosyalarının, resimlerin düzgün bir şekilde paylaşılması gerekli. Bunun için bazı online servisler var, bunların nasıl kullanılacağı anlatılabilir. Burada önemli olan müzik ile uğraşan bir arkadaşın bile kimseye ihtiyaç duymadan, oyunun son halini alıp kendisinin yeni ekleyeceği müziğin nasıl durduğuna bakabilmesi. Yani iterasyon dediğimiz şey. Rovio, 51 başarısız oyundan sonra yeni oyun yapma kararı verdiğinde günde 10 deneme çizimi yapıyordu. Yazılımda kalite sürekli deneme ile gelebilir. O kısmı da çözebilirsek belki oyun sayısı artmaz ama oyunların kalitesi mutlaka artar.

Son olarak yapılan oyunların dışarıdan görülebildiği tanıtım sayfaları yapılabilmesini düşünüyorum. Launchpad tarzı, resimlerle tanıtımı yapılabilen, yorumların alınabileceği bir ortam.

Bu anlattığım platformun yurtdışında farklı özelliklerini içeren siteler var ancak İngilizce yetersizliği ve her özeliğin farklı siteden karşılanması işleri zorlaştırıyor. Mesela buradaki forumlarda da grup kurulabilir, proje takip edilebilir, dosya paylaşılabilir. Yani çok kasan insanlar zaten bir şekilde yolunu buluyor. Ama kendi adıma konuşursam çok kaliteli yazılımlar çıkmıyor. Şöyle özetleyebilirim, Steam platformunda yer alan tek bir yazılımın bile sadece forumlardan takip edildiğini düşünmüyorum. Orada günlük toplantılar, iş takibi ve iterasyon şart. Bizimde oralarda olmamız lazım. Onlardan bir eksiğimiz yok.

Anlatmaya çalıştığım gibi bir platform olursa sizce oyun yapımına katkısı olur mu?

Okuduğunuz için teşekkür ederim.


Türker TUNALI
2014-04-22 10:57:23
  • Offline
  • Erkek
  • http://about.me/turkertunali
{islemler}
he
drekonNecmi DemirkeserAvatarDükkan sahibi

"...Orada günlük toplantılar, iş takibi ve iterasyon şart...

" iterasyon neee ? smiley 35


Game maker
2014-04-22 14:17:31
  • Offline
  • Erkek
  • http://www.gamikro.com
{islemler}
iterasyon şart kesinlikle
emrah_redEmrah.redAvatar

iterasyon şart kesinlikle


“I always like walking in the rain, so no one can see me crying.”Charles Chaplin
2014-04-22 22:00:03
  • Offline
  • Erkek
{islemler}
günümüzde evden bu işi
3ddesenmustafaAvatar

günümüzde evden bu işi yapmak moda.ben şahsen internet üzerinden ortaklaşa oyun yapmazdım.yakın çevremden akşamları veya hafta aynı mekanda buluşacağım kişilerle iş yapardım.oyun programlama ve tasarım eğitimi portali olabilir


2014-04-22 23:49:20
  • Offline
  • Erkek
{islemler}
İterasyon
turkertTürker TunalıAvatar

İterasyon deneme yanılma gibi anlatılabilir. Yeni özellikleri, yeni modeli, yeni animasyonu, yeni kaplamayı devamlı test edebilmeyi anlatmak istedim. Bakalım vikipedi ne demiş?
Sonuç yok, wikipedia ne demiş?
Iteration is the act of repeating a process with the aim of approaching a desired goal, target or result.
"Hedefe ulaşmak için aynı işlemi tekrar tekrar yapmak" gibi çevrilebilir.


Türker TUNALI
2014-04-23 00:55:32
  • Offline
  • Erkek
  • http://about.me/turkertunali
{islemler}
"tasarım eğitim portalı" derken?
turkertTürker TunalıAvatar

@mustafa: "tasarım eğitim portalı" derken?


Türker TUNALI
2014-04-23 00:58:03
  • Offline
  • Erkek
  • http://about.me/turkertunali
{islemler}
merhaba öncelikle iterasyon deneme
fallofaherocan birinciAvatar

merhaba öncelikle iterasyon deneme yanılmadan çok farklıdır, aynı işlemi üst üste belli kez tekrar yapmak demektir ve asıl soruna gelirsek eğer araştırmak istediğin bi portalın belli bir sektöre faydası olup olmadığı ise araştırmak için ilgili foruma girip faydası olur mu? diye sormak çok yanlış bir araştırma biçimidir. bu konuda var olanlar yetmiyorsa ve bir eksik gördüyseniz ya da daha iyisini yapabileceğinize güveniyorsanız bilginiz de varsa yapın ne gerekiyorsa baktınız olmadı tecrübe etmiş olursunuz çok para tutmaz bu işler biraz zaman biraz emek ister sadece ;)


2014-04-23 11:06:45
  • Offline
  • Erkek
  • http://www.tr3d.com/uye/fallofahero/
{islemler}
Şöyle ciddi ciddi oyun
3ddesenmustafaAvatar

Şöyle ciddi ciddi oyun yapmak için bir site yok.Genelde oradan buradan derlenen bilgiler siteye döküman adına serpiştirilmiş.Yada ben bulamadım.
Mesela unity3d ile oyun tasarımı ve kodlama konusunda walker boys sitesinden çok faydalandım.Oyun yapmayı öğretmek için bir portal lazım.


2014-04-23 19:36:01
  • Offline
  • Erkek
{islemler}
tabi çok güzel olur
akinbeyliAkin BeyliAvatar

tabi çok güzel olur ama tr3d içinde niye yapmıyorsunuz


to be or not to be
2014-04-23 21:23:31
  • Offline
  • Erkek
{islemler}
fallofahero
turkertTürker TunalıAvatar

@fallofahero: Bu tarz bir projede bol bol geri bildirim almak gerekli. İşe başlamadan önce, işi yaparken, yeni özellikleri eklerken, bitirdikten sonra bile. Amacım bu. O yüzden bir yerlerden bir şekilde geri bildirim almam lazım. Eğer burası yanlışsa ya da daha uygunu varsa o mecralarda da sorarım, sormalıyım. Aklında bir yer varsa, bildirirsen sevinirim.

Bu tarz bir portal bana çok tecrübe katacak bir proje değil, ben sadece "Nasıl daha iyi oyunlar geliştirebiliriz?" sorusuna cevap bulmaya çalışıyorum.


Türker TUNALI
2014-04-24 12:09:46 Edit:2014-04-24 12:22:45
  • Offline
  • Erkek
  • http://about.me/turkertunali
{islemler}

Kapalı

Bir yıldan uzun süre geçtiği için konu otomatik olarak kapatılmıştır !