TR3D Hakkında : Galeri ? Acilen

Sevgili "comple" uzun yazını
drummerMurat AydınAvatar

Sevgili "comple" uzun yazını ve görüşlerini dikkatlice okudum ve doğru tespitlerle birlikte güzel şeyler söylemişsin. Çoğuna katılıyorum uzun yazının özeti olarak ben şunları anladım.

* puanlama sadece - ve ya + olmasın derecelendirmeyi artırmak istemişsin (1-10) gibi ve gerekçeleri de gayet mantıklı geldi bana

* puanlama yapmak için yorum zorunluluğu fikri bana biraz soğuk geldi aslında fikir olarak çok güzel bende buna benzer bir şey söylemiştim yalnız buradaki bug şu kişiler + ve - vermekte zorlanıyor birde sen buna yorum zorunluluğu getirirsen o zaman benim görüşüm kişiler bu sefer biraz daha zorlanacaklardır. Bu olayı kırmak için ben şöyle bir öneride bulunmuştum. beğenme yani + puan yorumsuzluğa açık olurken - puan yoruma mecbur tutulmalı diye düşünmüştüm ve hala bana mantıklı gibi geliyor.

* Eski daha doğrusu bu işi jüri olacak düzeyde bilen arkadaşlarımın puanlamaya etkilerinin daha fazla olmasından bahsetmişsin buda güzel bir öneri fakat benim şahsi görüşümce biraz daha farklı özellikleri olması lazım neden mi? Ben bir çalışmamın atıyorum 100 puan almış yada + almış olmasından çok onu hangi seviyedeki kişilerin ne kadar beğenmiş olduğunu önemserim. Senin sisteminde 3 yıldızlı bir kişinin verdiği oyu göremiyorum. Bu nedenle senin bu önerine ufak bir katkıyla eğer çok zor olmayacaksa (code kısmından bahsediyorum) dereceli üyelerin veriği + ve ya - puanlar ayrı bir şekilde belirtilsin ve bu puanlarda zaten haftanın ve ayın çalışmasını belirlemek için kullanılır. Ayrıca böylelikle Belki jüri olayına da bir çözüm gelmiş olur atıyorum 2 veya 3 yıldızlı kullanıcıların verdiği oylar jüri oyu gibi kabul edilebilir. ve bende derim ki hmmm benim bu çalışmam bu işi iyi seviyede yapan 3 kişi tarafından beğenilmiş ya da beğenilmemiş işte benim önemli gördüğüm nokta burası.

* Yoruma teşvik edilmesi konusunda Necmi hocanın bahsettiği gibi rütbe olayı bana güzel bir çözümmüş gibi geldi. Ekstra olarak bu konu için söylemek istediğim bir kaç şey var bazı arkadaşlarım olumsuz yorumlarda durumu içerliyorlar (hak etmediği durumlar istisnadır diye düşünüyorum işte burada etkin kişilerin verdiği puan ve yorumu bu yüzden önemsiyorum) Çalışmalarını paylaşan arkadaşlarıma da negatif görüşleri negatif olarak algılamamalarını aslında yorumla nedeni söylenmiş bir eleştirinin o kişiyi daha çok geliştireceğini düşünüyorum. Yeni arkadaşlarda bu söylediğim mantıkla olaya yaklaşırlarsa onlar için çok daha fazla artısı olacaktır.

Hiç bir sistem mükemmel değildir insanın olduğu yerde doğasından ötürü ufak tefek tatsızlıkların ve ya yanlış anlamaların olmasını çok doğal karşılıyorum. Son olarak özetle diye başlayıp olayın aslından daha uzun yazdım sanırım :)) okuma zahmetinin de bulunanlardan bu yüzden özür diliyor saygı ve sevgilerle diyorum...


Mr. Rendersson
2011-07-21 07:54:24 Edit:2011-07-21 07:55:37
  • Offline
  • Erkek
Galeri ile yaşanan bence
TuncAxoyTunç AksoyAvatar

Galeri ile yaşanan bence tek sorun puanlama ile ilgili.

Mutlaka ama mutlaka puanlama yapanın yorum yazması şart. Bir de aslında bütün puanlar bence şeffaf olmalı.

Ya da bu işte sağlam olarak görülen, gözüne zevkine güvenilen kişiler sadece puanlama yapsın. Bu şekilde kuru ve sahte puanlardan arınmış oluruz. Bu kişiler de puanlama yaparken yorumlarını detaylı yazarlarsa herkes kendini geliştirme imkanı bulacaktır.


+ vey - vermeye zorlanılacak bir tasarımsa insanlar oy vermemeli. Şahsen öyle yapıyorum.

Ama 10 luk sistem üstünden değerlendirme iyi olur. Lakin ortalama bir işe 5 verebiliriz. Öbür taraftan ortalamanın üstünde görülen her işe + verildiğinde kontrolsüz bir yükseliş başlıyor. Bu sefer insanlar "bu hak ettiğinden fazla yıldız almış, o zaman eksi çakayım buna" diye düşünüyorlar bence.

www.studyo24.net adresinde aşağıda yanında yıldızlar olan bir pencere var. Oraya mutlaka bakmalısın. Bu sistem için çok düşündük ve en iyisi bu olduğuna karar verdik. Özetle şöyle anlatayım.

Gönderilen demolar -3 den +3 e kadar puanlanabiliyor. Bu 1 den 10 a kadar da olabilir önemli olan o değil. Bu puanlama "ses, yorum, teknik" kriterlerine göre ayrı ayrı veriliyor. Herkes puan verirken yorum da yapmak zorunda. Oldukça da faydalı yorumlar mevcut. Tüm puanlamalar hem kriterler bazında ayrıca hem de genel olarak toplanıyor.

Anlatabildim mi bilmiyorum. Lakin sisteme girip bakarsan göreceksindir. Bu sistemle ilgili hiç şikayet almadık.


CG Artist www.tuncaksoy.com www.3danimasyon.org
2011-07-21 08:38:09 Edit:2011-07-21 08:50:57
  • Offline
  • Erkek
Sorun olur bence. Bunu
drekonNecmi DemirkeserAvatar

Sorun olur bence. Bunu nasıl belirleyeceğiz. kim ?

"bu işte sağlam olarak görülen, gözüne zevkine güvenilen kişiler"

Dönemlik değişen ve galeride ödül almış kişilerden juri yapmak en iyisi.


Game maker
2011-07-21 08:50:51
  • Offline
  • Erkek
xsekox
xsekoxSerkan ÇelikAvatar

1 den 10 a kadar puanlama gayet iyi gözüküyor.Tunç´un dediği fikir aslında fena değil.Biraz kapsamlı gibi olabilir sadece.Örneğin çalışmanın render-modelleme-kaplamasına ayrı oy verip ortalama olmak da mantıklı olabilir.

Ben yapılan yorumlarda güzel,muhteşem,süpersin gibi tek kelimeleri de istemiyorum aslında.Bu yüzden yorumda harf sınır olabilir bence.


www.cizgisahne.com
2011-07-21 09:53:19 Edit:2011-07-21 09:54:11
  • Offline
  • Erkek
Serkan demek istediğin şeyi
drummerMurat AydınAvatar

Serkan demek istediğin şeyi çok iyi anlıyorum haklısın da ama şöyle bir gerçek yok mu? güzel yorum ve eleştiri için bilgi gerekir. Şimdi bu işin acemisi veya başında olan kişiler senin bir çalışmanı gördüğünde doğal olarak ben bu adama ne diyim diyordur içinden :) hal böyle olunca fazla sözle ifade edemiyor olabilirler; süper, muhteşem sen ne yaptın abi tarzında yorumlara da bu pencereden bakmalısın diye düşünüyorum. Tunç arkadaşımda aynı paralelde işi biraz daha spesifik yapmanın doğru olacağını düşünüyor.

Doğru ve güzel iş her yerde her şekil parıldar bence bizim yapmamız gereken şey bu güzel çalışmaları hak ettiği yerde mümkün olduğu sürece tutabilmek. Zaten bunun içinde Necmi hoca iki farklı galeri sistemi düşünüyor.


Mr. Rendersson
2011-07-21 11:07:36
  • Offline
  • Erkek
render
drekonNecmi DemirkeserAvatar

iki tür seçim var.

JURI: "Galeride güzel çalışması olanlar" arasından Dönemlik seçilecek juri tarafından belirlenecek ödül sistemi. buna itirazı olan yoktur sanırım. herkesin saygı duyduğu bir juri olmalı ve juriyi yormamak için aylık veya 2 aylık değişiklik yapmalı.

UYE: Normal üyelerin Facebook tarzı "Beğen" tuşu olması yeterli. Normal üyelere puan sistemi verince gruplamşma ve dengesiz puanlama kaçınılmaz oluyor.


Game maker
2011-07-21 11:21:50
  • Offline
  • Erkek
Necmi bu son önerin
TuncAxoyTunç AksoyAvatar

Necmi bu son önerin bana mantıklı geliyor. Bir süre sonra jüri sayısı tükenirse tekrar baştan başlayabilir vs. Malum jüri olabilecek çook fazla kişi olduğunu da sanmıyorum.

Murat ın aslında şu kısa mesaj yorumuna hak vermedim değil. Adam ne yazabilir ki =) Sözün bittiği yerdir o =)

Aslında 2 taraflı düşünmek gerek. Buraya bir kendini geliştirmekte olan arkadaşlar mesaj atacaktır. Bir de artık güzelliğe doyumu olmayan işi abartmayı seven arkadaşlar. belki bu iki kriteri ayrı düşünmek de doğru olabilir.

Ama teknik oylama olması bence önemli. O durumda çok açık yorum yapılmasa bile genel toplamlardan kişi çalışmasında neyin eksik olduğunu açıkça görebilir.

Belki kullanıcıların yaptıkları işler ve siteye katkılarını baz alan bir puanlama yapmak gerekir. Bu puana göre kullanılan oylarda etki fakları olabilir. Yani sitede yıllarca bulunan ve katkısı olan adam ile daha dün girmiş adamın oyunun değerini ayırmış oluruz. Siteye yeni giren ama çok iyi çalışmalar yapan kişi zaten kısa sürede hak ettiği puana gelir.

Bak buna benzer bir sistem eskiden cgbug da vardı. Siteye girdikçe puan kazanıyor ve forumlara yazabiliyordun. Sadece onun hatrına siteyi her gün açtığımı bile hatırlarım =)

bunun siteye oldukça faydası olabilir.


CG Artist www.tuncaksoy.com www.3danimasyon.org
2011-07-21 14:26:10 Edit:2011-07-21 14:31:54
  • Offline
  • Erkek
Mantıklı. bir şekilde bonus
drekonNecmi DemirkeserAvatar

Mantıklı. bir şekilde bonus kazanıp , sonra o bonusları çeşitli aktivitelerde harcamak gerekiyor. ama nasıl ?

Mesela: siteye wallpaper ekleyene puan veriyoruz dersek internette ne kadar resim varsa buraya yığarlar. bundan eminim :)

Doğru seçim önemli.


Game maker
2011-07-21 14:36:21
  • Offline
  • Erkek
siteyi ziyaret eden ve
TuncAxoyTunç AksoyAvatar

siteyi ziyaret eden ve banner lara tıklayan adamlara bonus ver sonra yaslanıp seyir eyle olanları =)

Dediğin gibi seçim ve sistem önemli. bunlar genel olarak fikirler. Biz Stüdyo24 deki sistemden memnunuz ama. O belki önemli referans oluşturabilir.
Bu sistemin dışında da faydalı üyeleri rütbelendirebilirsin tabi.


CG Artist www.tuncaksoy.com www.3danimasyon.org
2011-07-21 14:52:13
  • Offline
  • Erkek
Necmi hocam.öncelikle hayırlı olsun.Bence
aydesign

Necmi hocam.öncelikle hayırlı olsun.Bence galeri sisteminde değişiklik yapmanıza hiç gerek yok,aynı sistem devam etmeli.Çok sık değişen sistemler bir süre sonra insanları rahatsız eder.Arkadaşlar bir sürü yorum yazmışlar ama hepsinin içeriği aynı.oylama sistemi.Başka yerli ve yabancı siteleri incelediğimizde yine en çok yorumun ve eleştirilerin yapıldığı tek site yine tr3 tür.Yorumlardan şikayet edenler galiba öbür sitelere bakmıyorlar.Vip üyelik olabilir.Parası olan alır parası olmayan almaz.Ama genelde işin içine para sokarsanız
tr3 bu konuda çok yara alabilir.Jüri sistemi falan işin içine girerse işler hızlı akış sağlamaz.burda geçmişte eski üyelere verilen yıldızlar yaptıkları çalışmalara göre değil.girdikleri gün sayısına göre verildi zannedersem.Çok iyi ustaları tenzi ederim ama ben yıldızlı ama çalışmaları çok iyi olmayan bir sürü insan gördüm.onlarda oylama sistemini çok etkilediler.bunun düzeltilmesini isterim.
saygılarımla.


2011-07-21 15:33:43
  • Offline

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!