Genel Konular : tr3d de atom bombası atılmış bir hava var.

"beklenti içine girmek" hep

"beklenti içine girmek" hep karşıdan bekliyoruz birşeyler, örneğin
şu sektör gelişse
şu insanlar kaliteli çalışmalar yapsa
şu forum yenilense
şu iş olanakları artsa
maaşlar artsa
müşteriler çok para verse
güçlü bir makinam olsa
çevremdeki insanlar kaliteli olsa
ordaki şöyle olsa
bu olsa
şuysa
su
sa
s
s


2014-03-22 17:23:27 Edit:2014-03-22 17:24:24
  • Offline
  • Erkek
Bence
vertexusOrhun EvcimenAvatar

Merhaba arkadaşlar, ben tr3d`deki bu durgunluğun birden fazla sebebe bağlı olduğunu düşünüyorum.Biraz uzunca bir yazı olacak sabredip okuyanlara şimdiden teşekkür ederim.

Tr3d ilk açıldığında 3d modelleme,animasyon konularıyla ilgili ücretsiz bir eğitim sitesiydi.Ana misyonu 3d grafikler konusunda sıfırdan başlayarak Türkçe içerikli bilgi ve deneyim paylaşımı platformu olmaktı.Çünkü o dönemlerde bu alanda internette yüzeysel bilgiler dışında Türkçe kaynak yoktu.İngilizce bilmeyen insanlar sıkıntı çekiyordu.Tr3d bence o dönemlerde çok büyük bir açığı kapattı.Hatta ben buranın topluma malolmuş bir forum olduğunu düşünmekteyim.

O dönemde yirmili yaşlarında olan arkadaşlar bugünün uzmanları,üstatları tabir ettiğiniz insanlar oldular.Kimi üyede farklı alanlara kaydı,kimi ev-iş-çocuk derdine düştü,bazısıyurtdışına gitti falan.Kısaca hepimiz değiştik,internet,bu iş kolu herşey bir değişim sürecine girdi.Bence alttan gelen nesli doğru yönlendirecek olan bu insanlardır ama forumlarda görmüyoruz onları.

Günümüzde insanlar facebook,twitter,ve benzeri sosyal medya platformlarında aktifler.Forum kültürü biraz 90ların sonu 2000lerin başında kaldı gibi geliyor bana.Şahsen ben sosyal medya sitelerinden çok tad alamasamda seveni azımsanmayacak sayıda.Belkide tr3d bu alana kaymalı.
Ayriyeten mobil denen bir gerçek var,çoğu insan akıllı telefon,tabletinden internete giriyor.Ne yalan söyleyeyim mobil aygıt uyumlu olmadığından forumu gezmek zor olmakta.Belkide wordpress gibi bir içerik yönetim sistemine geçilmeli,mobil aygıtlara uyumlu hale getirilmeli.Böylece daha çok ilgi çekebilir forum.

Foruma 2005ten beri üyeyim, öncesindede 2000 senesinden beri izleyici olarak bu forumu takip ediyordum.Üye olduktan sonra 2006 izmir buluşmasınada katılmıştım.Gayet güzel insanlarla tanıştım.Forumda Vaktim oldukça özel mesaj yollayanlara yada açılmış spesifik sorulara cevap yazdım.
O zamanlar gerçekten bu işin heyecanı bir başkaydı.İnsanlar bilgisini paylaşıyordu,tatlı bir rekabet vardı.Anasayfa galerisine girmek büyük olaydı.

Bu foruma tv`ye,sinemaya iş yapan profesyoneller takılırdı.
Emre Şan,Çağatay Şimşek Nilüfer Durna,Herbap,NachoGrande ve sayamadığım pekçok isim burada az yada çok yardımcı oluyordu.Artık onlarda uğramıyorlar.Çünkü foruma bilgi için değil geyik muhabbetine gelen bir kuru kalabalıkla uğraşmak istemiyorlar.Warez sitelerindeki serial keygen istek muhabbetlerinin dönmesi,"emeğe saygı repleri görelim" tarzında mesajlar insana ne olmuş bu foruma dedirtti.3d Animasyoncu Cemre Özkurt`un bi lafı vardır "Biz CG üretmeyi değil CG`nin muhabbetini seviyoruz" diye hakikaten Türkiye olarak o durumdayız.osenver`in dediği gibi tr3d Türkiye`nin aynası durumundadır şu an.



Şunuda ekleyeyim forumdaki kirlilik bir ara inanılmaz seviyeye ulaştı.Dini ve siyasi tartışmalar forumu amacından saptırmıştı.
Her 15 günde bir "müteahhite 3d iş yaptım kaç para isteyeyim,şu kadar istedim bukadar verdiler " türü mesajlar tr3d`nin bir inşaat ve müteahhitlik forumu gibi algılanmasına yol açtı.İş ilanı kısmında ucuz emek sömürecek ilanlar görmeye başladık,halende zaman zaman görmekteyiz.

Üstüne birde araştırmayı bilmeyen insanların mesajları eklenince durum iyice içinden çıkılmaz hale geldi.
Sene olmuş 2013-2014 adam hala "vrayde gerçekçi çimen,cam nasıl yapılır" diye soruyor.Arkadaş milyon defa sorulmuş bu soru forumda cevabı var,ara bul bi zahmet.Araştırma yapmak bu kadar mı zordur.

Hele birde konu açıp topu bilgisayar konfigürasyonuna atan tipler varki onlar ayrı bir alem."Efendim 16 çekirdekli xeon işlemcili makinam olsaydı çok süper vray render alırdım" yok arkadaş NASA`nın bilgisayarınıda kullansan alamazasın işte.Çünkü bilgin yok fikrin var.Türkiyede çoğu insanın olduğu gibi.

Bide sitenin tasarımıymış,chat odasının kapanmasıymış bunlar ufak şeyler.Karşılıksız bilgi paylaşımı,farklı bişeyler üretmek,üretkenlik zor geliyor.Birbirimizi çok fazla düşman görüyoruz,galeriye iş koyana "bu iş sanamı ait" demek gelenek olmuş.Kısaca kıskançlık,çekememezli had safada.

cgsociety.org diye bir site var bilrsiniz.Değişiklikler yapmış olsada rahat 10 yıldan dazla zamandır aynı kırmızı,siyah gri renk paletini ve forum temasını kullanıyor.Ama aktifler,ama üretkenler,bilgi paylaşımı had safada.Hollywood prodüksiyonlarında yer almış cg artistlerle sohpet edebiliyorsunuz,yapılan yarışmalarda onlarla beraber rekabet etme heyecanını yaşayabiliyorsunuz.Tamam sponsorları falan var ama olmasaydıda emin olun aynı hareketlilik devam ederdi.

Uzun lafın kısası foruma kaliteli insan gelmiyor artık.Düzeni sağlayan akil adamlarda elini ayağını çektiğinden pekte birşeyin değişeceği yok gibi umarım yanılırım.

Bence bu olumsuzlukları düzeltecek olan yine bizleriz.3d sadece apartman yada fuar standı renderlamaktan ibaret değildir.Bence bu devirde tek kare 3d render almak tek başına "oha" dedirten,kitleleri peşinden sürükleyen, kıyamet koparıcı bir ifade şekli olmaktan çok uzak gibi. 6-7 sene önce ortalama hazırlanmış gerçekçi bir oda,obje,araba renderi "vay be" dedirtiyordu gerçekten ama bugün acımasızca eleştirebiliyoruz.Devir hakikaten kendi hareketini,kendi animasyonunu yaratma devri.

Evet Türkiyede sektör uzunca bir süre inşaat üzerine dönmüş olabirir ama artık değişmesi gerekiyor.Herkes mimariye yönelince çok kaliteli işlermi çıktı.Hep birbirinin aynısı render setuplarla yapılmış,estetikten,orjinallikten yoksun çöp işler.Bittikten sonra hop yenisine geç,sürümden kazanma mantığıyla rant peşinde koşmaca.

Yeni donanımlar,yazılımlar yeni iş kolları doğuyor.El değmemiş alanlara(medikal,sanal gerçeklik,oyun,3d uygulamalar vs.) el atmak,yatırım yapmak lazım.Occulus rift ve benzeri teknolojiler geliştiriliyor,Türkiye yada tr3d ahalisi olarak biz bunların neresindeyiz tartışmak lazım.Belkide mimari görselleştirme sektörü bu alana kayacak ve kalifiye cg artist gereksinimi doğacak.Tr3d neden bu alanda bir itici güç olmasın.
Herkese iyi pazartesiler.




orhun.artstation.com
2014-03-24 13:41:37
  • Offline
  • Erkek
Orhun bey çok güzel
yunusemredayiyunus emre dayıAvatar

Orhun bey çok güzel yaşmışsınız .yazı çok hoşuma gitti haklısınız.


https://www.behance.net/yunusemredayi3d
2014-03-24 14:18:43
  • Offline
  • Erkek
orhun
recepyngzRecep YANGÖZAvatar

orhun evcimen +1


ALLAH`ın rahmetinden ümit kesmeyin; zira kafirlerden başkası ALLAH`ın rahmetinden ümit kesmez. YUSUF SURESİ /87.AYET
2014-03-24 14:47:31
  • Offline
  • Erkek
Orhun +1
cfttfcdursun ÜMİTAvatar

Orhun +1


25524
2014-03-24 15:29:13
  • Offline
  • Erkek
Orhun +1 Güzel
saitbakirciElektro.NicAvatar

Orhun +1
Güzel Yorum...


2014-03-24 16:20:19
  • Offline
  • Erkek
Orhun bey nokta atışı
ramazandemirramazan demirAvatar

Orhun bey nokta atışı yapmışsınız çok güzel yorum


ramazanndemir@gmail.com
2014-03-24 18:05:06
  • Offline
  • Erkek
Foruma girmek artık eskidi,facebook
Tuna_Tunahan AvsallıAvatar

Foruma girmek artık eskidi,facebook vb kanallarda insanlar forumda yaptıkları işlerin aynilerini yapabiliyorlar.Çalışmalarını paylaşıp,sorularını soruyorlar.Youtube vb kanallar üzerinden derslerinide izliyorlar.Böyle oluncada forumlara pek ihtiyaç kalmıyor.


2014-03-24 23:51:43
  • Offline
  • Erkek
2005-2006`larda ilk max`i yüklediğimden
nesvunemaMuhammed Ali FırtınaAvatar

2005-2006`larda ilk max`i yüklediğimden beri biliyorum siteyi..
inanın girmediğim hiçbir sayfası kalmamıştı.
fakat dediğiniz gibi iş dünyasına girince pek bir uğrayamıyor insan
hele bir de soracak pek birşeyi kalmadığına inanınca..
oysa şimdi soracağım şeyler 2005`dekilerden daha fazla...


www.nesvunema.com
2014-03-25 01:19:46 Edit:2014-03-25 01:21:02
  • Offline
  • Erkek
son toplantıdan sonra atom
yunusemredayiyunus emre dayıAvatar

son toplantıdan sonra atom bombası falan kalmadı. site , japonya gibi kalkındı :) herkes için çok güzel oldu.


https://www.behance.net/yunusemredayi3d
2014-04-15 09:37:11
  • Offline
  • Erkek

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!