Genel Konular : Nefret Ediyorum

Sizde birebir durumu yaşamışsınız
tolcha

Sizde birebir durumu yaşamışsınız Sercan Bey ki inanın bu durumları çoğumuz yaşıyoruz.Şirket kurup sonra paralarını toplayamadıkları için batan, şirket kapatan o kadar çok insan tanıyorumki.Bugün bir mobilya imal edip satsanız paranızı hemen alırsınız en kötü kredi kartından çekersiniz oda hesabınıza geçer zaten.Ama bizim işde insanlar işi yaptırıp para vermemeyi bile hak görebiliyorlar kendilerinde.Beğenmedim diyor (ki beğenip beğenmemeside kendi kıstaslarıyla ilgili)ve sonra paranızı alamıyorsunuz yada paradan kesiliyor.Acemide olsak profesyonelde hepimizin yaptığı işler az iş değil ve belli bir zeka ile yetenek gerektiriyor.Fazıl Say ın çok güzel bir yorumu olmuşdu kendi fiyatıyla ilgili olarak bir programda "kusura bakmayında bizde bakkal değiliz" demişti açık açık.Çokta doğru söyledi.
Bence bugün bu durumda olmamızın büyük etkenlerinden biride bunla ilgili açılan özel dersaneler.Parayı verip gelen herkes girebiliyor 3-4 aylık eğitimden sonra yaklaşık %70 i bunun kendilerine göre bir meslek olmadığını görüp üzülerek durumu kabulleniyor ve çoğu başka bir dal arıyor.Şimdi giden o kurs paralarınamı acırsınız durumamı acırsınız.Daha birçok acınacak böyle olay var.Birileri gerçekten bunun üstünden iyi paralar kazanıyor.Buralara giden ve birşeyler umut eden kişilerse tırmalayıp duruyor ne yapsın.
Fiyatlar bencede düşürülmemeli abartılmamalıda ama bizde bu konuda mükemmel bir ülkede yaşamıyoruz:) Üzerinde hala neyi ödediğimizi bilmediğimiz değişik rakamlar yazan faturalarıda sormadan biz ödüyoruz.
Elimizden çok ağzımız çalışıyor olsaydı inanın çok daha rahat olurduk.


2012-06-29 22:15:51
  • Offline
şimdi bir şirket olarak
fieldyturbo19

şimdi bir şirket olarak müşteriye resmi bir anlaşma yaparsanız eninde sonunda o parayı alırsınız mahkeme yoluyla ama eğer bi oda kurmayı duşunuyorsak konusu sadece ücretlendirme değil sizinde bahsettiğiniz gibi her türlü sorun hakkında bir çözum bulmalı bulmaya calışmalı şu ücret alamama sorunu hakkında biraz dusunup araştırmalar yapcam ama freelancer çalışanlar için bu iş biraz daha zor çünkü resmi bir iş yapmıyor bildiğim kadarıyla yani vergi falan ödemediği için ticari olarak hak idda edemez diye biliyorum şayet güçlü bir oda kurabilirsek devletin tanıyacağı yasaların tanıyacağı bir form bir sözleşme ( nasıl ki kira kontrantının resmi geçerliliği varsa) oluşturabilip lisansı olan veya odaya baglı olan kişilere bu form verilerek ( veya odaya üye olmasa bile !!) madur durumda kalmaları engellenip güvence altına alınabilirler yasalarca ama cok bilgisizim araştırmalar yapmak gerek hatta avukat tanıdıklarınız varsa onlarla konuşmak gerek bu konuda kendimden üstün gördüğüm adminlerden de yardım istiyorum. marmara yakınlarında toplantı yapılabilirse gelmeyi çok isterim ama yaz okuluna kaldığım için zor olacaktır ama elimden geldiğince yardımda bulunmak ve toplantılara katılmak isterim


2012-06-29 22:32:09
  • Offline
Bu sayfalar uzar uzar
setavu-------Avatar

Bu sayfalar uzar uzar uzar gider.
Dışarıdan izleyerek ve üzelerek bakıyorum ki bizim türk milletinin ego problemi her yerde kendini gösteriyor.
Bilmiş bilmiş şuraya yazı yazan arkadaşların yaptıklarına bakarak konuştuklarıyla arasındaki fark zaten piyasanın da durumu hakkında bilgi veriyordur.
Şu mirc ilk çıktığında yada formlar ilk piyasa olduğunda rep almak için kendini paralayan eciş bücüş insanlar gibi her türlü işe bilgisiz bilgisiz yorum yazıp şekil insanların varlığı beni bu siteye her gün biraz daha az girmeme neden oluyor.
Piyasada tutunacaksan ve biyere geleceksen önce işine bakayım derler daha iş yapmadan film yapan insanlar var.
Ben profosyonel değilim ama olmaya çalışırım.

Geçen 15 saniyelik film için hatır gönül adına ıkına sıkıla 3600 lira fiyat verdik dostumuz bize bunu 500 tl ye yapacak adam var dedi iyi ozaman git yaptır dedim dosluğumuda kestim muhabbetimide.

Şimdi bu forumlarda böyle herşeye zıplayan yeni arkadaşlarımız olduğu sürece bu iş hep böyle olacak.

kusura bakmayın alınmayın da.




2012-06-29 22:51:48 Edit:2012-06-29 22:54:55
  • Offline
  • Erkek
evet ben de nefret
LumionMuhendis Sinan

evet ben de nefret ediyorum,

1- mimar olmadigi halde mimari cizenlerden,
2- insaat muhendisi olmadigi halde statik cizenlerden,
3- resmi bir sirketi olmadigi halde kayit disi calisip para kazanip vergi vermeyenden.

yaklaşık 1000 me bir binanın ortalama projelendirme fiyatı 12.000 tl, mimari, statik, makina, elektrik ve zemin etüdü dahil, odalara gitmek, onayları yaptırmak, ozalit masrafı, vergisi ıvırı zıvırı...

sonra müteahhit diyor ki bir de buna 3d çizdireyim de bitmeden satayım, fiyat soruyor, oda ne, bir bina için adam 2.000 tl - 3.000 tl para istiyor. e haliyle o da gülüp geçiyor.

sırf bunun yüzünden oturduk bir mimar bir mühendis max öğrendik, projeyi çizince max çizimlerini de yapıp veriyoruz, hem kendi projemizin! bitmiş halini görüyoruz hem de oturup kendi projemizin! üzerinde değişiklik yapıyoruz.

proje başına 2bin 3bin isteyip istediğiniz kadar çok kaliteli yapıyorum diyin, kendinizi avutursunuz.

2 haftada 7bin dolar kazanacak kadar iyi iseniz (başlığı açan arkadaş için demiyorum genele söylüyorum) durmayın zaten bu memlekette, pixar`a cv gönderin sizi işe alsınlar, dünya çapında iş yapın.


2012-06-29 23:49:42
  • Offline
sungur kardeş adam
altıneldiventaşkın altınelAvatar

binde nifret ediyim gayri

sungur kardeş adam o 3d işi reklamı için kullanacak sa 2 bin tl az bile
bence sen otur mimarlığını yap 3d ci olmadığın halde 3d ye atlama bırak diğer 3d işine gönül vermiş bu işi hakkıyla yapan insanlarda ekmek yesin
şu ana kadarda hiç kendimi avutmadım


http://www.taskinaltinelmimaritasarim.com/
2012-06-30 00:23:49 Edit:2012-06-30 00:26:26
  • Offline
  • Erkek
Surgun bey belirtmek isterimki
tolcha

Surgun bey belirtmek isterimki dunyanın en iyi mimarları arasında mimarlık okumamış insanlar var isim vermiyim sizin benden daha iyi biliyor olmanız gerekir.Bende Yıldız da Harita Mühendisliği okudum ama ilgim bu yönde olduğu için mesleği yapmadım.İnsanların daha erişkin denemicek yaştayken aileleri yada başkaları tarafından kendileri hakkında zamanında verilen kararlar yaşamlarını etkiliyor malesef.
Siz hayalinizdeki mesleği ilk seferde yakalamışsınız tebrik etmek lazım.Ama her insanın süreci aynı olmayabilir buna rağmen mimar olmayan mimari çizmesin o şunu yapmasın bu şunu yapmasın derseniz bu hiç akla yatkın olmaz.Kim neye gönül vermişse o şey için çok çalışmışsa ve gerçekten başarılıysa bırakın yapsın.Zaten 3d ile uğraşan insanların çoğunun mimari proje çizdiği yok, mimardan ne gelirse o 3 boyutlu çizilir render alınır.Mimar genelde projeye odaklanmak istediği için ve bu tür programları öğrenmek ve hakkıyla kullanmak ciddi zamanlar istediği içinde bilene çizdirirler.Olay budur.Dünyada binlerce architectural visualization firması var, burda çalışanların çoğuda mimar değil ve en baba mimarlık şirketlerinin görselleştirmelerini yapıyor bu adamlar.
Bu ara siz bir proje maliyeti 12 bin tl demişsiniz ama ben sadece eskizlere trilyonlar isteyen ve bunları satan mimarlarla çalıştım.50 m2 yi 100 m2 gibi göster diyen inşaat mühendisleriylede.Reklamın yapımına 10000 lira zar zor verip reklamı oynatmaya 300.000 veren patronlarlada.Şimdi bana günümüzde bunlar gibi mühendis mimar vs. haklı kazanç sağladığını 3d çizim yapmayada 3-5 lira isteyen adamın haksız kazanç sağladığını söyleyebilirmisiniz?


2012-06-30 01:55:08
  • Offline
Yaklaşık olarak 11-12 senedir
Problem

Yaklaşık olarak 11-12 senedir piyasaya iş yapan biri olarak piyasanın emekleme, yükselme ve çökme dönemlerini yaşamış biri olarak konuyu basit bir gözleme dayandırmak istiyorum,
Bir mahallede 3 dükkan var biri bakkal, biri manav, diğeri yoğurtçu, derken bakkal , manavın; manav, yoğurtçunun ; yoğurtçu da bakkalın kazancına bir bakar , herkes kendi dükkanına diğerinin sattığından bir miktar koyar, fakat bakkal hala bakkaldır, yoğurtçu hala yoğurtçu , manav ise hala manavdır, hepsi aynı zamanda bakkaliye, yoğurt ve manav ürünleri satmaktadır, halbuki ayrı ayrı iken hepsinin geliri kendi ürünü üzerinden iken şimdi ortada bir havuz oluşmuş, herkesin müşterisi , herkese gider olmuştur, derken kim dükkanını daha çok süslerse daha çok kazanmaya başlamış , bunları gören ahali bunlar güzel kazanıyor diye her köşe başına aynı dükkandan açmaya başlarlar, hatta dükkan açamayan işporta tezgahında aynı ürünleri satmaktadır, artık o mahallede neredeyse herkes bakkal, manav ve yoğurtçudur, maalesef müşteri kalmamıştır, kalan 3-5 müşteri ise artık evinde ekmek yapmakta, balkonda meyve , sebze yetiştirmekte ve yoğurt mayalamaktadırlar, bizim dükkan sahipleri de sinek avlamaktadırlar.

Bu arada yukarıda bir arkadaşımız mimar olmayanın bu işi yapmasından yakınmış, modelleme ve görselleştirme derin bir mimari bilgi isteyen konu değildir, önemli olan karşında bu projeyi veren mimarın ne istediğini bilmesidir, 12 yılda kendi projesini okuyamayan ( çünkü kendisi de bu projeyi başka yerden araklamıştır) , derdini anlatamayan, ödeme konusunda kendisi ödemesini alıp görselleştirmesini yapan elemanı savsaklayan, kendi içinde tutarsız bir sürü mimarla çalıştım, Kardeşim yüksek mimar olmasına rağmen ve çok iyi 3dsmax kullanmasına rağmen o da aynı fikirde, mimarların çok az kısmı görselleştirme biliyorlar, nasıl olsa parasını verir yaptırırım diye düşünüyorlar, çünkü ortalıkta ne istediğini bilmeyen , tutarsız mimarlarla çalışabilecek henüz dersini almamış onlarca 3dsmax kullanıcısı var.


2012-06-30 03:15:10 Edit:2012-06-30 03:21:34
  • Offline
surgunsehri dediğinize katılmak mümkün
fieldyturbo19

surgunsehri dediğinize katılmak mümkün değil çünkü türkiyede kaç kişi okuduğu mesleği icra edebiliyor?? en önemli sorun bu kim ne işi bulduysa onu yapıyor ve yapmayada hakkı olacaktır ben fizik okuyorum fizikçilikmi yapcam veya ülkede cok fizik lab. varda bilim adamımı olcam tabikide hayır geçimi mi saglamak için elimden ne geliyorsa hayatta savascam her bolum için her meslek için bu geçerli yani kusura bakmayın ama bu lafları buraya yazabilmeniz için ya hayatı bilmemeniz gerekir yada bencil olmanız gerekir.


2012-06-30 12:38:15
  • Offline
Ben az önce okduuğum
pescadorserkan toydemir_1985Avatar

Ben az önce okduuğum karşısında kıskançlık yada eziklik gibi bir hal durumu gördüm. Sungur Bey in yazısında.

Galiba 4 yıl okuyup pek bi ilerleme kaydedemedi, okumayıp edenlerimi kıskanmaya başladı anlamadım yazıdaki gizli kzıgınlığın sebebini.

Sizlerden, o kadar yetenekli, o kadar iyi, o kadar tasarım yönü kuvvetli, o kadar yaratıcı, o kadar pratik, o kadar o kadar üstün bu işi yapan insanlar var ki. Cebinden çıkartır sizin gibileri.

Bu yazımı algılamak istediğiniz gibi algılayabilirsinz, fakat amacım saldırı değil belirtmek isterim.:) Valla bak ben yapmıyordum dediğini. Ama bundan sonra sırf sana inat olsun göstermek gıbamında yapıcam.:) Ne kadar kine dayalı bir yazıydı. Eleştirlmemen mümkün değil kusura bakma yani.. Ve ayrıca, konu başlığının senin anlatığın mevzu ile bi alakası yok. Burada anlatılmak istenen, kardeşim pişmeden fiyat olmasın. belli fiyat altıda olmasın. Ama kimse bu işi yapmasın demiyorlar. Ama siz tam tersi söylüyorsunuz. Önce burada konuşulmak istenen konunun mantığını anlayın ondan sonra geri düşünceleriniz kendi yakın çevrenize lanse edin :)


Serkan Toydemir
2012-06-30 17:10:40
  • Offline
  • Erkek
teklif
drekonNecmi DemirkeserAvatar

Şu an üzerinde çalıştığımız bir proje var. Bitmek üzere. Bitmeden açıklamak istemiyorum.

İş alabileceğiniz, fiyatları görebileceğiniz, reklamınızı yapacak bir sistem.

Aksilik olmazsa bir haftaya sitesi bitmiş olacak. Testleri de bir hafta sürer sanırım. Sonra çalışmaya başlarız. Burada konu açarak tanıtımını yapacağız.

Tartışırken birbirinizi üzmeyin. Her konu halledilir. Önemli olan gönüller bir olsun. Kimseyi kırmaya gerek yok.


Game maker
2012-06-30 22:12:35
  • Offline
  • Erkek

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!