Genel Konular : FStorm Davayı Kaybetti

FStorm Davayı Kaybetti
alisengunAli ŞengünAvatar

https://medium.com/@julesurbach/otoy-vs-kozlov-c49b803105ac

Temmuz 2016 da OTOY (Octane’in şirketi ), kaynak kodlarını çaldığı gerekçesiyle FStorm’un kurucusu Andrei Kozlov’a Yeni Zelanda’da dava açmıştı. Bu süreçte Jules Urbach (OTOY CEO) iki gün önce yeni kanıtlar ile ilgili olarak Medium üzerinde yeni makale yayınladı. Makale Linki En Üst Kısımda

Yeni Zelanda Yüksek Mahkemesindeki Justice Muir, Otoy lehine karar verdi. Ayrıca mahkeme Andrei’nin (FStorm) OTOY şirketine 50.000 dolar nakit para vermesini karar kıldı. Bunla birlikte FStormRender ürünlerinin satışını, indirilmesini veya tedarikini engelleyen kalıcı tedbirler almasını emretti.

Yukarıda bağlantısını paylaştığımız makale hakkında yapılan yorumlar gerekse diğer medya sitelerinde ki yorumlar OTOY’un hakkız olduğu yönünde. Yeni Zelanda mahkemesinin kararını Andrei’nin de tanımadığını belirtelim. Bundan sonra ne olur bilmiyoruz.

Alıntıdır: http://www.artofcgi.com/2017/11/19/maalesef-fstorm-davayi-kaybetti/


https://www.behance.net/alisengun
2017-11-20 08:43:26
  • Offline
  • Erkek
Fstorm octane ye göre
yazruzgazriEmir Yıldız

Fstorm octane ye göre daha az vram harçıyor. daha hızlı render alıyor. ve daha çok özellikleri var. Kodları çalmışsa nasıl ondan daha iyi olabiliyor


2017-11-20 09:38:04
  • Offline
  • Erkek
Habere ekledikleri mahkeme tutanaklarında

Habere ekledikleri mahkeme tutanaklarında belgelendiği haliyle adam eski çalıştığı şirkette projenin kaynak kodunu işten ayrıldıktan sonra rusya`da tekrar derleyip fstorm olarak piyasaya sürmüş. Bizim türkçe cg platformu "maalesef davayı kaybetti" diye haber yapmış.

Neden maalesef? Adamın biri 100tl`ye çakma Octane Render sattığı için mi?

Anlamadım bu kısmı...


2017-11-20 09:52:01 Edit:2017-11-20 09:52:28
  • Offline
  • Erkek
Fstrom
alisengunAli ŞengünAvatar

Karbanın açıklaması ve usta yazılımcı arkadaşların açıklaması şu şekilde. Fstrom da kullanılan kodların bir çoğu açık kaynak kodlu dokümanlar. QMC sampler,DMC Sampler vs gibi hesaplama yöntemlerinin kodlarını sizde indirip bir render yazılımı yazabilirsiniz halka açık kodlar . Otoyda bunu kabul ediyor, otoyun kabul etmediği derleme satırlarının aynı olduğu bunu farklı bir yazılımcının kodu yazarken sıralamanın değişmesi gerektiği söylüyor. Otoy olayı biraz abartıp her şeyi çaldıya getiriyor. Şu bir gerçek Fstrom octane üzerinden editlenerek yazılmış bir render motoru aynısı değil ama benzeri denilebilir.


https://www.behance.net/alisengun
2017-11-20 10:27:54
  • Offline
  • Erkek
Sevgili Ali, GPU renderer

Sevgili Ali, GPU renderer yazmak için umumi bir döküman mevcut değil. Üstelik verimli bir renderer üretmek ciddi araştırma konusu. Aksini iddia edenlerin konuyu pek kavrayabildiklerini düşünmüyorum açıkçası.

Grafik problemlerine ilişkin genel kabul görmüş çözümleri kendi uygulamana uyarlamanla piyasada eşi olmayan bir GPU rendererin tıpkısını uyarlaman farklı bir şey. Üstelik daha iki sene önce o yazılımın orjinalinin üretildiği şirkette çalışmışken.

Tutanaklardan gördüğüm kadarıyla yalnızca renderer değil toptan material sistemi ve hatta hatalı veri üreten dialog text`leri bile birebir aynı.

Telif kapsamında düşünüldüğünde bir yazılımı kopyalayamaz, değiştiremez ve yeniden dağıtamazsın.

Açıkçası FStorm`u yayıncısının bir Rus olduğunu ve 100tl`ye gpu renderer sattığını ilk gördüğünde önyargıyla "bobrek.avi" sanmıştım. Meğer daha başka birşeymiş. :)


2017-11-20 12:01:01
  • Offline
  • Erkek
Huntürk fstorm 100 tl
yazruzgazriEmir Yıldız

Huntürk fstorm 100 tl ye satılmıyor. 20 £ ya aylık kiralanıyor.
ve mahkemeyi kabettiğine üzüldük. çünkü adamın biri aylık 20 £ octandan çok ama çok ileri bir render motoru hizmeti veriyordu. (ücretsiz olarak da octane ayarında bi sürümünü demo olarak veriyordu.)

dediğim gibi fstorm octane den çalıntı ise. ondan daha hızlı ve daha özellikli nasıl oluyor ?


2017-11-20 12:49:39
  • Offline
  • Erkek
Hunturk
alisengunAli ŞengünAvatar

Eyvallah Hunturk kardeşim, Fstrom savunmuyorum yanlış anlaşılmasın. Otoy büyük bir yazılım şirketi ve farklı alanlarda da hizmet veriyorlar. Otoy olayı çok abartarak reklam ediyor. Octane render cuda 7 versiyonu kullanıyor çok hızlı render etme özelli mevcut. Fstrom octane kadar hızlı değil sadece daha sade ve basit. Bu arada octane stand alone versiyonu olsun cd4 olsun çok çok başarılıdır. crackli versiyon olmadığı için bizim piyasalara çok az kullanılıyor crackli olmuş olsa bir çoğu octane döner özellikle animasyoncular. Fstrom gider karba Gstrom diye günceller ortaya çıkar. Şunu da unutmamak gerek yasal olmayan bir şekilde Otoy Fstorm render motorunu kaynak kodlarını tersine mühendislik yaparak kendisi ulaşmış.Diğer render motorlarının kodlarına bakmıştır bunlar :)


https://www.behance.net/alisengun
2017-11-20 14:10:43
  • Offline
  • Erkek
@hunturk siz konu hakkında
izzetizzet ALŞAN

@hunturk siz konu hakkında öncesinden bilgi sahibi olmadığınızı düşünürekten yazıyorum. biz malesef diyoruz. çünkü andrei denilen arkadaş zaten octane render ın çekirdek kodunu yazan adam yazılımcı olarak çalışan kişi. yani ilk octane ı şekillendiren adam andrei kozlov, 5 yıllık yazılım macerasından sonra otoya satılan şirket ten ayrılıyor kendi render motorunu yazmaya karar veriyor. kaldı ki ben bi kod yazmışsam render motoru yapmışsan bir firmaya. kendim için çalışır çabalar çok daha kaliteli bir algoritma ile yazarım. otoy un dll si 8 mb iken fstorm un dll si 400 kb civarında bu bile yazdığı kodun kalitesini gösteriyor. yukarda arkadaşımızın dediği gibi adam hali hazırda ücretsiz sunduğu sürüm ile kaliteli iç mekan dış mekan görseller alabilrisiniz ve özellikle not düşülmüş ticari olarak ta kullanabilrisiniz diye. ayrıca daha geliştirilmşi özellikleri yeni sürüm fstorm da 20 euro ya veriyor aylık. octane da olmayan özellikler de mevcut poligon sayısı olarak ta octane da n yüksek değerleri destekliyor.andrei nin yayınladığı görseller de ve sahnelerde kıyaslamalar var kendi sitesinden bakabilirisinz. Otoy piyasada tekelleşip tek başına hakim olmak istiyor olay bundan ibaret bana göre ...kendisine yüksek bir rakip olarak gördüğü adamı çok büyümeden başını ezmek istiyor. Ayrıca yayınlanan makalede kullanılan kodlar dan qmc sampler vs bunlar bir üniversitenin halka açık yayınlamış bilgileri başkası da kullanabilir. Rusya da ki mahkeme yüzde 1 bile kodlarda benzerlik bulamadı bilirkişiler. Yeni zelanda daki sonuç yeni zelan da dan kullanmak isteyen kullanıcıları etkiler.muhtemelen ana karar rusya tarafından çıktıktan sonra site erişimini yeniden açacaklardır.diye düşünüyorum

diyebilirsiniz ki neden savunuyorsunuz savunma değil, andrei akrabamız değil, 1.si yapılan bir haksızlık var. 2. adam bizlere daha güzel bir hizmet sunuyor.bende bu hizmetin devam etmesini isterim.


https://www.3dokulu.com Türkiye`nin 3D Eğitim Platformu
2017-11-20 20:42:09
  • Offline
  • Erkek
izzet ALŞAN, adam açıkça

izzet ALŞAN, adam açıkça Octane Render`in şifreli SVN kopyasını alıp gitmiş, 8 ay sonra Octane Render`le aynı işi yapan bir GPU Renderer`le Rusya`da ortaya çıkmış.

https://medium.com/@julesurbach/otoy-vs-kozlov-c49b803105ac

QMC Sampler veya herhangi bir bilgisayar grafiği teknolojisi yöntemsel olarak halka açık olabilir. Bu yöntemi software`ine kendin "implement" etmekle, bir önce çalıştığın firmanın kodunun tek byte`ına dokunmadan toptan "derrive" etmek arasında dağlar kadar fark var.

Kodun halka açık olmasıyla yöntemin halka açık olmasını birbirine karıştırmamak lazım. Yazılım kodu fikirden türeyen sahibi olan bir üründür. Aksi lisansında belirtilmediği sürece de sahibine aittir. Yazılım lisansları bunun için var. Onun için lisans seçerken çok dikkat etmeliyiz vs. vs.

Kozlov bu software`i OTOY`da tek başına yazmış olsa bile -ki değil- daha sonra kendi şirketini açıp kullanamaz. Dünyada böyle şeyler çok büyük mahkeme konusudur. Dev firmaların birbirine açtığı patent, kaynak kod davalarına göz atmakta yarar var.

"Çok acayip güzel bir teknoloji idi çalışıyorduk, kullanıyorduk" diyorsunuz tamam anlıyorum, ancak bu gerçekte ne olduğunu değiştirmiyor.


2017-11-21 07:23:10
  • Offline
  • Erkek
@hunturk o sizin düşünceniz
izzetizzet ALŞAN

@hunturk o sizin düşünceniz siz otoy tarafından bakın olaya ben fstorm tarafından. anderi kozlov da kendi kanıtlarını sundu. onlarıda incelemenizi tavsiye ederim. gerçek nereden baktığınıza bağlı oluyor şu durum da siz otoy tarafından bakıyorsunuz. ben fstorm tarafından.


https://www.3dokulu.com Türkiye`nin 3D Eğitim Platformu
2017-11-21 21:00:58
  • Offline
  • Erkek

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!