Genel Konular : Eğitim-Destek!

Eğitim-Destek!
wowninjaaGökhan KaragözAvatar

Merhabalar abilerim, ablalarım... Öncelikle konuyu doğru yere açtım mı emin değilim, eğer hatalıysam bunun için özür dilerim diyerek konuya dalmak istiyorum;

Gerçekten şu sıralar yardıma oldukça çok ihtiyacım var. Lise son sınıf öğrencisiyim. Sınav dönemi geldi çattı. Yıllardır araştırıyorum ben kimim, ne yeteneğim var ne olacağım? Bir hedef belirlemeye çalıştım hep. Ancak her defasında başarısızlıkla sonuçlandım kendi içimde. Görsel yeteneğimin var olduğunu söylemişlerdir hep ve uzun yıllardır klasik programlarla cebelleştim. Freelance işler yaptım. 3Ds Max, Adobe Ps & Muse & Dreamweaver gibi programlarda orta düzey kullanıcıyım.

Konunun özetine gelmek istiyorum;
Bu yıl lise hayatımın son senesi. Orta düzey başarılı, seviyeli saygılı bir öğrenciyim. En azından hakkımda böyle diyor öğretmenlerim ve çevrem. Ancak geleceğe dair eğitim hayatında planı olmayan birisiyim. Çünkü burası Türkiye! Kimse yardım etmiyor. Ben 3D animatör, karakter rigleme vesaire sizin de işin ehli olduğunuz konuda kendimi geliştirmek istiyorum. Ancak bunun eğitimi yok mudur? Benim için eğitim şart değil. Yani eğitim derken bahsettiğim şey; "bizim oğlanda şu şu üniversitenin şu şu bölümünde okuyor" diyen ailenin gözüne girmek ve toplumun etkisini ört pas edebilmek için. Biliyorum tasarım sektöründe üniversite eğitimi yok. Ben hiç duymadım bu güne kadar. Ya da en azından 4 yılda sana öğretilen 2 programı sen evde tek başına 5 ayda bin kat daha fazla öğrenebiliyorsun ve bir iş teklifi için uğraşırken sana diplomanı veya hangi üniversiteden mezun olduğunu sorduklarını hiç görmedim, duymadım. Kendini ne kadar geliştirirsen bu sektörde, portfolyonu ve referanslarını ne kadar iyi hazırlamış derlemişsen o kadar başarılısın demektir. Ama ailem ve çevremle çelişiyorum. Ben şu bilgisayar denilen aletin başında oturup saatlerce çizim yapmaktan zevk alıyorum! Ancak herkes buna karşı çıkıyor. Benden bir diploman olsun garanti bir işin olsun hayatını kurabil istiyorlar. Ben sevmediğim işi yapmak istemiyorum veya yapmayacağım bir meslek için sırf diploma için üniversite okumak istemiyorum. Benimle lütfen geleceğimi planlamamda tavsiyeler, öğütler eleştiriler aklınızdan ne gelip geçiyorsa hepsini paylaşmanızı istiyorum.

Teşekkür ederim, Gökhan KARAGÖZ.
annotto3@gmail.com


2013-12-30 16:47:16
  • Offline
  • Erkek
merhabalar. sana kendimden uzunca
HALOXOrcun Halil KayaAvatar

merhabalar.
sana kendimden uzunca bir örnek veriyim:)

lisede iken mimarlık okumak istiyordum fakat ailem dedeler felan işletme okumamı istiyordu.
2000 yılında cizimle alakalı tek bölüm mimarlıktı ve ben o bölümü istiyordum.aileme farkettirmeden işletme okuyormuş gibi mimarlık okuyacaktım. eşit ağırlıkcıydım ve lise 3 e geçtiğimde mimarlıgı aldılar sayısala koydular. hayallerim suya düştü. işletme yazmak zorunda kaldım.kıbrıs burslu kazandım ve gittim. bazı ailevi sebeplerden ve maddi yetersizlikten dolayı ünv yi bırakmak zorunda kaldım. 19 yasındaydım okumuyordum ve artık vasıfsız biri olarak bir yerlerde çalışmam gerekiyordu.

bir cd markette çalışırken boş vakitlerimde 3dsmax-zbrush a merak salmış ve ögrenmeye cakışıyordum. kücüklügümden beri elimde kagıt kalem karakterler yaratıklar cizerdim. bilgisayar oyunlarına düşkünlüğümünde etkisi var tabi.

ben çalıştıgım yerde bu iki programla uğraşırken arkadaslar, müşteriler vs..
hep şunu dediler " lan ne uğraşıp duruosun bunlarla. boşuna vakit öldürüosun, kendine yazık ediosun." kimi zaman olumsuz düşüncelere kapılıp bıraksammı bu işleri diye düşündüm. ama hayatımı cizim yaparak kazanmak istiyordum. çalışmaya devam ettim.

o vakitle şu an arasında gecen yaklaşık 10 sene.
bana bu işlerin boş oldugunu söyleyen kişiler benim gelirim çok çok altında rakamlara calışıyorlar şu an. okumadıgım halde iç mimar statüsüne devam ediyorum hayatıma. imkanım olsaydı ve okuyabilseydim diyorum tabiki her zaman.

kısacası demek istediğim şu. etrafındakinler diil sen kendin yaşayacaksın gelecegini. sabır ve azimle çalışırsan karşılıgını alırsın herzaman.

sen kendini 3d animatörlükte geliştir. çok iyi işler yapabildigin zaman kimse senin diplomanın var olup olmadıgını sormaz.

yurtdışında kaliteli yerlerde çalışcam gibi bir düşüncen var ise. mutlaka ki alakalı bölümlerden birini okuman gerekli. yada tanınmış kurslardan(gnomon gibi) birinin sertifikasına sahip olman gerekli.





https://www.behance.net/OrcunHalilKaya
2013-12-30 17:18:29
  • Offline
  • Erkek
bu yaşta belirli bir
fallofaherocan birinciAvatar

bu yaşta belirli bir iş üzerinde kariyer planı yapıp o alanda konsantre olup ilerlemek ve bu alanda profesyonelleşmek çok büyük bir artı senin için

ben kimya öğretmenliği okudum okurken web tasarım okul bitip atanamadıktan sonra bir mimarlık ofisinde 3d görselleştirme yapıyorum. senin gibi bilgisayar başında tasarım yapmaktan çok hoşlanıyorum tabi fizik-kimya-biyoloji ve matematik ile de aram çok iyiydi öğretmenliği de çok seviyorum ve çok iyi yapabiliyordum ama kpss den 84 almanın atanmaya yetmediği bir ülkede 3ds max öğrenmek benim için kpss den 90 almaktan çok çok daha kolaydı ve ben de bunu seçtim bu arada okurken pek çok tasarım ve bilgisayar bölümünde okuyan arkadaşlarımın işlerini yaptım

bunları niye anlattın dersen tercihler esnasında senin gibi düşünüyordum ve daha sonra başıma neler geldi al sana yaşanmış tecrübe :) içinde varsa zaten öğrenirsin içinde yoksa o bölümü okusan da boş

ben açıkçası senin kadar bilinçli arayışa girmemiştim bu yüzden benim tavsiyem madem bu kadar işin bilincindesin bir kariyer uzmanı ile görüş


2013-12-30 17:20:32
  • Offline
  • Erkek
Ben direk
3ddesenmustafaAvatar

Ben direk şu mesleği istiyorum bu olacağım ve şu kadar para kazanacağım demekle olmuyor hele ki Türkiyede.Ben de çok başarılı bir lise hayatının ardından çok hayal kurdum bu benim 5 seneme mal oldu.O zamanlar bilgisayar pahalı internet her evde yok hele ki bu tarz programlardan hiç haberimiz yok.Ama ağzım sulana sulana savaş yıldızı galaktikayı izliyorum.
Birisi kulağımı hemen çekti ne yap ne et maaş başına geçeceğin bir bölüm oku memur ol.25 yaşımda memur oldum ancak.Ancak diyorum çünkü biraz daha düşünseydim o 5 senenin üstüne bir 10 sene de boş gezerdim.
Yıllar yılı kovaladı bilgisayarımda oldu ve hatta maaşımın 2 katı pahalı bilgisayarları da edindim.İnternetin fiberini de aldım 3g olanını da.Web tasarım kurslarına da gittim kendim de öğrendim.
En son bilgisayar fuarlarında bu 3d ile tanıştım 10 sene kesintisiz oyun oynadım ekran kartlarına paralar döktüm.
Bunları neden yazdım?Ben senin 38 yaşında bir ağbinim.Öğrenmenin de yaşı yok çalışmanın da.Yolun başındasın ve en önemlisi hedefini belirlemişsin.
Bu 3d işinde bir yerlere gelmen ve çok paralar kazanman elbetteki zaman isteyecek.İşte o kendini geliştirdiğin evet işte hazırım dediğin ana kadar...Önce bir üniversite bitir.Bu uzaktan da olabilir örgün de olabilir 3d işiyle ilgili de olabilir olmayabilir de.Önce diploma sonra maaş.Bunlar olana kadar yine git 3d çalış.Bir taşla 2 kuş.


2013-12-30 22:03:44
  • Offline
  • Erkek
Mimarlık,çizgi film animasyon bölümü
3ddesenmustafaAvatar

Mimarlık,çizgi film animasyon bölümü v.b.Kocaelindesin herhalde atla git ücretli,vakıf,devlet üniversitelerini araştır İstanbulda.İlgi alanın doğrultusunda bulabilirsin bence


2013-12-30 22:15:42
  • Offline
  • Erkek
2 yıllık mimari dekoratif
omdÖmer DurmuşAvatar

2 yıllık mimari dekoratif sanatlar bölümü de olabilir.


2013-12-31 08:21:21
  • Offline
  • Erkek
üniversite diploman kesinlikle olsun
gorunmeyen_issizburak çiçenAvatar

bi kere ne kadar iyi bilirsen bil-bu söylediğim bütün proğramlar için.
kesinlikle ama kesinlikle üniversite oku. zaten sınava girip üniversite kazanmakta günümüz ortamında zor değil (bunu orta dereceye yakın ve orta dereceli lisans bölümleri için söylüyorum).

artık üniversite okumayana amele gözü ile bakıyorlar. iş ararkende internetten baktığında kariyer.net secret.cv veya dışarıdan artık herkes üni.mezunu vasıflı eleman arıyor ve ona göre alacağın maaş şekilleniyor. şuan belki maaş benim için ön planda değil diyebilirsin ama 2-3 sene sonra daha başka konusacaksın. inan bana parasız olduğunda da kolay kolay kafanı eğitimine veremezsin.

kuru kuru üniversite diploması da pek bişeye yaramıyor. madem bu işlere merak duygun var-üniversite eğitimini maddi imkansızlıklar nedeniyle dondurmuş ve bu sene tekrar üniversiteye devam edecek biri olarak söylüyorum eğer zekan iyiyse istediğin alanla ilgili bölüm oku ama yok ben iyi bir bölüm kazanamam diyorsan tavsiyem kazanabildiğini düşündüğün 4 yıllık bölüm oku ve eğitim setleriyle kendini bilgisayar programlarında geliştir(max autocad zbrush hatta office programlarndada).

üni. diploması kişinin etiketidir. yaşadığım tecrübelerle edindiğim ve işverenlerin gözünde olmazsa olmaz gibi birşeydir üni. diploması.

NOT: benim çevrem çok eş dost akraba var diyorsan o zaman üni. diplomasının olmazsa olmaz gibi bir espirisi kalmaz.
TAVSİYEM: bu gibi programlarda kendini geliştireceksen kesinlikle ve kesinlikle 4yıllık bi bölüm oku.

*bilgisayar programları üzerine kursa gidiyorum üni. mezunu adam bişe bilmiyor ya bişe bilmiyor eğitmen gösteriyor bide ben gösteriyorum ama iş kapıları ona açılıyor.
niye?
-çünkü üni. diploması var ve parayı götürende o
zihniyet bu olmaması gerekir ama maalesef...


burakcicenba
2014-01-01 15:43:47
  • Offline
  • Erkek
yukarda bir arkadas ``yurtdışında
tricecoldNewtimucin ozgerAvatar

Arkadas sakin yolundan donme, ben donduydum sonra 10 sene hobi yaptim Maya yi kendime, ayni sikintilar bendede vardi, aileydi, diplomaydi cart curt, illaki universite diyorlarsa sana ne yap ne et guzel sanatlar fakultesine gir, en azindan konu ile alakali, ne biliyim anatomi falan ogrenirsin.

Bu iste para sikintisi yok, hele birde iyi isen, evden gecindirisin aileni.
Ben hem kontratli olarak calisiyorum hemde aksam ustleri freelance olarak calisiyorum.


yukarda bir arkadas ``yurtdışında kaliteli yerlerde çalışcam gibi bir düşüncen var ise. mutlaka ki alakalı bölümlerden birini okuman gerekli. yada tanınmış kurslardan(gnomon gibi) birinin sertifikasına sahip olman gerekli.`` demis ama ben sana soyle yaziyim, ben lise mezunuyum, 10+ senedir Maya kullaniyordum HOBI olarak, sonra 4 sene once, baba sirketi batinca ben dedim bu isi kariyer yapiyim, su an Bulgaristanda Worldwide FX firmasinda calisiyorum, ama ondan once cok dandik SY-Fi kanali filmelerindede calistim, su anda iki tane firma ile gorusmem var biri DNEG ve framestore, kimsenin diploma umrunda degil abicim, isi biliyorsan iyi bir DEMO veya o firmalarda senin DEMO nu dogru kisilere gostericek bir tanidigin var ise, bir ayagin iceride demektir...



MAYA/HOUDINI SR.FXTD / MPC timucinozger.com
2014-01-07 21:40:46 Edit:2014-01-08 20:15:35
  • Offline
  • Erkek
helal be
mak3420muhammet abdullahAvatar

helal sana kardeşim senin gibi insanları gördükçe benim de umutlarım artıyor.
sakın yolundan dönme sevdiğin işi yapmak asla paha biçilemez, diplomayı da hiç kafana takma en kötü ihtimalle açık öğretimden okursun 4 yıllık olanları bildiğin lisans diploması. sana hayatta başarılar dilerim umarım güzel işler yaparsın.


2014-02-19 23:41:41
  • Offline
  • Erkek

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!