Acemi Köşesi : Tasarım Ücreti Ne Kadar Olmalı?

Tasarım Ücreti Ne Kadar Olmalı?
mbadayMurat BADAY

Öncelikle herkese merhabalar,

Tasarım işine yeni başlamış ve kendi çabalarıyla bu işi öğrenmeye çalışan biri olarak çokta deneyimli birisi değilim.

Açıkçası yaptığım işin fiyatlandırması konusunda problem yaşıyorum ve böyle bir soru sormak ne kadar doğru olur bilmiyorum. Ama fiyatlandırma konusunda yardımlarınıza ihtiyacım var. Aşağıda attığım çalışmanın ücreti ne aralıkta olmalı sizce. Şimdiden yardım eden, ilgilenen herkese teşekkürler.

(Ağaçlar dışındaki her şey kendi çizimin.)

https://i.hizliresim.com/VQBV2r.jpg
https://i.hizliresim.com/vayEY6.jpg
https://i.hizliresim.com/1p7yjp.jpg
https://i.hizliresim.com/LvGadG.jpg
https://i.hizliresim.com/r0yQYN.jpg
https://i.hizliresim.com/7BQk2W.jpg
https://i.hizliresim.com/P7GqvN.jpg
https://i.hizliresim.com/9Yb4v3.jpg
https://i.hizliresim.com/qAyY9D.jpg
https://i.hizliresim.com/M1RE9Q.jpg
https://i.hizliresim.com/QPyA13.jpg
https://i.hizliresim.com/bv95Qd.jpg


Öğrenciyim ders konusunu arıyorum. Zaman:2019-08-27 17:12:26
2019-08-27 18:59:13
  • Offline
  • Erkek
tasarım ve cizim farklı
monerohakan aydın

tasarım ve tasarladıgını cizmek 2 ayrı iş turkiyede bu işin belirli bir rakamı yok herkes kafasına göre fiyat veriyor aslında olay tamamen metre kare ile alakalı metrekare fiyatı çizim için,mekan basına 4 kare render avrupada 35 ila 60 euro civarı asyada rusya cin dahil bircok ulkede fiyat 5 ila 35 dolar arasında değişiyor tasarım için ise buna kimse fiyat biçemez bu tamamen tasarımı yapanın gönlü ile alakalı diyelimki tasarladıgın mekan 150 metre kare 150x5 dolar.750 dolar
yani 750+750 olmalı fakat bu sana anlattıgım profesyonel işler için verilen fiyatlar
senin işin güzel eline saglık ama profesyonel değil bu yuzden sen tr de lira olarak fiyat verirsen mantıklı olacaktır


içmimari,mimari tasarim ve görselleştirme ürün tanıtim görselleştirmeleri modelleme ve ileri seviye mimari animasyonlar iletisim için. mimarhakanaydin@gmail.com www.instagram.com/architecthakan/
2019-08-27 22:54:32
  • Offline
  • Erkek
Yanlış Kelime Seçimi
mbadayMurat BADAY

İlginiz ve cevabınız için teşekkürler.

Ben sadece çizim yapan birisiyim aslında. Yanlış kelime seçimi yapmışım tasarım kelimesini kullanarak. İşim konusunda da çok haklısınız profesyonel bir seviyede değilim. O yüzden piyasa fiyatları çokta mantıklı değil benim işim için. Biraz zorlayıcı bir soru olacak ama bu yaptığım iş 180m2lik bir mekan ve benim yaptığım bu kalitede bir çizimin makul değeri sizce ne olmalı?


Öğrenciyim ders konusunu arıyorum. Zaman:2019-08-27 17:12:26
2019-08-27 23:27:47
  • Offline
  • Erkek
yaptıgın her iş
monerohakan aydın

işin kötü değil cok daha kotulerı piyasada iş arıyor ve yapıyor metre karesi 5 liradan tum işlerine fiyat vermen senin işin için en dogrusu olacaktır


içmimari,mimari tasarim ve görselleştirme ürün tanıtim görselleştirmeleri modelleme ve ileri seviye mimari animasyonlar iletisim için. mimarhakanaydin@gmail.com www.instagram.com/architecthakan/
2019-08-28 15:33:32
  • Offline
  • Erkek
teşekkürler
mbadayMurat BADAY

Desteğiniz için çok teşekkürler.


Öğrenciyim ders konusunu arıyorum. Zaman:2019-08-27 17:12:26
2019-08-28 19:03:46
  • Offline
  • Erkek
Fiyat meselesi bu mesleğin
kanakanSerkan BolkanAvatar

Fiyat meselesi bu mesleğin çözülemeyen en büyük problemidir. Çünkü bir türlü aynı ortak kümede buluşamıyoruz.
Bunun nedenlerinde biri de sizin düştüğünüz aynı hataya düşülmesi. Tasarım mı ? Çizim mi? bu ikisini ayırarak ona göre fiyat vermek gerekir.
İkincisi (bence) Hakan beyin bahsettiği metrakare fiyatı vermek yanlış (tekrar söylüyorum bence). Peki neden ?

https://cdn1.ntv.com.tr/gorsel/yasam/yaratici-ic-mekan-tasarimlari/yaratici-ic-mekan-tasarimlari,PVpxwe3Zo0SyXpe-QhJE3Q.jpg?w=960&mode=max&v=20120314122933000

Bu liknte ki gibi bir çalışma yapılmasının istendiğini düşünün ve hepsi kendine özgü model olacak. Yani modellenecekler.

https://tasarmax.com/wp-content/uploads/2018/10/tasarmax_a-c-mimarlik_ic_mekan_hizmetleri.jpg

Bir de bu üstte ki çalışmayı düşünelim. Bir sandalye bir masa modelleyin kopyala yapıştır yapın bitti. (Bu örneklerde render kalitesinden bahsetmiyorum.)
Hangisi daha büyük hangisi daha kolay sizce?
Burada ki durumda tasarım mı çizim konusunda ki gibi modelleme yapılacak çalışmalar mı yapmak istiyorum yoksa hazır modeller kullanarak mimari çalışmalar mı yapmak istiyorum.
Ücret senelerdir tartışılır durulur. Büyük bir çoğunluk 3000 - 5000 yazar durur fakat şöylede bir gerçek vardır maalesef 50 liraya yapan o ahkam kesen insanlardan bolca görürsünüz. Yani biz bu sorunu çözemedik ve de çözemeyeceğiz gibi de görünüyor.
Yine şöyle bir örnek veriyim. Telefonum arızalandı ve şehir merkezinde bulunan onlarca telefon tamircisini gezdim fiyat üç aşağı beş yukarı aynı. Ortalama 600 liraya yapılacağını anladım.
Peki bizde durum !?!?
Biri iş ister 1000 lira dersiniz diğeri çıkar 100 lira der. Müşterinin kafasında kocaman bir soru işareti oluşur. Bu hep böyle olmuştur. Siz niye 1000 liraya yapılması gerektiğini anlatana kadar çatlarsınız.
Tabi memleketimin sayılı CGİ Artistlerinin isimlerinin yanına adınızı yazdırırsanız bunu anlatmaya çalışmak gibi bir derdiniz olmaz. Fiyat konusunda kafanız rahattır. Bu ne demek ? İşleriniz de çok yüksek kalite yakaladıysanız fiyat sizin kontrolünüzde olur.
Kusura bakmayın biraz tuhaf bir yazı oldu ama içimi dökmek istedim. :)

Kolay gelsin. Başarılar.

50 liraya iş yapan arkadaşlara ithafen şunu ekliyim :
Yazın tatilde olduğum süre içinde elimde hiç bir şey olmadığından laptopa format atılması için Ayvalık'ın EN İYİ BİLGİSAYARCISI imiş (O'na da selamlar) kendilerine gitmek zorunda kaldım.
Format için 50 lira aldılar. Onu da beceremediler.
Siz ki 3 boyutlu bir programda modelleme yapıp görsel oluşturmak ne kadar eder takdir edin artık.


2019-08-28 20:18:51 Edit:2019-08-28 21:19:29
  • Offline
  • Erkek
sektorde metre kare
monerohakan aydın

sevgili serkan bahsettiğimiz mekan tasarımı ve mekan çizimleri için verilmesi gereken fiyatlar çünkü bu biz hariç tüm dünyada fiyatlandırma metrekare olarak işliyor özel bir model için iş yapman gerekiyorsa model başı fiyat verilir ornek mobilya katalogu yapacaksın modelleyeceğin her ürün için ücret talep edersin ve o ürünlerin sahneleri için yine metre kare fiyatı alınır bu iş veren ile anlaşmana bağlı cok üst düzey global cg meslektaslarımız saatlik ücretler ile çalışıyorlar saat başı 300 dolar gibi ben bu işi çinden ingiltereye 11 yılda birçok ülkede yıllardır yapıyorum turkiyeye gectiğimiz yıl döndüm ve inan bana fiyatlandırma konusunda sadece turkiye net değil mekan basına 4 kare render avrupada 35 ila 60 euro civarı asyada rusya cin dahil bircok ulkede fiyat 5 ila 35 dolar arasında değişiyor turkiyede de bu sistem tl üzerinden olmalı dogru olan da bu.


içmimari,mimari tasarim ve görselleştirme ürün tanıtim görselleştirmeleri modelleme ve ileri seviye mimari animasyonlar iletisim için. mimarhakanaydin@gmail.com www.instagram.com/architecthakan/
2019-08-28 21:28:38
  • Offline
  • Erkek
Haklısın ama müşteri ve
kanakanSerkan BolkanAvatar

Haklısın ama müşteri ve freelance sitelerin bu konularda ki zayıflığını göz önüne almakta fayda var. Müşteri 2oo metrekare mekan diye ilan yazıyor mesela, ayrıntı alana kadar bir dert ayrıntı vermeden metrekare üzerinden fiyat versen hooop sürpriz
içeride bekleyen yapılacak modeller başka dert.
Ben de (yukarıda bence dedim zaten :) ) yıllar boyunca edindiğim tecrübelere dayanarak m2 yerine kendi belirlediğim fiyat listesine göre teklif veriyorum.
Türkiye de TL üzerinden olmasına katılıyorum.


2019-08-28 22:40:03
  • Offline
  • Erkek

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!