Acemi Köşesi : 3Ds Max - Vray Eklentisi

3Ds Max - Vray Eklentisi
CengizEmreCengiz Emre

Merhabalar, modellemeye ilgili olduğumdan 3Ds Max'a başladım. Bir kaç küçük objeyi yapabiliyorum ve giderek ilerletmek istiyorum. Bu benim için bir hobi gibi bir şey. Ancak takıldığım bazı noktalar var. Tam anlamıyla Vray nedir? Ne işe yarar? Ve nasıl kurulur?

Ben kendi yolumla vray'i kurdum ancak Slate Material Editor kısmında material başlığı altında Vray sekmesi çıkmıyor. Bu sorunu nasıl çözebilirim ve render alırken fiziksel kamera mı oluşturmamız gerekiyor? Bu kameranın görüş açısını, derinliğini vs gibi özelliklerini ne şekilde ayarlayabiliyoruz?


Cengiz Emre TAN
2018-12-26 14:53:52
  • Offline
  • Erkek
vray kısaca özetlemek gerekirse
gksl2010can göksel

vray kısaca özetlemek gerekirse yapmış olduğun çalışmayı resim formatına çeviren eklenti bu eklentinin içinde başlıca kullanılan kapma ışık bölümleri vardır.
nasıl kullanılır kısmı karışıktır işin gerçeği bunun için internet üzerinden yada bilen kişilerden yardım almanı tavsiye ederim
kurulum ve gerekli crack işlemlerini yaptığını düşünüyorum material editör kısmında ilk seferde çıkmaz ayarlar kısmında ufak bir ayar yapman gerekli şuan sana bu konuda yardımcı olamıyorum ama ilk fırsatta yazarım yada vray tool bar ın içinde gerekli kısımlar var onları inceleyebilirsin evet fiziksel kamera kullanabilirsin bunun açısını derinliğini pozlamasını yani gerçek kamerada ne yapıyorsan hepsini ayarlama şansın var ve bunun içinde detaylı ders görmen gerekli


2018-12-26 16:04:00
  • Offline
  • Erkek
Hocam yanıtınız için çok
CengizEmreCengiz Emre

Hocam yanıtınız için çok teşekkür ederim. Evet kurulum işlemlerini hallettim. Material editorde ilk seferde çıkmaz ayarlar kısmında ufak bir ayar yapman gerekli demişsiniz. O konuda yardımcı olma şansınız var mıdır? Çünkü onu internette aradım fakat bulamadım, belki doğru terimlerle arayamadım o yüzdendir. Benim için fiziksel kamera şart değil ancak kaliteli render için ne şekilde render almamı önerirsiniz?

Kusura bakmayın, yeni başlamış olduğum için soru işareti çok fazla. Biraz karışık oldu biliyorum :). Teşekkürler


Cengiz Emre TAN
2018-12-26 22:31:02
  • Offline
  • Erkek
ayarlar kısmından derken render
umutbaglanumut bağlanAvatar

ayarlar kısmından derken render settingsten bahsetmiş ordan renderer sekmesinden vray i seçersen slate editör de sağa tıklayınca vray i görmelisin

bu arada fiziksel kamera şart değil demişsin ama kamera şart son sürüme yakın vray var ise bilgisayarında vraycamera yoktur kod ile getirmen gerek yani fiziksel kamera şart kaliteli render için ilk olarak modellemede uzmanlaşman sonra texturing konusunda en son ışık ki ışık için o konuya geldiğinde vray filan derslerini bırak temel fotoğraf eğitimlerine bak ve orda öğrendiğin teknikleri usta fotoğrafçıların fotoğraflarına bakarak pekiştir ışık konusu bu şekilde daha iyi olur aynı anda fiziksel kamerayı da daha rahat öğrenirsin şimdiden kolay gelsin çalışmayı bırakma yeter ki çalışınca herşey olur.


Hiç bir zaman aramayı durduramazsınız, çünkü hiç bir zaman bulamazsınız. PABLO PİCASSO
2018-12-27 01:01:02
  • Offline
  • Erkek
Teşekkür ederim hocam. Çok
CengizEmreCengiz Emre

Teşekkür ederim hocam. Çok şey sordum biliyorum ama ben vray eklentisi kurmaya çalışırken slate editorde göremediğimden yapamadığımı sanıp, 3ds max programını silip tekrar yüklemek istedim.

Dün akşam 3ds max'ı yükledim ve vrayi daha önce yaptığım gibi hali hazırda indirdiğim setup üzerinden kurdum. 3ds max'ı açtığımda bir hatayla karşılaşmaktayım. Missin DLLs hatası (Missing Dlls Error: mrmaterialattribs.gup) alıyorum. Bu sorunu nasıl çözerim? Bu eksik dosyaları nasıl temin ederim?

Kamera şart değil derken ben bundan önce autocad üzerinden basit modeller oluşturur, render alırdım. Autocad programında da farklı render seçenekleri mevcut ve ben genelde viewport üzerinden render alırdım. 3Ds Max'da ise yeni olduğum ve render hakkında sizler kadar bilgim olmadığı için, en iyi hangi şekilde render alabileceğimi danışmak istedim. Dediğiniz gibi render için fiziksel kamera kullanacağım, anlaşılmıştır :)

Yol göstermeniz için de çok ama çok teşekkür ederim, beni motive ettiniz. Sağolunuz hocam :)


Cengiz Emre TAN
2018-12-27 11:00:19
  • Offline
  • Erkek
physical camera şart değil.Yeni
Seke

physical camera şart değil.Yeni kamerad bütün özellikler var eksik olanlarda exposure control da var physical cameranın çok bir artısı yoktu kaldırdılar iyi de oldu.Ancak diğer kısımlar için özel ders almanı tavsiye ederim.Çünkü gerçekten tek başına öğrenmesi baya zaman alır.


2018-12-27 11:22:59
  • Offline
Can Hocanın videoları render
catalkayaÖmer ÇATALKAYAAvatar

Can Hocanın videoları render konusunda çok yardımcı oldu bana kardeşim ve hala olmakta. Buraya bakmanı şiddetle tavsiye ederim.

https://www.youtube.com/results?search_query=can+kuskon


small changes produce BIG RESULTS!
2018-12-27 13:52:35
  • Offline
  • Erkek
programda hala hata var
gksl2010can göksel

programda hala hata var mı bilmiyorum varsa bilgisayarından tam temizlik yapman gerekli ondan sonra kurmalısın. düzgün çalıştığını varsayarak yazmaya çalışacağım
Costomize( alt+U )/ Custom UI end Defaults Switcher... buna tıkla karşına gelen ekranda yani Choose initital settings for options and UI layout. pencersi sol kısımda Max DesingVIZ falan yazar orada MAX.vray tıkla sonra sağ en altta SET ona tıkla artık Material Editor vray için uyumlu oldu.
Material editörü ( M ) aç %99 ihtimalle Slate Material Editor gelmiştir. ister bunu kullan not ben kullanamıyorum yada Modes kısmında Compact Material Editor onu tıklayarak daha basit halini kullan 2. ayarda tamam sonra F10 tuşuna bas Render Setup gelecek karşına Common kısmında en alta in Assign Renderer tıkla 3 tane kısım göreceksin production kısmının sağ tarafında 3 nokta vardır ona tıkla karşına çıkan kısımda V-Ray Adv neyse artık gerisi ona tıkla sonrasında OK tıklatıp çık o kısımdan , sonra Assign Renderer ın altında Save as Defaults var ona tıkla render motorunda hazır artık gerisi isteğe bağlı ayarlar ve bunun için yardım alman gerekli elimden geldiğince en basit yöntemle anlatmaya çalıştım bana kalsa bu ayarların hepsi 20 sn de bitiyor bol bol çalışma yapmalısın render ayarları için bol bol render almalısın
maxin yeni versiyonlarda Physical kamera var çok karışık değil onu kullanabilirsin kameralarda çok sıkıntı yaşamazsın diye düşünüyorum
Çatalkayanın dediği gibi can kuşkon gerçekten güzel anlatıyor onun youtube videoları işine yarar ve buna benzer birçok kişi var mesela yakın kampüs
ileride güzel işler yapman dileği ile başarılar dilerim umarım yardımcı oluşumdur


2018-12-28 13:08:18
  • Offline
  • Erkek
umutbaglan nın dediklerine katılıyorum ve
gksl2010can göksel

umutbaglan nın dediklerine katılıyorum ve ek yapıyorum 3d max tek bir kısımdan oluşmaz büyük firmalarda bir iş için bir çok kişi max kullanır

modelleme - kaplama - ışık ve kamera ayarları - animasyon - render

max kısaca bu kısmlardan oluşur 


2018-12-28 13:15:54
  • Offline
  • Erkek
Yardımlarınız için teşekkür ederim,
CengizEmreCengiz Emre

Yardımlarınız için teşekkür ederim, max'i ve vray eklentimi tekrar kurdum. Şuanda başarılı bir şekilde çalışıyor program ve herhangi bir hatayla karşılaşmadım.

Hangi material editor şuan kolayıma gelir bilmiyorum ikisini de deneyip tarafımı seçeceğim daha sonra :)

V-ray'i aktif ettim ancak programda iki seçenek çıkıyor render ayarları için. Vray-rt ve Vray-adv olması lazım. Hangisini tavsiye edersiniz ve ne gibi farklılıkları vardır?

Fiziksel kamerayı kullanacağım, yeri geldiğinde o konu üzerinde de yoğunlaşacağım. Şuanda ilerki safhaları yapabileceğimi görmek istemiştim ve sayenizde gördüm de. Artık modelleme kısmına yoğunlaşıp güzel bir başlangıç yapmayı hedefliyorum.

Evet bir çok yararlı kaynak buldum. Yakın kampüs özellikle baştan sona izledim ve çok büyük faydasını gördüm. Gökçe Gün Bey'e de burdan teşekkür ederim :)

Yardımcı olan herkese teşekkür ederim, sağolunuz. Umarım kendimi geliştirir ve renderlarımı sizlerin beğenisine sunarım. :)


Cengiz Emre TAN
2018-12-29 08:52:00
  • Offline
  • Erkek

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!