3ds Max : Render Farm İş İstihdamı

Valla bana uyar ama
Seke

Valla bana uyar ama oyun firması tercihim :)


2016-12-09 18:44:30
  • Offline
Bütçe
eraHalis ÖZTÜRKAvatar

Hayal ya da isteğinizi kırmak istemem ama 150-200 bin Tl ile kurulacak sistem Rebusfam a yakın ya da aynı olamaz. Bahsettiğiniz rakipte 40,600 çekirdek var.

Ben de yabancı kullanıyorum çünkü -yukarıda da yazılmış- Türk çiftlik sahiplerine göre "arayüz falan uğraşmaya gerek yok". 2 saatlik renderı 2 dk da alıp anında sonuç görebiliyorken neden render başına ya da saat hesabıyla ödeme yapıp işi anında göremeyip, istediğim yerde durduramayıp sonucu beklerken tırnaklarımı kemireyim ki?

Bir de "cüzzi bir miktar pahalı olacak" demenizden tercihimi yabancıdan yana kullansam daha iyi olur diye düşünüyorum. 3 kuruş pahalı olsun bizden olsun mantığını hiç doğru bulmuyorum. Tam tersi olsa? 3 kuruş ucuz olsun yerli kullanıcı daha çok kullansın gibi mesela? Yani neden herşeyin cüzzi de olsa pahalısını biz kullanıyoruz ki?

Necmi hocaya katılıyorum hele ki hedefiniz Türk kullanıcılarsa daha çok katılıyorum. Küçümsemek için değil, Türkiye'de çiftliğe ihtiyaç duyan çok fazla şirket ya da şahıs yok. Emin olun yok. Elinde render çiftliği olup ta o aletlerin render çiftliği olduğunu bile bilmeyen çok büyük bir prodüksiyon firması biliyorum. Çünkü, o çok büyük prodüksiyon firmasının bile render çiftliğine ihtiyacı yok.

Ben on yıl böyle bir sistem kurmak için araştırma yaptım. Özellikle Türkiye'de ve Türk kullanıcılar için bu işten bir kazanç olmayacağını anladım ve vazgeçtim. En büyük sebebi donanım ve yazılım maliyetleri yurtdışının en az 2 katına geliyor oluşuydu (Bugünlerde 3,5 katı).

Yaşar ünüversitesinin var mesela 240 çekirdekli. Öğrencileri için almışlar belliki. Bir yandan da piyasaya açmışlar. Rekabet dertleri yok, rekabet etmelerine gerek de yok zaten. Üniversiteye yetiyor ne de olsa. 

Uluslararası rekabet edebilmek için;

En az 3000 çekirdek (Boxx Türkiye'de 1 modülde 24 çekirdekli sitem 3,500 dolar. Yani 125 tane modül gerekli. Bu da 437,500 dolar tutuyor. (BURAYI DÜZENLEYİP TEKRAR YAZIYORUM. BEN HESAP HATASI YAPTIM. ÖZÜR DİLERİM) 1000 çekirdekle başlarsanız 41,6 modül gerekiyor (42 diyelim). 42 modül X 3,500 dolar = 147,000 dolar. Tl ye çevirirsek 147,000 dolar X 3,5 TL =514,500 TL tutuyor. Umarım bu hesap da yanlış değildir :) )

En az 3 yazılım ve bu yazılımlara uygun pluginlerin lisanslanması

7/24 hizmet için en az 3 teknik personel (personel tatil günleri için en az 1 kişi daha)

Sağlam bir elektrik şebekesi (iki damla yağmur yağdığında kesilmeyen cinsinden.)

Sağlam bir soğutma sistemi

Sağlam bir internet altyapısı (Hem de Türkiye'de)

Sistemin kurulacağı mekanın kirası (Teknokentler ilk zamanlar iyiydi ama şimdilerde kira bedelleri çok yüksek)

...

Aşağıdaki Linkleri inceleyin derim:

https://tr.rebusfarm.net/tr/tr-lets-go/render-farm-specs 

http://www.boxx.com/   Türkiyedeki adresleri de http://www.boxxturkiye.com/ 

Piyasada başka render modülleri de vardır. Siz gerekli araştırmayı yapmışsınızdır.

 

Yine de umarım başarılı bir sistem olur tüm zorlukları aşar ve rekabet gücü yüksek bir sistem haline gelir de biz de seve seve kullanırız.

Kolaylıklar dilerim.


Düzgün Türkçe ile konuşmak hiç de zor değil.
2016-12-09 19:16:11 Edit:2016-12-09 19:50:42
  • Offline
  • Erkek
Yani neymiş para parayı
Seke

Yani neymiş para parayı cekermis :)


2016-12-09 19:21:33
  • Offline
render farm gerekli
PMBlntBülent Taşdelgen

renderfarm gerekli birşey. müşterinin eline renderı direk veremediğimizden a3,a4 yüksek dpi render a sık sık ihtiyaç oluyor.

*benim fikrim p2p tarzı bişey olsa yani şu "bitcoin" gibi herkez bilgisayarını açık tutsa, renderları hep beraber alsak. sonra işi veren arkadaş kullandığı makinalara para vermese, herkez başkasına aldığı render kadar puan toplasa? hatta belki puan sistemi yerine internette bu işle alakası olmayan kişilere yaptığı render hesaplaması kadar para versek onları da bu sisteme entegre etsek gezegendeki bütün çekirdekler bize çalışssa? fikir sadece...


2016-12-09 19:44:54 Edit:2016-12-09 19:45:59
  • Offline
  • Erkek
Bülent güzel fikirde onun
Seke

Bülent güzel fikirde onun yazılımı falan uzun iş


2016-12-09 20:30:38
  • Offline
bilgim yok
PMBlntBülent Taşdelgen

yazılımla ilgili bilgim yok malesef, ama sınırlı bilgimle böyle bir havuz oluşturulabileceğini düşünüyorum.
dosya boyutları sorun olabilir, server dan alınması açısından, daha küçük bölünmüş dosyalarda çalışarak çözülebilir, yada arşivlenince zaten sıkışıyor max dosyaları.
elektrik kesildi renderı bitiremedik derdi olmaz Distributed rendering yapılır, yada ona göre render motorları geliştirilir. torrent gibi al-gönder yapılabilir, ne kadar alıp-gönderdiğimizin hesabı sayılabilir.
bu işe kafa yoracak yetenekte yazılımcı arkadaşlar vardır. benden kuyuya taş atması :)


2016-12-09 20:40:49
  • Offline
  • Erkek
Valla tam hatırlamıyorum nasamiydi
Seke

Valla tam hatırlamıyorum nasamiydi mit miydi üniversite miydi biri bunun için bir yazılım yapmıştı işlemcinin yüzde kaçını istersen ayiriyordun.Ama cidden uzun iş ve çok zor.Dosyayı kendi bilgisayarına almak şart değil işlemci gücünü kullanmak mümkün ve fakat internet üzerinden verim düşüyor.Artı bu yazılımı üretmek ve 3d programlarla entegre etmek falan cidden uzun iş.


2016-12-09 21:17:44
  • Offline
zor
PMBlntBülent Taşdelgen

evet zor. ama günümüzde konvansiyonel yöntemlerle koşullardan sıyrılmak mümkün değil. daha önce jobs&gates gibi günümüzde zuckerberg gibi merdiven altı bi imalathanede bu işi yapmak mümkün. sadece kafa yormak, emek harcamak gerekiyor. çok genç arkadaşımız var. bu işe el atmalılar. başardığın zaman sisteme giriş için account bile satabilirsin, ille opensource olması gerekmez. bu işten para kazanmak için 3-5 tane bilgisayar alıp yatırım yapacak ev kullanıcıları bile olacaktır.


2016-12-09 21:34:16
  • Offline
  • Erkek
Aslında bülentin dediği şey
johonwayniMehmet KALAMANAvatar

Aslında bülentin dediği şey var yada vardı :)
Blendera Renderfarm.fl yapmıştı şuanki durumu ne bilmiyorum ama :)


©Mehmet KALAMAN | DXF
2016-12-09 21:43:04
  • Offline
  • Erkek
Autodesk çok rahat yapar
Seke

Autodesk çok rahat yapar o olayı.Ancak bir kişinin yapması cidden zor şu yönden de zor.O bir kişinin çok iyi yazilimci olması gerekiyor bu bir.Hadi oldu diyelim veya birkaç arkadaş girişti onada tamam.Ancak burada ekstra yükler var renderfarm hizmeti veriyorum demenin dışında kendi bilgisayarına max maya vs kurdun bir yazılım yaptın mucizevi biçimde maxle ve diğer programlarla entegre çalışabiliyor.Kendi bilgisayarına server değerlerine de slave dedi güzel.Hadi yaptı diyelim.Birde renderfarmı ışletmesi gerek.Yani işin zor olan kısmını yaptiktan sonra bile renderfarm olayı tutmak zorunda değil.Yıllar yıllar sürecek bir mevzu.Geçinebilmesi için de para lazım ya sponsor bulacak yada kendi imkanlariyla yapacak.Imkansız değil ama çoook uzun iş.Bütün bunların dışında ödeme olayının yasal kısmı vergilendirme ve ülkemizde paypalın bile olmaması.Utorrent bunu yapıyormuş bu arada.


2016-12-09 22:22:04 Edit:2016-12-09 22:25:15
  • Offline

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!