Genel Konular : "UZUN BİR YOLCULUK" çevirisi

"UZUN BİR YOLCULUK" çevirisi
ulasdenizulaş deniz

Arkadaşlar Killer Bean Forever ( Katil Fasulye ) filminin yapımcısının makalesini elimden geldiğince Türkçe’ye çevirdim. Belki önüne imkansızlık engeli çıkan yaratma aşkı ile hapsolan arkadaşlara, cesaret ve umut verir diye, büyük bir heyecanla okudum ve çevirdim.


UZUN BİR YOLCULUK

Bu özelliklerde bir film yapmak yapabilmek için, sınırlı bir donanım sınırlı bir bütçem vardı ve bir ekibim yoktu. Pek çok stüdyo, hatta küçük butik dükkanlar bile sahip olduğum bu servete gülerler. Fakat bende ne vardı? Sadece film yapmak için büyük ve durdurulamaz bir istek, hikaye anlatmaya duyduğum aşk, bir ton animasyon deneyimi, uygun bir görsel tarz, teknik araştırma ve yenilik merakı, ve basitçe, bir şeyler yapabilme yeteneği. Kendine güven? Evet bu, eğer 85 dakikalık CG animasyon özellikli kendi filmini yapmak istiyorsan bu gereklidir. Killer Bean Forever, 1000 ayrı çekimden oluştu.

Diğer bir yandan, animasyon filmleri pek çok normal filmlerin elde ettiğinden daha fazla gişe rekorları elde etmiştir. Fakat, animasyon filmler çok daha fazla maliyete sahip olurlar; 300-400 kadar CG artist, teknikerler ve yardımcı elemanlar için. İyi bütçeli bir animasyon filminin maliyeti 75-150 milyon dolar arasında, orta bütçeli bir animasyon filmi 35-60 milyon dolar, düşük bütçeli bir animasyon filmi ise, 15-25 milyon dolar arsında maliyete sahiptir.

Peki olabilecek en düşük bütçeli film bütçesi nedir? Tamamen animasyon olması kaydıyla? Tahminimce 2-3 milyon dolar, fakat bildiğim kadarıyla hiçbir animasyon filmi bu bütçeyle yapılamamıştır. 22 dakikalık Star Wars’ın bile bölüm bütçesi 1.2 milyon dolar.

Fakat büyük bütçe, her zaman hızlı üretim anlamına gelmez. Bir animasyon filminin tamamlanma süreci ortalama 18-24 ay arasındadır. Fakat pek çok büyük bütçeli animasyon filmleri 4 yılı aşacak şekilde tamamlanabilmiştir. 40 milyon dolarlık Delgo, 7 yılda bitirilebilmiştir.

Killer Bean Forever, faturaları ödemek için çalıştığım süre ve 2 çocuğumun aldıkları zaman da dahil olmak üzere toplam 5 yıl sürmüştür. Eğer aynı çalışmayı sadece animasyon projemle geçirerek tamamlasaydım, 3 yılda tamamlayabilir, ve üstün bir deneyim kazanabilirdim.

Killer Bean Forever`ın bütçesi 1 milyon doların altındadır. Altında diyorum çünkü, 20.000 saat insan gücü ( emeği ) ni hesaplıyorum. Öte yandan bir BMW alacak kadar bir parayı donanım ve yazılımlara harcadım. Aslında çoklukla param yoktu. Fakat animasyon filmi ve deneyimi oluşturmak için büyük bir tutkuun desteği vardı.

Tüm bunlar nasıl yapıldı? 85 dakikalık footage ( burada filmin render alındıktan sonraki komposite işlemlerinin yapılmadığı ham hali. Çoklukla sıralanmış resimlerden oluşur. Fakat kimi zaman bir filmin bir bölümü de footage olarak isimlendirilir) neredeyse tamamı sadece bana aittir. Bunun için üstün verimliğe ve kesinliğe ihtiyacım vardı. Kararlar çabuk alınmalıydı ve kusursuzca uygulanmalıydı. Benim, mükemmel oluncaya kadar defalarca render alacağım 500 işlemcili bir render çiftliğim yoktu. Bazı büyük stüdyoların 4000 işlemcili çiftlikleri vardı. Benim sadece 5 tane 4 çekirdekli ( Quad core ) bilgisayarımla , dairemde günde 24 saat render alarak 2 yılda tamamlandı. Lüzumsuz bir ayrıntı, kış aylarında dairemi ısıtmaya ihtiyaç duymadım.

Üretim sürecini, ben sıfırdan oluşturup geliştirdim, ve harcayabileceğim çok az paraya göre şekillendirdim . Evet, benim filmim 5 yıldan çok daha az bir sürede bitebilirdi, fakat bunun için gereken sermayeden yoksundum. Bunun yerine ben animasyon için, yeni teknikler geliştirdim; ucuz teknikler, fakat sadece sermaye eksikliğinde geliştirebilecek teknikler. 2 boyutlu hareket takibi ( motion track ) ve dinamik simülasyon teknikleri. Bu sayade mümkün olduğunca pek çok bilgisayar çalışmasından kurtuldum, ve mümkün olduğunca el işçiliği (manuel) işleri azalttım. Killer Bean Forever kabaca 20.000 saatimi aldı fakat, yeni teknikler için araştırma ve geliştirme çalışmalarım hariç. Onları da eklersek çok daha fazla zamanımı, belki iki kat zamanımı almıştır.

Killer Bean Forever yapmayı çok sevdiğim, çok uzun ve zorlayıcı bir projeydi.
İnternet sayfası
http://www.killerbeanforever.com/about.html


2011-09-03 14:34:32 Edit:2012-02-25 15:20:53
  • Offline
  • Erkek
{islemler}

Kapalı

Bir yıldan uzun süre geçtiği için konu otomatik olarak kapatılmıştır !