Bilgisayar Donanım : (5-6-7 Bin tl) işlemci, ekran kartı, anakart tercihin ne olurdu ?

Bence gereğinden fazla dert
sadrazam3xcelal siverekliAvatar

Bence gereğinden fazla dert ediyorsunuz. Xeon çok farklı kulvarda bir işlemci. Server kurmayacaksan pek gereği yok. 500 dolara aldığın i7 ya da ryzen 1500 dolara aldığın xeon ile tek kare render ı aynı sürede alır. Ama her karesi 20 dakikada render alınan 2 dakikalık bir animasyon yapacağım dersen bunun render ı 40 gün olur. Bu makineleri aralıksız çalıştırırsan xeon daha uzun süre dayanır. Diğerleri muhtemele 40 gün dayanamazlar ya da performansları süre geçtikçe düşer. Ama bir tane render makinesi alınca bunları çok dert etme. Çünkü 1 makine ile başlayıp tasarımı 1 ay animasyon renderları 2 ay sürecek bir iş yapamazsın. Piyasada kimse bu kadar beklemez seni. Ondan xeon hiç mantıklı ve akıllıca değil.


2017-10-25 19:34:00
  • Offline
  • Erkek
{islemler}
Salih Bey samimiyetime inanın
okitoErdem TürkoğluAvatar

Salih Bey samimiyetime inanın ki kızmadım.

İstediğiniz soruyu sorun, hiç sıkılmadan -bilgim yettiğince- cevaplayayım. Hatta, özel mesaj yolu ile telefonumu göndereyim, istediğiniz zaman arayın sorun.

Anlatmaya çalıştığım şey şu;
Oyuncu ya da ofis tabanlı günlük kullanıma hitap eden sistemlerde bütçe ya da performansa yönelik her saçı tarayacak sistemler var. Ama iş motion graphic, 3d, cad-cam uygulamalarına yönelik donanımlar olunca hızlı ve kolay bilgi yok. Araştırıp önceliğinize göre en iyi ürünleri bulmak için bilginiz olmadığı konulara vakit ayırmak ve araştırmaya devam etmek şart.

Bu girizgahtan sonra, xeon kullanan, nvidia`nın intel ile olan performansının daha iyi olduğunu defalarca görmüş birisi olarak AMD Ryzen ve Threadripper sistemler eskisi gibi değil. Mikro kodlarına da göz atma fırsatım oldu. Hem 1700x hem de 1800x üzerine kurulu konfigürasyonlarda Vray, After Effects ve Substance Painter test etme şansı da yakaladım. Ryzen serisi, fiyat performans açısından render süreci olan hareketli grafik ve 3D yazılımlarda stabil, hızlı, performanslı işlemciler. Bugün sistemimi yenileyecek olsam bir an bile tereddüt etmeden alırım.

Tercih ederseniz, bu işlemciyi içine bırakacağınız ana kart Asrock ya da Gigabyte olsun neden mi? AMD Ryzen`e ilk anakart üreten iki firma bu. Bu işlemcilerin, fiziksel ve kod mimarisini daha iyi çalışmış firmalar. Asrock son iki yıldır overclock şampiyonu katı kapasitörlü, iyi vrm`li devreler üretiyor.

İşin Workstation tarafına gelince...
Workstation`lar uzun süre (2 gün ve üzeri) yük altında kalsa bile dayanıklı, doğrulamalı / kararlı olmalarıyla diğerlerinden ayrışıyor. Bununla birlikte şöyle bir dezavantajları var. Bilgisayar donanımları çok hızlı güncelleniyor. 1 sene önce DDR3 bellekler kullanırken şimdi DDR4 bellekler, Sata 3 bağlantı ara yüzleri yerine m2 sata depolama bağlantısı ara yüzleri kullanılıyor. Bunları güncellemek, ülkemizdeki dolar kurunun da etkisiyle ciddi maliyetler bindiriyor tüketicinin üzerine. Allah göstermesin bir de voltajdan kaynaklı anakart arızası durumunda elinizde hiçbir işe yaramayacak bir sürü donanım kalacak. Maalesef her sektörde olduğu gibi bilgisayar donanımı üretenler de maksimum tüketime yönlendirerek kârlılıklarını korumaya çalışıyor Güncelliğini en fazla 2 sene daha koruyacak olan ikinci el workstation`a para vermek bir tercih. Ama bir süre sonra benzer bir maliyete katlanıp, arızalanan parçasını ikame edebileceğiniz güncel sistemlere yöneleceksiniz. En azından ben bunu yaşadım. Şu anki sistemimin de başına bir şey gelmesin diye gözünün içine bakıyorum. x79 anakart ara ki bulasın sonra.

Siz iyi bir PC toplayın. İster Intel - ister AMD Ryzen fark etmez ikisi de şu anda güzel işlemciler. Katı kapasitörleri iyi olan, bağlantı arayüzleri güncel, ve sayıca çok olan bir anakarta, m2 ssd ve çok performanslı bir ekran kartı GTX 1070 bütçeniz yeterse 1080 hatta 1080ti. Geri kalanlar çizim anındaki ekran performansını ya da render alırken afaki farklar yaratacak parçalar değil. Önceliğiniz bütçeyse sağlam ama fiyat performansı iyi ürünler (AsRock- AMD - Gigabyte); önceliğiniz performans ve marka ise (ASUS-Nvidia-MSI) performanslı ama fiyatlı ürünlere yönelin. Bu tamamen tercih.


2x Intel Xeon E5-2670 Asus GTX 980ti 32GB RAM
2017-10-26 10:25:57 Edit:2017-10-26 14:58:29
  • Offline
  • Erkek
{islemler}
mesleğimin daha başındayım. Animasyon`un
quuqSalih DEMİRAvatar

mesleğimin daha başındayım. Animasyon`un `a` sını bilmiyorum daha texture, Render çalısıyorum.Tecrübe ve para kazanana kadar eniyi sistem aç gözlülüğümü erteledim. Zaten ben tecrübe kazanana kadar topladığım sistem eskimiş olacak. Celal beyin de dediği gibi 4 bin TL civarı Ryzen bi sistem toplamaya karar verdim. ( Gerçi Threadripper lara ağzımın suyu akıyor hala :) )

Erdem bey dediğiniz gibi kolay bilgi yok, var olsada forumda anlatmak yerine makale yazmanız daha kolay olur sanırım çünkü çok fazla anlatılacak şey var birbiriyle bağlantılı. araştırmaya devam edip bi kaç sene içinde donanım konusunda biraz bilgi edinip kendi ihtiyacıma gore yeni bi sistem toplayacağım inşAllah.

ikinci el workstationlar`dan da uzak durmaya karar verdim.Dediğiniz gibi erdem bey render bilgisayarları sonucda yoğun işlem yapan makinalar. sıfırını toplayacak param var. arabamı daha yeni sattım. Ama suan dogru duzgun para kazanmayan biri olarak araba fiyatına workstation toplamak pek mantıklı değil.




2017-10-26 16:55:22 Edit:2017-10-26 16:59:59
  • Offline
  • Erkek
{islemler}
Alacağınız sistem şimdiden hayırlı
okitoErdem TürkoğluAvatar

Alacağınız sistem şimdiden hayırlı olsun.
Umarım, hızlıca genel öğrenme sürecini tamamlar bu pazarda güzel işler alarak güzel paralar kazanırsınız.


2x Intel Xeon E5-2670 Asus GTX 980ti 32GB RAM
2017-10-27 09:44:04
  • Offline
  • Erkek
{islemler}
Tesekkurler Erdem bey.
quuqSalih DEMİRAvatar

Tesekkurler Erdem bey.


2017-10-27 14:56:58
  • Offline
  • Erkek
{islemler}

Kapalı

Bir yıldan uzun süre geçtiği için konu otomatik olarak kapatılmıştır !