Genel Konular : Turbosquid ve Payoneer Tecrübem

Turbosquid ve Payoneer Tecrübem
mc3dm cakir

Merhaba arkadaşlar. Öncelikle bu yazımda tamamen tecrübe üzere konuyu merak edenler için ne yaptım ve sistem nasıl işledi bunu anlatacağım. Yazdıklarımı bizzat kendim tecrübe edindiğim için gerçektir.

Öncelikle turbosquid ile model satışına yeni başlayacaklar veya merak edenler hep internette araştırma yaptıklarında eski bilgiler karşılarına çıkıyor en çokta payoneer ödeme sistemi hakkında.

2015 te Merakla Turbosquid` e üye oldum ve basit iki model ekledim denemek için çok basit şeylerdi ve saçma sapan bir ücretlendirme yaptım tabiki kimse almadı. Geçtiğimiz 2017 ağustos ayında tekrar bir merak sardı ve daha iyi modeller hazırlayıp (yinede profesyonel manada değil) sisteme yğkledim. ve fiyatlandırmaları hem makul hemde aynı grup diğer modellere yakın yaptım. ne gariptir ki en beğenmediğim sadece çeşit olsun diye yaptığım bir model ilk satılan modelim oldu. Ve bu modelin farklı 20 versiyonu yada farklı tasarımda aynı grupta 20 model daha yapıp yükledim ve en çok bu modellerim satılmaya başladı. Daha sonra çeşitlendirdim birçok model yaptım ama toplam hepsi 66 adet zaten şuana kadar ulaşan. Fakat ilk level`i aştım be bronz madalyasına geçtim (150$`lık satıştan sonra oluyor).

Modelleri yaparken ödeme sisteminede baktım. İlk zamanlar geçen sene dahil Turbosquid "paypall - payoneer - ve doğrudan banka çeki) olarak ödeme yapıyordu. Paypall Türkiye`de hizmet vermediği için patoneer`den hesap açtım. Ancak payoneer hakkındaki türkçe kaynaklar hep eski (2015-2016 en fazla) ve birbirinden tutarsız bilgiler içeriyordu. İşin bu kısımdan sonrasında payoneeri çokta araştırmadım ve Turbosquid hesabıma payoneer hesabımı kaydettim ödemenin buraya yapılması için.. Be bugün ilk paramı aldım. Ziraat bankasında bekliyor beni :) .

Şimdi Turbosquid`e dönecek olursak. Turbosquid yapılan toplam satışın doğrudan yarısını kendi komisyonu veya hizmet bedeli diye kesiyor. Ve eğer modeliniz Amerika`ya satılmışsa %10`da vergiyi sizin adınıza kesip ülkesine ödüyor. Diğer ülkelere sattıklarınız için vergi söz konusu değil.

Rakamlar üzerinden örnek verecek olursak.
örneğin toplamda 150$ değerinde model satışınız gerçekleşmişse bunun yarısı yani 75$`ı doğrudan Turbosquid`e ait olarak kesiliyor. Ve yine bu 150$`lık satışın örneğin 20 dolarlık kısmı Amerika`ya satılmışsa 150$ üzerinden %10`da yani 15$ vergi kesiliyor. Sonuç olarak size 60$ dolar para kalıyor.

Turbosquid`den ödemeyi payoneer hesabına aktarabilmeniz için en az 25$ size kalan para olması lazım. Bu paraya ulaştığınızda tabiki ayın 15`ine kadar ulaştıysanız 15 gün sonra diğer ayın 1`inde Turbosquid bu parayı size gönderiyor.

Şimdi geldik Payoneer`in işleyişine.
Payoneer`in bizim kullanabileceğimiz 2 sistemi mevcut yada daha makul.

1. Bunlardan birisi Payoneer Card sipariş edip içindeki parayı herhangi bir atm`den dolar olarak çekebiliyorsunuz ancak yıllık 29$ kart ücreti var. Çok kazanmıyorsanız bence değmez ben almadım şahsen. Ve galiba diyorum çünkü denemedim videolarını izledim sadece. Galiba sadece TEB bankasının atm`sinden sorunsuz çekebiliyorsunuz ve tek seferde en fazla 1000 dolar alabiliyorsunuz ama bunun içinde 21$ masraf kesiyor. Bu masrafı payoneer mi yoksa TEB bankasımı kesiyor bilmiyorum. Bu arada mastercard olduğu için online alışveriş veya yurtdışı kartlara açık olan mağaza poslarındada kullanabiliyorsunuz. Ama dedimya çok kazanmıyorsanız masrafı çok fazla yani değmez. Ben başlangıç aşamasında olduğumdan ve çok kazanmadığım için almadım bile kartı.

2. Ben doğrudan ikinci yani ana yöntemle yani banka hesabımı payoneer`e kaydederek para transferi yoluyla paramı aldım ve 1 kuruş masrafta kesmedi payoneer. 01.08.2018 Çarşamba günü payoneer`den mail geldi. Turbosquid`den ödeme aldığım yönünde. Öğlen saatleriydi. Akşam olunca pc başına geçtim ve parayı aktarma işlemini tamamladım. 4 iş günü içerisinde Türkiyedeki Ziraat bankası hesabıma yatacağını yazdı payoneer. Araya haftasonu girdiği için herhalde 07.08.2018 salı günü elime geçer diyordum ki bugün yani 02.08.2018 Perşembe günü saat 16 civarında Ziraat bankasına payoneer`deki param yatmış. Lakin ben dikkatsizlik sonucu dolar yerine tl hesabımı yaptığım için dolar kurunu tl ye çevirip tl olarak yüklemiş. Açıkçası işime geldi ve masraf kesmemiş olması harika.

DİPNOT: Payoneer`hesabınızdan paranızı buradaki normal banka hesabına çekebilmeniz için minimum 50$ bakiyeniz olmalı. Aksi takdirde birikene kadar bekleyeceksiniz. Örneğin Turbosquid bana ilk ödemeyi 6 ay önce yaklaşık olarak 43$ olarak yaptı ozaman parayı çekmek istediğimde anladım 50$ altında olunca bekletiyormuş parayı vermiyormuş hemen.

---------------

Şimdi Turbosquid`in birtek kötü tarafı var rastladığım onuda anlatıp sonlandırayım.

Turbosquid dönem dönem indirimli satar modellerinizi.
yani örneğin 40$ değerindeki bir model %25 indirim olan bir dönemde satıldığında müşteri bunu 30% a almış oluyor. Ama Turbosquid indirimi size yaptırmış oluyor yani kendi payını alırken ve yine modelin ana parası olan 40$ dolar üzerinden yarısını yani 20$ ı alıyor ve indirimde olduğu için size 15$ kalması gerekirken 10$ para kalıyor. Yani bir adaletsizlikte söz konusu. Buzamana kadar 2 modelim indirim döneminde satıldı ve bu durum aslında hoşuma gitmedi.

Fakat herşeye rağmen hayal gücüne, modelleme becerisine güvenen ve vakti bol olanlar için harika bir iş diyebiliri. En azından aynı model defalarca ama defalarca satılabiliyor. Galiba tek güzel tarafıda bu.


Şimdilik bukadar. Sadece kendi yaptıklarımı ve gördüğüm sonuçları yazmaya çalıştım. Umarım faydam olmuştur.

Bu arada reklam olarak algılanması veya yanlış anlaşılma olmaması açısından Turbosquid hesabımın adını burada zikretmedim. Farklı bir kullanıcı adı kullanıyorum oradaki hesabımın hem güvenliği hemde bu tarz yanlış anlaşılma korkumdan.... SELAMETLE...


ZAMAN BENDEDİR VE MEKAN BANA EMANETTİR
2018-08-02 21:26:00 Edit:2018-08-02 21:28:18
  • Offline
  • Erkek
Dolar 5 oluşken
arnagras

Dolar 5 tl olmuşken az bile satış yapsanız, tl ye çevrilince gayet iyi para kazanabiliyorsunuz.


2018-08-03 00:23:27
  • Offline
*Amerika satışlarında %30 vergi
dark1nqMehmet ÜnalAvatar

*Amerika satışlarında %30 vergi alınıyor.
*Satış seviyenize göre yüzdelik diliminiz artar. Max %60 olur.
*Payoneer kur çeviriminde kur farkı olarak 1 dolarda 8 kuruş eksik yatırıyor, ekstra kesim yok.(dolar 4.98 ise 4.90`dan çevirir)


2018-08-03 08:04:44
  • Offline
  • Erkek
Benim Amerika satışlarından hep
mc3dm cakir

Benim Amerika satışlarından hep %10 kesti sebebi nedir sizce. Sizdeki bilgi güncelmi. Çünkü son ödemeyi dün aldım. kestiği ücretlere bakınca %10 aldığını kesin olarak gördüm.


ZAMAN BENDEDİR VE MEKAN BANA EMANETTİR
2018-08-03 10:33:08
  • Offline
  • Erkek
Bende tekrar kontrol ettim
dark1nqMehmet ÜnalAvatar

Bende tekrar kontrol ettim %30. 47 dolar vergiye gitmiş bu ay. Sadece amerika satışında kesim oluyor, totale bakmış olabilir misiniz?. Eğer o şekilde sadece %10 kesen bir seçenek varsa bana da bildirebilir misiniz? 6 senedir %30 kesiyor benden :D


2018-08-03 14:07:46
  • Offline
  • Erkek
Hocam galiba şundan kaynaklı.
mc3dm cakir

Hocam galiba şundan kaynaklı. Turbosquid`de squidguild var bu level sistemi. Buna kaydınızı yaptırdığınızda galiba vergi %10 A düşüyor. Ama aynı modeli başka sitelere yüklerseniz buna izin vermiyor squidguild e üye olduğunuzda yani bir nevi sizi bağlıyor bu sayede vergiyi düşürüyor galiba. Yanlış hatırlamıyorsam böyleydi. Ama emin değilim belkide vergi için değilde kendi payı için kolaylık sağlıyordur. Ama benden şuanda %10 vergi kestiğine eminim. Hatta bu %10 lar çok canımı sıkmıştı bu bile çok


ZAMAN BENDEDİR VE MEKAN BANA EMANETTİR
2018-08-03 21:15:17 Edit:2018-08-03 21:17:49
  • Offline
  • Erkek
Siz burda deyince %10nu
dark1nqMehmet ÜnalAvatar

Siz burda deyince %10nu sitedeki bir arkadaş sağolsun(turx) vergi belgesini site üzerinden onaylamam gerektiğini belirtti. Siz sanırım belgeyi doldurup gönderdiniz. Ben onaylanmasını bekliyorum,bakalım. Gerçekten yıllarca %30 kesilince %10`u sorun yapmam :D Teşekkür ederim, iyiki bu konuyu açtınız.

Squilguild evet dediğiniz gibi tek o sitede satış yapacağınızı onaylamanız demek . o site kesiminde etkiliyor ve seviye yükseltmenizi sağlıyor. O sayede sertifikalı üründe yayımlayabiliyorsunuz.


2018-08-04 09:43:42
  • Offline
  • Erkek
Tamam doğru şimdi hatırladım
mc3dm cakir

Tamam doğru şimdi hatırladım ben o belgeyi doldurup göndermiştim. Nasıl yaptığımı hatırlamıyorum ama ilk ödemeyi aktaacaklarında doldurmuştum sanırım ondan. Kusura bakmayın o aklımdan çıkmış. Biraz dolambaçlı oldu.


ZAMAN BENDEDİR VE MEKAN BANA EMANETTİR
2018-08-04 10:23:09
  • Offline
  • Erkek
payy
drekonNecmi DemirkeserAvatar

Payoneer kart ile THY`den bilet aldım bikere. internetten normal kredi kartı gibi ödedim. hiçbir sıkıntı yaşamadım.

Önemli detay: bankamatik kartı şifresini yanlış girersen 1.TL kesiyor. bu miktar da Türk bankasına gidiyordur.


Game maker
2018-08-05 01:11:04
  • Offline
  • Erkek
Hangisi acaba?
seftin25Seyfettin Güler

Güzel paylaşım teşekkürler.Güncel olması ayrı güzel.

Ayrıca,
TurboSquid sitesindeki SquildGuild e üye olduğumuzda başka siteye aynı modeli yükleyemediğimize emin misiniz arkadaşlar?

CheckMate sertifikalarından birisini modeliniz için alırsanız, başka siteye yükleyemezsiniz diye biliyordum.Eğer yanlış biliyorsam düzeltin lütfen :)

Öyle bildiğim için SquildGuild üyeliğim olduğu halde başka sitelere modellerimi yükledim.Ya üyeliğimi iptal edeyim, ya modelleri diğer sitelerden kaldırayım.

:)


2018-08-11 20:34:40
  • Offline
  • Erkek

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!