Genel Konular : Forumlardaki heyecansızlık üzerine

Forumlardaki heyecansızlık üzerine
3DesignerMurat CeylanAvatar

sinefx de vertexus isimli kullanıcının acı ama gerçek tespitleri..

"Merhaba arkadaşlar,
Bilmem farkındamısınız artık forumlarda kimse eskisi kadar ne çalışma paylaşıyor nede tartışma konusu açıyor, haber yada eğitselde pek paylaşılmıyor gibi.Sinefx`in anasayfası 2013ten beri güncellenmiyor mesela.Forum sanki kaderine terkedilmiş :`(

Eskiden(5-10 sene öncesi) hararetli tartışmalar olurdu burada hatta hiç unutmam 18 sayfalık bir starwars tartışması vardı."Uzak" gibi,"guero" gibi "Arzach" gibi eğlenceli adamlar vardı. :D Arada alakasız siyasi tartışmalar dönsede herkesin ortak amacı bilgi paylaşımıydı.

Gerçi yabancı forumlardada bir durgunluk söz konusu.Belki sosyal medyanın etkisi belki insanlar çoluk çocuğa karıştığı için bilemem.

Sektördede bir değişim söz konusu, herkesi bir oyun geliştirici olma sevdası sarmış.Birbirinin aynısı kopya çöp işler özellikle mobil platformlarda ardı ardına çıkıyor.Ses getirecek animasyon projesi diye pazarlanan işlerde fos çıktı.Birtek Kötü Kedi Şerafettin`in altına imzamı atarım,Türkiye şartlarında gerçekten ruhu olan görsel ve teknik olarak hakkı verilmiş bence tek projedir.Ama oda nerdeyse 14 senede bitti be arkadaş :o

Sanki bu işlerin 2000li yılların başı ve ortasındaki heyecanı ve çeşitliliği kalmadı gibi geliyor bana.

O yılları hatırlayanlar bilir, zamanında birçok yerli cg forumu vardı.Benim aklıma gelenler:
cg-turk,cgbug,3dnebandim,dersvar.com,cgbundle.com,3dimparatorluğu,arkitera,konseptsanat.com.

Yöntemini çok tasvip etmesemde sadece davetiyeyle üye alan ve gerçek hayattada üye tanışıklığı şartı isteyen grafficafe.net ve cgflame.net gibi kapalı forumlarda vardı.Diğerlerine göre daha çok sektördeki profesyoneller takılırdı hatta pixar ve dreamworkste çalışan Türk arkadaşlar deneyimlerini falan paylaşıyordu.Üye olunamasada forumu okumak serbest bırakıldığından konuları takip edebiliyorduk.

Şu an aktif forum olarak bir sinefx birde tr3d kalmış.Ama gel görki sinefx iş ilanı sitesine, tr3d`de müteahhitlerin ve piyasa çakallarının ucuz emekçi pazarına dönüşmüş.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz"

http://www.sinefx.com/forum/index.php?PHPSESSID=5495511427fc9a37c046d29aec603508&topic=10826.msg88455;topicseen#msg88455


2016-12-16 15:59:55 Edit:2016-12-16 16:00:29
  • Offline
  • Erkek
Güzel tespit...
altıneldiventaşkın altınelAvatar

Güzel tespit...


http://www.taskinaltinelmimaritasarim.com/
2016-12-16 17:31:50
  • Offline
  • Erkek
Crytek batıyor diye başlık
Seke

Crytek batıyor diye başlık açtım kimse tinlamadi bende sildim :) Ülkemizde bu iş yapılmaz bu bir gerçek.Yurtdışına baktığımızda da heyecan verici işler daha çok filmlere kaydı marvel ve benzeri.2000 li yıllarda ülkemizde yeni yeni başladı 3d atağı sonuç? Kötü kedi şerafettin.Evet çok süper harika ama bir tek o :) Başka birşey yok.Şahin michael derun attı tuttu.Çok güzel bir uk 2911 imiz oldu. (Dünyayı kurtaran adamdan hallice) Kendi adıma konuşayım gezi parkı olaylarından sonra ciddi bunalıma girdim ülkeden umudu kestim.O zamandan beri de olaylar artarak devam etti.Bir ada bulsam çok güzel yaşayacağım cast away hesabı.Savaş var terör var ekonomik sıkıntılar falan.Yani heves azalması çok bende.3d ye baktığımız zamanda mimaritasarım dışında birşey ilerlemiyor. Sanırım bize nazar değdi :D


2016-12-16 18:03:29 Edit:2016-12-16 18:04:33
  • Offline
Şu anda izlediğim haber.Antalyada
Seke

Şu anda izlediğim haber.Antalyada bir yolcu şoförü boğuyor düşünün artık.Genel olarak hayata sabrımız kalmadı ki eğlenceye veya mesleğe ilgimiz kalsın.


2016-12-16 18:15:17
  • Offline
Heyecansız olan forum değil.
fasuto53Fatih Avatar

Heyecansız olan forum değil. Öğrenme formatının orantısız hesapsız düzensiz değişmesi. Her şey kapsüle sıkışırken öğrenim de kapsüle sıkıştı. Yakın çevremde öğrenmek için o kadar hazırcı yöntemlere başvuran insanlar var ki... Çok kötü söylemek lazım böylesine. Bu konuda çok yakın arkadaşlarımın kalbini çok kırmışımdır ama değişen bir şey yok.

Her şey 5 dakikada olup bitecek, 1 koyup 10 alacağız kafası... Emeksiz ve zahmetsiz beklentilere girmek emek veren özverisini ortaya koyan insanları da bıktırıyor. Bunlar ne derseniz, benim heyecanımı benden alan kendi içime kapanmama sebep olan şeyler. Ha bir de adını TÜRK HASTALIĞI koyduğum bir hastalık var. Her şeye kötü ile başlamak, bununla da sıvıyoruz kanımca.

Soyu mu tükendi heyecanlı insanların? Hayır ama heyecanını yitiren, denenmiş birikimleri heyecanlı insanların önüne o kadar çok koyuyoruz ki, belki heyecan duyulan o girişimler daha üstü kapalı (bunun bir de rezilliği var) düşüncesiyle sessiz ilerliyor (belki).

Günümüz şartlarında mağara hayatında yetişmek bile insanı daha yetenekli kılar.

Eklemeyi unuttum, usta çırak ilişkisi bitti...

NOT: Ya bu deveyi güdersin ya bu diyardan gidersin...


2016-12-16 18:20:20 Edit:2016-12-16 18:28:41
  • Offline
  • Erkek
eski heyecan
serkanmertserkan mert

eski heyecanın olmaması bana göre gayet normal aslında yazındada bu sorunun nedeni geçiyor 3d dünyasının gelişim ve yaygınlaşması yakın tarihe dayanır ilk başlarda yapılan herşey yeniydi hem şaşırtıyor hem heycanlandırıyordu 3d nin yaygınlaşması ve aşırı gelişmesi kısa zamanda tüm işleri sıradanlaştırdı artık insanlar iç mimari robot yada araba görmekten sıkılmaya başladı , komposizyon barındıran sahne çalışmaları çok uzun ve zahmetli kimse buna girmek istemiyor bununla uğraşmak yerine oyun motorlarına dönüş oldu bu arada oyun motorlarının geldiği noktayı ve render programlarındaki çileden çıkaran render sürelerini düşündüğümüzde gayet anlaşılır bi tercih bence , en azından emeğiniz uzun süre insanların önünde duruyor :)


2016-12-17 20:44:25
  • Offline
  • Erkek
Forum
PMBlntBülent Taşdelgen

kompozisyon içerecek çalışmalar yapmak fikri beni heyecanlandırıyor aslında. geçim derdi gibi kocaman problemler olmasa başka birşey yapmazdım. yavaş yavaş 3d üretim tekniklerine hakim oluyorum, kendi yorumumu kazanıyorum derken geçim derdi çıktı ortaya. hangi konuda ne yaparım nasıl bir anlatımda bulunurum diye düşünecek yerde ay başı ödenecek kira, fatura ıvır zıvır geliyor aklıma, tıkanıp kalıyorum.

2013 yazı ile başladı bir uğursuzluk var artarak devam ediyor. işler ekstradan zorlaştı. piyasada yaptığınız iş için anlaştığınız ücreti dahi alamıyorsunuz. bu işte isim yapmış firmalarda bile çalışanlar aylarca maaş alamıyorlar. Kemal Sunal filmi gibi;

https://www.youtube.com/watch?v=q_gIsi4fums


2016-12-17 21:00:24
  • Offline
  • Erkek
heyelan
drekonNecmi DemirkeserAvatar

heyecansız olanları sinefx forumuna yolluyoruz. smiley 2orada toplanıp , toplu ayin yapsınlar :)

Ben low poly öğrenmeye çalışıyorum, z-brush biraz kasacak ama öğrenmek çok eğlenceli. bir yolunu bulurum. smiley 3 Önce z-brush sonra topogun diyorlar... bakacaz...


Game maker
2016-12-17 22:07:01
  • Offline
  • Erkek
3dye heyecan duyduğu için
aydin8212Aydın AksoyAvatar

3dye heyecan duyduğu için para kazananların yerini, para kazanmak için 3d öğrenenler aldı.


www.tasarimasyon.com
2016-12-17 22:38:40
  • Offline
  • Erkek

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!