Genel Konular : Mimari Tasarım?

Mimari Tasarım?
AhmetGokmenAhmet Gökmen

Öncelikle iyi akşamlar, ben siteye yeni kaydoldum. Yeni yeni keşfediyorum, geziyorum. Siteye giriş amacım 3dsmax, sketchup ve benzeri programları öğrenmekti ki hala öyle. Öncelikle dikkatimi çeken bazı konular oldu, bunları belirtmek isterim. Ben mimarlık öğrencisiyim. Siteye girdiğimde gördüğüm ve canımı sıkan konu şudur. Solda "3D ve Grafik İş İlanlar" bölümünün hemen altında "Mimari görselleştirme ve tasarım" diye bir başlığa rastladım ve çok garipsedim. Mimari görselleştirme için bir problem yok eyvallah, fakat Mimari Tasarım çok farklı bir olay. Bu başlığı dikkatle farklı bir başlık altında incelemek gerekir, zira "mimari tasarım" sadece "mimar" unvanını almış insanların yürüteceği bir meslek işidir. Bir insanın yaptığı bina modelleme mimari tasarıma giremez. Mimar unvanını almamış bir insanın yaptığı "kelime bulamıyorum artık şöyle belirteyim" ŞEY mimari tasarım olarak belirtilemez. Yöneticinin dikkatini bu noktaya çekmek isterim. Lütfen bizim işimizi bize bırakınız.
NOT: Bu benim ilk mesajımdır, eğer bir kusurum olduysa tekrar özür dilerim.(Bu mesajı yazmadan önce kuralları okudum.)


2015-06-03 22:42:58
  • Offline
  • Erkek
Selamlar konuyu gördüm yazmadan

Selamlar konuyu gördüm yazmadan edemedim , Yıllardır görselleştirme işi yapıyorum. Çok sayıda mimarla tanıştım ve çalıştım.

Bir mimar yılda kaç projeyle ugraşır sizce küçük çaplıysa ayda 1 diyelim büyük çaplıysa projeler yılda veya 2 - 3 yılda 1.

Görselleştirme uzmanları nereydese hafta 1 proje çizebiliyorlar iyi kötü bir çevresi varsa.

Bu noktada bir görselleştirme uzmanın çeşitlilik ve farklı tasarımlar da çalıştıgı proje sayısı mimari anlamda hizmet veren arkadaşlardan çok daha fazladır.

Bunun içinde birazda kaliteli müşteriler varsa yüzlerce detay ögrenmek zorundalar.

Yani olaya biraz geniş bakmak gerekli.

Bir mimar gibi imar müfredatını yada statik hesaplamaları yapmasını kimse beklemiyor zaten görselleştirme yapanlardan.

Ama işin içinde tasarım varsa , diploma bir yere kadar.

Keza tasarım konusunda isim yapmış arkadaşlardan bile muhasebeci yada kamu yönetimi mezunu olanlar var.

İyi geceler iyi çalışmalar.


2015-06-03 23:54:38
  • Offline
  • Erkek
Enteresan
dRcnn

Siteye giriş amacım 3dsmax, sketchup ve benzeri programları öğrenmekti ki hala öyle.

Daha programları ögrenmekten bahsedıyoruz, bir de bu işi bırakın biz yapalım diyorsun..

Demek ki mesele, bu sektor de sadece diplomayı aldıktan sonra ``mimar`` unvanını kazanmak değilmiş değil mi?


2015-06-04 00:29:48
  • Offline
Bu bir Mimari Virüs Olmalı ?
Silence3DBarışkan MimarlıkAvatar

Ülkemizde sanırım herkes kendi diplomasına göre iş bulabilseydi. Bende ilk önce sizin bilgisayarınızın elektriklerini keserdim. Tasarımınızı o zaman nasıl sunacaktınız. Olmayan bir yapının resmini yada animasyon filmini nasıl yapacaktınız çok merak ettim. 11 Yıl rapido kullandım. Ozalitçide saatlerce sıra bekledim. Yaşasın 3D Programlar.:) Yaşasın 2d ve 3D Printerlar. Yaşasın CNC Routerlar. :) Sizinde tasarımlarınızı görmek isterdik. Kalp kırıcı ince kelimesel analizler yapmak yerine. Sizin tasarımlarınızı paylaşmaya davet ediyorum. Sitemizin içinde Sizin daha diplomanızı almaya 1 yılınızın olduğunu düşünürsek ki kayıtlar daha bir yılınız var diyor. Proje derslerinize hazırladıklarınızı Galerinize koyarsanız. Aramızda bir çok ta mimar arkadaşlarımız kendi meslektaşlarınız sizi nasıl eleştirecekler. Hele siz onaydan bir kaç proje geçirin. Onaydan geçen projeniz ile mimari görselleriniz aynı olacak mı? görelim. Zaman su gibi akar geçer. Çalışmalarınızda başarılar dilerim. Sizi kırdıysam kusuruma bakma. Şimdiden affola.


2015-06-04 08:22:52
  • Offline
  • Erkek
Bende mimarım mimari tasarım
YaSiRYaser AteşAvatar

Bende mimarım mimari tasarım konusu bence bir tasarım becerisidir üsluba göre tasarlamak bilgi gerektirir o zaman işte mimar işin içine girer. Piyasada ki tasarımlar zaten çoğu birbirine benzer, kullanılan malzemeler birbirine benzer bu işte 5-10 yıl harcayan herkes ortaya bir şeyler koyabilir. Siz sanmayın ki 4 yıllık üniversite bitirince mimar olunuyor...
Temel tasarım tekniklerinden haberi olmayanlarda tasarım yapar simetri yapar hoş gözükür, ahşap kullanır sıcaktır hoş gözükür, ütopik çizer ilgi çeker ...
İtalya`daki mimar anlayışı maalesef ülkemizde yok o yüzden tecrübeyle kazanılan beceri tasarıma yansıyabilir bu gayet normaldir hakir görmemek gerekir.


www.yaserates.com
2015-06-04 08:33:14
  • Offline
  • Erkek
``tadao ando`` tanıyorsundur her
kmltnrkemal tanırAvatar

``tadao ando`` tanıyorsundur her basic desing . temel tasarım dersinde her mimar görmüştür.
Mimarlık eğitimi almamış olmasına rağmen 20. ve 21. yüzyılın en önemli mimarlarından biri olmuştur.

neden yapamaz kardeş mimari tasarımı. ? mimari tasarım, mimari proje üzerinde projeye bağlı kalarak dış cephede görsel elemanlar kullanmak , silikon cephe , kompozit , ahşap , prekast , vs..

sen şimdi öğrenciliğin tadını çıkar. emin ol okul bitince diceksin. ben hiçbirşey bilmiyorum diye..

haaa bunu sana hem içmimarlık. hem mimarlık okumuş biri olarak yaklaşık 7 yıldır da piyasada iş yapan biri olarak söylüyorum. senin göremediğin bir detayı görür herhangi biri çatttt . bir yapıştırır cepheye tamam bu iş bitmiş dersin.

adının Mimari görselleştirme ve tasarım olması çok doğal. tasarımı sadece ``mimar`` mı yapar...



kmltnr
2015-06-04 10:25:00
  • Offline
  • Erkek
lisanssiz yazilim kullanip, sizinle
LumionMuhendis Sinan

lisanssiz yazilim kullanip, sizinle ayni isi yapan birisi icin ne hissediyorsaniz, arkadas da onlari hissetmis. lisanssiz yazilimla tasarim yapip, sizden daha dusuk ucrete satan birine "ama bu is yetenek isi, guzel de yapmis" mi diyorsunuz? daga gecen ay fiyat/lisans olayi baska bir baslikta uzun uzun tartisilmisti.

evet dogru, bu is yetenek isi, diploma isi degil, okuldan mimar unvani almakla da is bitmiyor ama bu yetenekli/yetenksiz insanlarin bu isi ustlenmesini saglamaz.



2015-06-04 10:30:30
  • Offline
``yetenksiz insanlarin bu isi
kmltnrkemal tanırAvatar

``yetenksiz insanlarin bu isi ustlenmesini saglamaz.``

yeteneksiz insanların bu işi üstlenmesini en çok sizin istemeniz lazım. piyasada kötü işler, kötü tasarımlar , kötü imalatlar olsun kii.. işlerini temiz kaliteli yapan insanların kıymeti bilinsin. bir kötü olmadan iyiyi kim belirler ??


kmltnr
2015-06-04 10:37:24
  • Offline
  • Erkek
tasarım sadece mimarın işi değildir
iboreddiİbrahim ÇALOĞLUAvatar

yaser beye katılıyorum öncelikle bunu belirtmek isterim. bende mimarlık öğrencisiyim. mimarların işi elbette tasarım yapmaktır. ama tasarımı sadece mimarlar yapar çok yanlış bir deyimdir. zira tasarım mimar şapkasının altına girilerek yapılmaz. sahilde kumdan kaleler yapan çocukların dahi bir tasarım yeteneği vardır ve onu kendilerince dile getirmişlerdir. tasarım özneldir. çünkü insanın bilgilerine ,becerilerine ve hayal dünyasına özel bir kavramdır. bir çocuktan bir grafiker`e , muhasebeci den doktor`a kadar herkes tasarım yapabilir. tasarımı yapanın emeğine saygı duymak gerekir. onu yargılamak yanlıştır. tasarımı , tasarım anlamında eleştirilebilir ama bu eleştiriler tasarım yapanın sunumuna göre yapılmalıdır. zira her tasarımın kendi bir hikayesi-seneryosu vardır.
tasarım , ben ne kadar mimar olacak olsam da ilerde sadece mimarların yaptığı, yapacağı bişey değildir.


MSİ X99A GAMİNG EXEON 2658 14 CORE 28 CPU NVIDIA GTX 970
2015-06-04 10:38:19
  • Offline
  • Erkek
yanlış anlamayın ama bu
faruk_dffaruk senerAvatar

yanlış anlamayın ama bu ego dan başka bişey değildir..ben endüstriyel seramik mezunuyum ama iç dış mimari tasarımlar yapıyorum..bunu söyleyen arkadaştan daha çok tasarım bilgisine sahip olduğumuda düşünüyorum..
çünkü bu biraz deneyim araştırma öğrenme ve hayal gücü işi..yıllardır bu işin içindeyim..
evet benim işim görsellik binanın ayakta durması yada emsal hesapları beni ilgilendirmez zaten buyuüzdendir ki mimar ve içmimar arkadaşlarla birlikte çalışıyoruz iş yürütüyoruz...


2015-06-04 11:42:39
  • Offline
  • Erkek

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!