Genel Konular : sanat adı altında hakaret

sanat adı altında hakaret
Timur_POLATTimur POLATAvatar

http://forums.cgsociety.org/showthread.php?f=121&t=1156839

Bu aralar yüce dinimiz ve "TEK HAK DİNİ" olan İslam`a her yerden sanat adı altında karalamalar ve İslamafobi çalışmaları yapılıyor. İslam dinini geri kalmışlık ve yobazlık olarak gören bu zihniyetin son örneğini www.society.com`de yayınlanan "son yemek" adlı çalışmada gördük. Xin Hou isimli bu kişinin yaptığı çalışmayı kınıyorum. Çalışmanın sitemizde gözükmemesi için sadece link veriyorum.

Şunu unutmayalım arkadaşlar. Vahiyin ilk emri olan "OKU" ve ikinci emri olan "TEMİZLİK" kavramları İslam dininin asıl özünü göstermektedir. Ayrıca şu varki Avrupa da ortaçada akıl hastaları şeytanı ruh taşıyor diye diri diri yakılıyordu. Aynı döneme de Osmanlı da akıl hastaları musiki müziği ve su sesi ile tedavi ediliyordu. Yorum sizin. Teşekkür ederim.


2015-01-30 11:40:12 Edit:2015-01-30 12:03:11
  • Offline
  • Erkek
maalesef
drekonNecmi DemirkeserAvatar

önemlisi şu:

"Fransada ve Almanyada Hristiyanlara hakaret etmek yasal suç"

yanlışsam düzeltin, lütfen.

....................

Muhtemelen bu konu da dini tartışmaya dönüp kapanacak. ama mümkünse birbirinize hakaret etmeden seviyeli olarak konuşun. 


Game maker
2015-01-30 11:58:00
  • Offline
  • Erkek
bizim ülkedede müslüman olmak
ababaturk ababatürkAvatar

bizim ülkedede müslüman olmak suçya!....


Emeğinin karşılığını, ne yaptığını bilmeyen insanlardan alamazsın. Değer bilmeyenlere sakın emeğini sunma. Asla bilmeyenle tartışma.
2015-01-30 14:15:40
  • Offline
  • Erkek
Timur Polat, demek ki

Timur Polat, demek ki bazılarına göre "tek hak din", "yüce din", "son din", "mükemmel din" değil. Olamaz mı?

Birine hakaret etmek, hukukun geçerli olduğu her ülkede suçtur ve hakarete uğrayan sizi dava edebilir. Az gelişmiş ülkeler dışında hiç bir yerde suçun tanımı ilgili kişilerin dini veya ırkına göre yapılmaz.

Biri kalkıp bana hakaret etse muhtemelen onu dava etmem. Ancak iftira ederse, toplum içinde itibar kaybetmeme sebep olursa, fiili saldırıda bulunursa dava etmeyi düşünebilirim.

Bir dinin peygamberini, tanrısını veya bir ülkenin devlet başkanını ölü veya diri hicvetmek, alay etmek ile doğrudan birine galiz küfürler etmek, fiili saldırıda bulunmak farklı şeylerdir. Bunlar aynı şekilde ele alınıp yorumlanamaz.

Örneğin Hindu`ların pek çok mezhebi açısından tanrı sayılan ineklerin bizim memleketimizde döner yapılıp yenmesi Hindu`lara hakaret değildir. Ancak bu davranışımız, ineğe tapınan herhangi bir dini bütün Hindu`yu incitiyor olabilir. Adamın tanrısına, peygamberine veyahut devlet başkanına saygı duymak zorunda değiliz. Saygı, kişinin insan olması dolayısıyla kendisine gösterilir, inandığı şeylere değil.

Hukuk, bu tip davalarda "zarar testi" denen bir yöntem kullanabilir. Vuku bulan olayın zararları göz önüne alınır.

Örneğin bir hükümet yetkilisinin herhangi bir din hakkında fikir beyân etmesiyle, alelade bir vatandaşın din hakkında yorumda bulunması, etkileri bakımından farklı değerlendirilir. Hukuk bunu farklı ele alır. Tabi hukukun gerçekten sağlıklı işlediği memleketlerden bahsediyoruz.

Hindu`nun tanrısını aşırı dinci Hindu`ların yaşadığı yerde döner yapıp yemekle, Almanya`nın göbeğinde yemek farklı değerlendirilecek bir konudur. Bunu farklı değerlendiremezsek, her an başkasının kutsalını çiğniyor olmanın ağırlığını kim taşıyabilir?

Avrupa ve Birleşik Devletler`de tüm dinler hakkında bu tip sanatsal çalışmalar, yayımlar yapılır. Bunlara sansür uygulanmaya çalışıldığında büyük tepkiler ortaya çıkar. DÜnyanın her yerinde milliyetçi, muhafazakar insanlar vardır. Üstelik pek çok ülkenin yerel yönetimleri güçlüdür ve ülkenin bir yeri özgürlükçü iken diğer bir noktası tutucu muhafazakar olabilir.

Örneğin Charlie Hebdo, benim yetiştiğim kültür itibariyle alıp okumak isteyebileceğim bir dergi değildi. Siyasal hicivleri bile ilgimi çekmez. Ancak sırf böyledir diye insanlara "bunları düşünmeyeceksin", "bunları yazmayacaksın", "bunları çizmeyeceksin" diyemem, kimse dememeli. Bunu demek farklı bir durum doğurur. Alıp okumamak çok güzel bir tepki örneğidir. Alıp yırtmak ve yırttıpın dergi sayfalarını kenefe atmak güzel bir eylemdir. Ama katletmek, bam başka bir şeydir...

Timur Polat`ın bahsettiği çalışmada beni rahatsız eden hiç bir şey yok. Bence düşünülmesi gereken şey, insanlarda İslam hakkında neden bu algının oluştuğudur. Kesinlikle yanlış giden bir şeyler. Bence o şeyler İslâm peygamberini hicvedenlerde, müslümanı bombayla çizenlerde falan değil.

Bence sorun; İslâm adına bomba patladığında, katliam olduğunda sesini çıkarmayan müslümanlarda. Çünkü, bir müslüman kalkıp ne yapıyorsunuz "bu insanlık değildir" demiyorsa, muhtemelen içten içe "oh olsun" diyordur. Bu içten içe "oh olsun" anlayışı, insanlık onuruna, insan haklarına, yaşamın ta kendisine hakaret değil mi? Bu hakareti birileri hicvediyorsa burada sorun ne?

İnsanlık onurunu, demokrasiyi, yaşamın kendisini hiçe sayan, toplu katliamlara eyvallah diyebilen birinin kalkıp "bu resme çok sinirlendim", "bu resim saygısızlıktır" demesi gülünçtür. Kasabın, koyun boğazlarken aldığı tekme darbelerine sinirlenmesine benzerdir.

Karikatüristlerin çizdiği şeylerin aslında hadis-i şerif denen külliyatta zaten bulunuyor oluşuna ne demelidir? Kaç müslüman bunu görüp garipsiyor. Kitaplar ortadadır, lütfen alın okuyun. Ya da açın artık bu kitapların kâtipleri Youtube`dadır dinleyin. Kim ne kadar çok hakaret ediyor ama hakareti bizzat müslümanlarca alkışlanıyor görün. Bu insanlar, İslâm`a hakareti güya onu yüceltmek için sahih dedikleri rivayetler üzerinden yapıyorlar. Bu bir karikatüristin, cg artistin kendince yaptığı saçma sapan çizimden daha derin, daha berbat bir darbe indirmektedir İslâm`a.


2015-01-30 15:27:17
  • Offline
  • Erkek
burada
selamm25

burada doğru düşünmek isteyen kişilerin var olduğunu biliyorum .dünyanın her yerinde müslümanlar öldürülmekte arakan,filistin afganistan pakistan vs vs ve milyonlarca kayıp var bunları protesto etmeyen müslüman bombayla 10 kişi öldürülmüş kişiyi protesto etmemesi normaldir çünkü islamiyeti tam olarak yasamayıp birde islamın farzı olan emribilmağruf ve nehyi anil münkeri yapmayan müslümanların bir avuc dallamanın karalaması müstehak gibidir islamı bilmeden karşıçıkmak ne kadar dengesizlikse islamı bilip anlatmamakta o kadar dengesizlik olur sorun malesef bizde duyarsız ve birlik beraberlik olmadan yayılan hayvanlar gibi otlayıp duruyoruz biride bu hayvandır keselim derse haksız sayılmaz .


2015-01-30 15:42:19
  • Offline
Çinli şahış sanırım Çinin
xxonurxOnur YaşarAvatar

Çinli şahış sanırım Çinin Arakan`da yaptıkları katliamların meşru olduğuna dair zemin hazırlamak istiyor.
Tabi ki önce bu renderin içindeki gibi olan insanlara islamın bu olmadığını kabul ettirdikten sonra bunları eleştirmek lazım ama ne yazık ki Çin vs. de yaptıklarından vazgeçmiyor.


www.yasarmimarlik.com www.facebook.com/yasarmimarlik/
2015-01-30 16:04:00
  • Offline
  • Erkek
Huntürk yazdıklarının çoğuna katıldığımı
firketeyılmaz bağıran

Huntürk
yazdıklarının çoğuna katıldığımı bilmeni isterim. Evrensel değerler konusunda hemfikir sayılırız. Ancak bir fark var. Resulallah herhangi bir insan değildir. Hz. Ömer ve Ebubekir`e bile onun yanında yüksek sesle konuşulmaması için uyarı ayeti gönderilen bir peygamberden bahsediyoruz. Onu ana - baba ve hatta canından çok sevmeyince kamil bir imanın olamayışından bahsediyoruz. Yani sayın huntürk anlayacağınız müslümanların eğer bir iman iddası varsa, kesinlikle bu idda resulallah sevgisini ve saygısını da içerir.

Birde yazdığından ilk defa senden duyduğum bir şey. Hadis kitaplarında çizimlerin olması.(son paragraf) sen gerçekten hiç hadis kitabı okudunmu? hangisinde karikatür tarzı bir çizim gördün. Hele ki peygamber efendimizi canlandıran...

İstenilen, olması gereken şey çok basit; Saygı. Herhangi bir dine mensup olabilirsin. Hatta özelinde her hangi bir dinin kutsalına ait olacak her türlü işi yapabilirsin. Ancak iş topluma sirayet edince.....işte orada saygı girmek zorunda. Hiç bir özgürlük diğerinden önde değildir.

Peki bu saygısızlık normalde kan dökmeye izin gerekçe olabilirmi? Hayır olamaz. Dahası olmamalı. Ancak birileri bunu ısrarla yapar ve özgürlük olarak nitelerse, işte orada bir çözüm olarak kaba kuvvet Kaçınılmaz olarak devreye girecektir. BU davranış bana göre kınanmaktan çok anlaşılmaya ihtiyac olandır.

İşin ilginç tarafı bizim yumuşak bölgemiz olarak nitelediğimiz bu anlayışı bilen bazı provakatörler de ısrarla bu gibi saygısızlıklar yapmakta ve islamı terörle özdeştirmeye çalışmaktadırlar. Yetmedi kendileri terör eylemleri yapıp veya birileri kullanarak yaptırıp suçu genele yamamaktadırlar. Ne olursa olsun..her halukarda bu mücadele her alanda devam edecek ve kişiler kendi kararlarından, yaptıklarından ve YAPMADIKLARINDAN hesaba çekilecektir.

Rahim Albayrak,
İslamı sen çok doğru anlamışsın ki, bizleri otlayan hayvana benzetmişsin.. Böyle dostlar olduktan sonra düşmana ne hacet...


Söylediklerinize dikkat edin; düşüncelere dönüşür. Düşüncelerinize dikkat edin; duygularınıza dönüşür. Duygularınıza dikkat edin; davranışlarınıza dönüşür. Davranışlarınıza dikkat edin; alışkanlıklarınıza dönüşür. Alışkanlıklarınıza dikkat edin; değer
2015-01-30 16:04:04 Edit:2015-01-30 16:06:41
  • Offline
  • Erkek
firkete, tahmin edersin ki

firkete, tahmin edersin ki son paragrafta "Karikatüristlerin çizdiği şeylerin aslında hadis-i şerif denen külliyatta zaten bulunuyor oluşuna ne demelidir?" cümlemde anlatmak istediğim şey karikatürün kendisi değil içeriğidir. Evet, maalesef pek çok ünlü hadisçinin eserini kudum. Keşke değerli zamanımı başka şeylere harcasaydım...

firkete, yazdıklarıma katıldığını düşünmüyorum, böyle bir şeye de ihtiyacımız yok zaten. İnsan yaşamının her şeyden önde ve önemli olduğunu anlıyorsak, bir takım evrensel değerleri sahipleniyorsak bu bizim için yeterlidir.

Resulullah`ın kimin için ne kadar önemli olduğunu ilk yazıda iyice aktarabildiğime inanıyorum.


2015-01-30 16:46:04
  • Offline
  • Erkek
linç edilmeyi göze alarak;
kajaxatakan şıkoğluAvatar

linç edilmeyi göze alarak; hoş olmayan bir imaj evet, insan gibi yaşayan bir mümin bundan rahatsız olacaktır evet. ama burada hakaret nerede? ciddi olarak soruyorum "yetersiz ingilizcem" yüzünden alt metni mi doğru okuyamıyorum acaba? çocuğun üzerindeki bomba yı göstererek babanın sakinliğine ve çocuğun yüzündeki paniğe dikkat çekiyor "sanatçı"... islam kötü bir din değildir tabiki dünyadaki 4 milyar müslümanın da bunu anladığı gün bir şeyler değişir. ayrıca, olmayan bir şeyi mi resmetmiş adam aşağıda ki habere bir göz atın?

haber

 


vefasız hedef kitle
2015-01-30 17:05:36 Edit:2015-01-30 17:09:24
  • Offline
  • Erkek
Atakan bey, her sanatsal
Timur_POLATTimur POLATAvatar

Atakan bey, her sanatsal çalışmalarda herkes farklı duygular yaşayıp ve farklı algılar yaşayabilir. Haberi okudum ve bunun benzeri daha bir çok olay oluyor ne yazık ki. Yapılanların hepsi yanlış olduğunu küçük çocukların sözde cihat yapacaksın cennette gideceksin gibi yalanlarla beyinlerinin yıkandığının hepimiz farkındayız.
Ama sözü geçen çalışmada sanatçı, çocuğun yüzü ve adamın sakinliğine dikkat çekmesi değil. Hırıstiyanlar dan bile eleştiri gelen bir çalışmanın, Müslüman bir ülkenin sitesinde bu kadar kayıtsız kalınması aslında her şeyin cevabını veriyor bize.


2015-01-30 17:26:32
  • Offline
  • Erkek

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!