Genel Konular : FGA Mimarlık ve Tehdit Üslubu

FGA Mimarlık ve Tehdit Üslubu
hakanozerdemHakan ÖzerdemAvatar

Merhabalar,

Geçtiğimiz günlerde öğrenmek için Lumion sitesinden "ücretsiz" versiyonunu kullanmayı öğrendiğim yazılımın profesyonel versiyonu ile render işi yapan yurtdışında (Bangladeş) bir kişiye fiverr.com sitesi üstünden üç video için talepte bulundum, toplamda 15 $ civarı bir ücrete biri gönderilen sketchup modelinden, diğeri yazılımın içinde bulunan objelerden, sonuncusu ise çizimi yapılırken ödeme alınmadığı için yarıda bırakılan bir binanın o anki halinden oluşan videoları aldım.

Bu videolara filigran bir logo ve müzik ekledim ve Vimeo`ya yükledim. İki hafta oldu sanırım, derken bugün beni FGA Mimarlıktan aradığını söyleyen birisi (ki cep telefonundan arıyordu), "yazılımı niye kurdunuz?", "bu videoları nasıl yaptınız?" diye sormaya başladı.

Tabii şunu da ekleyeyim, "sitenizde Lumion kullandığınız yazıyor" diyen beyefendiye, "baktığınız sayfada Lumion kullanıyorum yazmıyor, Lumion kullanmayı biliyorum yazıyor" demem sonuç veremedi bir türlü, tabii dinlemekten yana bir tutumu olmadığını da eklemem lazım.

Kendisine bilgisayarda yazılımın ücretsiz versiyonunun olduğunu, temel animasyonu kabaca yurtdışında outsource etmek istediğim kişiye anlatıp ondan satın aldığımı anlatmaya çalışsam da nafile, zira kişinin yaklaşımı "bana anlatmanıza gerek yok", "avukatımıza anlatacaksınız zaten". Madem avukata anlatacağım, sen kimsin be adam, tehdit etme, ne yapacaksan yap!

Burada asıl sorun şu, firma kendi tavrı olarak bu işin hukuki yönünü sorgulama hakkına sahiptir, kabul ederim etmesine de, firmanın kişileri avukatla tehdit etmesi büyük kabalıktır.

Daha da beteri, arayan kişinin hem sorular sorup, hem de cevap verildiğinde "bana anlatma" tarzındaki manasız tavrıdır. Açık yüreklilikle söyleyeyim, cidden Lumion yazılımını satın alsam mı diye ciddi ciddi düşünürken bu tür bir durum yaşamak bir bakıma kötü, bir bakıma iyi oldu. Kötü oldu derken sadece manasız bir nahoşluk yaşadım telefonda, gereken cevabı da belgesiyle, deliliyle gerek firmaya, gerekse de avukata duruma göre ben, duruma göre avukatım sunarız sorun değil.

İyi oldu, zira bundan sonra Lumion`a para ödemek zorunda değilim, çünkü böyle bir tavrın temsil ettiği yazılımı satın almak bana uygun değil.

Nedenini biraz daha izah edeyim.
Daha önce de buna benzer beni arayanlar olmuştur. BSA`dır, Microsoft`tur aradılar. Hatta bir defasında Office lisansında eksiğimiz olduğunu söylediğimde bile bu tür tehditvari yaklaşımla karşılaşmadım. Yani sorun bir firmanın temsil ettiği yazılımın lisans haklarını savunması asla değildir, o yüzden bu konu üstünden eleştiri yapılmamasını rica edeyim, Autodesk`e onbinlerce TL lisans bedeli ödedi şu anda çalıştığım firma sırf bu tür konularda hassas davrandığımı bildiklerinden. Ve evet, firma bilgisayarlarında Lumion yok, ve kullanılmıyor onu da ekleyeyim.

Bu arada Lumion render işini fiverr üstünde yapan yerin adresini merak edenler olursa https://www.fiverr.com/aruppal/revit-and-lumion-work adresine bakabilirler.

Videolar ile ilgili bağlantıları burada saçma bir reklammış gibi göstermek istemedim, zaten ulta amatör videolar, her nasılsa Google aramalarında yer edindiler.


2014-12-11 12:37:06 Edit:2014-12-11 12:59:35
  • Offline
  • Erkek
başınıza gelen olayı lumion
kalyonözkan özdemirAvatar

başınıza gelen olayı lumion firmasına şikayet ettiniz mi ?


....
2014-12-11 13:05:07
  • Offline
  • Erkek
Hayır bunu düşünmemiştim. Hesaba
hakanozerdemHakan ÖzerdemAvatar

Hayır bunu düşünmemiştim. Hesaba katmakta fayda var.

Bir de şimdi bana gönderdikleri maile cevap verdim. Kendilerine şu şekilde yazdım.

"Tarafınızla olan bu tanışma şekli sonunda sizden ricam bana avukatınız aracılığıyla ulaşmanız olacaktır. Kendisine gerektiği takdirde daha detaylı bilgiyi verebilirim. Gerek 11 Aralık 2014 tarihi 11:32 saatli 05** *** ** ** nolu cep telefonu aramanızdaki "bunları avukata anlatırsınız artık" tavrınızla tehdit eden şahsınızla, gerek firmanıza ait telefonlardan ve mail adresimden taciz etmemenizi, gerekli bir durum olduğunda avukatınızla bana ulaşmanızı istiyorum. Şahsınızla ve firmanızla bu noktadan sonra muhatap olmak istemiyorum.

Sonuç olarak şahsınız ve/veya firmanız tarafından tarafıma itham edilen iftira niteliğindeki suçlamanın herhangi bir noktasını bile kabul etmiyorum. Bu tür taciz telefonları ve maillerine devam etmeniz durumunda da hukuki haklarımı kullanmayı düşünmeye başlayacağım. Eğer hukuki bir sorun varsa lütfen avukatınızla bana ulaşın, yoksa beni rahatsız etmeyin."


2014-12-11 13:31:10
  • Offline
  • Erkek
siz korsan kullanmadığınızı belirtmenize
kalyonözkan özdemirAvatar

siz korsan kullanmadığınızı belirtmenize rağmen korkutarak belkide kendi ürününü zorla size satmak istiyordur.. hani yersen hesabı çünki yasal hiçbir dayanakları yok programların lisans telif hakları 3. kişiyi yani biz ev kullanıcıları diyoruz pek bu tür davalara bakmadıklarını duydum.. ama korsan kullanıp şiketiniz üzerinden para kazanıyorsanız evet o zaman yasal bir dayanak olarak görüp dava açılabiliyor... zannedersem siz şirket değilsiniz ve lumionda yapdığınız çalışmayı ticari bir amaç güderek yapmadınız.. ha akside olsa burada bu tür davalar sonuçlanmaz yoksa sektör çokdan iflas bayrağını dikmişdi...


....
2014-12-11 13:53:23
  • Offline
  • Erkek
Bahsettiğiniz durumun farkındayım. Açık
hakanozerdemHakan ÖzerdemAvatar

Bahsettiğiniz durumun farkındayım. Açık olayım, bu işte daha yeniyim, Bilge Adam eğitim merkezinde 3D Studio Max eğitimi yeni bitmiş derecede yeniyim. Makine mühendisliği eğitimi gördüm ve bu 99 yıllarında unuttuğum AutoCAD`e son 1 senedir tekrar başladım.

Henüz öğrenirken bu işi yapanların elinden almak anlamsız ve bana fayda yerine zarar getireceği için, çevremde daha önceki işim nedeniyle oluşan portföyüme bu işi sunuyorum ve işi de Bilge Adam`da eğitmenlik yapmış, sertifikalı kişilere yaptırdığımı belirterek sunuyorum. Yani şahsım adına bu işi yapıyorum demiyor, bu işi bilene yaptırıyorum diyorum. Bu şekilde de devam edeceğim zira daha kırk fırın ekmek yemem gerekiyor. Bu ve benzeri sitelere üye olup fıldır fıldır başlıkları okumam da bu sebepten kaynaklı.

Lumion konusu ise bir merak oldu sadece ve müşterilere farklılık sağlayacağını düşündüm. Hele ki fiverr.com sitesi üstünde 5 dolar gibi bir ücrete 3D modellemenin yanında basit halde bir animasyon da göstermek imkanı varken bunun testlerini yaptım. Yaptığım test de, bir kaç video yaptırmak oldu, ki bunların hiç birisi "ticari" maksatla yaptırılmadı.


2014-12-11 14:04:30
  • Offline
  • Erkek
Hakan Bey Merhaba,
saitbakirciElektro.NicAvatar

Hakan Bey Merhaba,

Geçmiş olsun. Yazınızı okuyunca çok şaşırdım. Uzun zamandır FGA Mimarlıkla çalışıyorum. 1 kere üslupsuz bir davranışlarına raslamadım. aksine bir çok konuda kendileri yönlendirme yaparak sorunlarımı çözdüler. Bütün lisanslarımıda kendilerinden temin ettim. Attığınız başlığı okuyunca çok şaşırdım. Daha doğrusu FGA ile tehdit kelimesi aynı cümlede kullanılması şaşırttı..


Özkan Bey, FGA Zorla ürün satmaya çalışmaz.. Okadar basit bir firma değil.

Not: FGA İle hiç bir bağlantım yoktur..


2014-12-11 14:44:17
  • Offline
  • Erkek
Sait Bey, açıkçası ben
hakanozerdemHakan ÖzerdemAvatar

Sait Bey, açıkçası ben de şaşırdım, anladığım kadarıyla firmadan beni takip edip arayan kişi kendi kafasında bir senaryo oluşturup, beni bu senaryo üstünden yargılama yolunu seçmiş. Bunu dememdeki neden ise, "yazılımı almayı düşündüğümü belirtmeme rağmen avukat olgusu ile aba altından sopa gösterir ters ve nahoş yaklaşımdır.

FGA`yı tanımam, temsil ettiği ürün ise ilgimi çekmiştir ve ben de nasıl sonuçlar alındığını merak ettiğimden bu yazılım ile ilgili yukarıda yazdığım süreçteki yolları uygulamışımdır. Fakat sorun şu;

FGA zorla ürün satma derdinde değilse bana gönderdiği mailde özetle "lisans almanız için 31.12 tarihine kadar süre veriyoruz, aksi takdirde hukuki yollara başvuracağız" ifadesi bu tanıma uymamaktadır. Hangi durumda olursa olsun en ağır şartlarda bile bu işlerin içinde "tehditvari yaklaşımlar" profesyonellikten uzaktır. Bir açıklama talep edilir, bu açıklama ile yetinilmezse hukuki yollara başvurulup açıklamanın delillendirilmesi istenir.

Benim durumumda açıklama üstünden önyargı ile suçlama yapılmaktadır. Asıl rencide edici durum da budur. Böyle bir durumda da, bu firmanın temsil ettiği herhangi bir ürüne veya hizmete ücret ödemek düşüncesi bile rahatsız edicidir.


2014-12-11 15:02:36
  • Offline
  • Erkek
Hakan Bey, Anlattıklarınızdan yola
saitbakirciElektro.NicAvatar

Hakan Bey,
Anlattıklarınızdan yola çıkarak şu şekidlde bir yorum yapabiliyorum. Bildiğiniz gibi artık uluslar arası yazılım şirketleri (Adobe veya Autodesk gibi) kendi bünyesinde BSA Departmanları kuruyorlar. Bu departmanların neden kurulduğunu açıklamama gerek yoktur(anlattığınız kadarı ile sizde biliyorsunuz). Anladığım kadarı ile bu uyarı bir tespit uyarısıdır.

Bir örnek veriyim. Bir mal alırsınız karşılığında çek veririsiniz. Günü geldiğinde ödemezsiniz. ve banka sizi arar. Ödeme yapmadın? Sizde anlatırsınız. şu nedenle bu nedenle ödeme yapamadım vs. Banka derki size "Kanun bu!" Kusura bakmayın ihbar süresinde ödemezseniz çeki yazdırmak zorundayım der ve avukata gönderir. Bu süreç sonunda süreci avukatla çözersiniz. Bu yasal bir süreç

Sizin durmmda buna biraz benziyor. FGA Alanındaki programla ilgili bir bulgu tespit etmiş.Bu bulgu sizi arayan kişiye rapor olarak gelmiş(kafasına göre senaryo ile değil. Bulguları okyarak sizinle iletişime geçmiştir, Benim yorumum bu.). Sizinle iletişime geçmiş. bilgisayarınızda bulunan program.... şu tarihe kadar bu yazılımı almanız gerekiyor aksi taktirde avukata iletmek zorundayım diye sizinle iletişime geçmiş.. Siz bu süreçte kendilerine alımla ilgili birşey söylerseniz dikkate almaz. Diğer konular onların alanı değil. Bu alan avukatların alanı.

Sizde taktir edersiniz ki bu lisans uygulaması uluslararası bir uygulama. "lisans almanız için 31.12 tarihine kadar süre veriyoruz, aksi takdirde hukuki yollara başvuracağız" gibi bir mail atıldıysa size. Öncesinde sizin nasıl bir tepki verdiğiniz bilmediğim için, Muhtemelen bunu atan kişiye verilen rapor detayları bunu gerektiriyordur. Diye yorumlayabiliyorum. Bu yazı zorla ürün satmaya çalıştıkları anlamına gelmez.


Yani sonuç olarak. Siz programı almak istiyorsunuz. Onlarda lisanslamanız gerektiğini söylüyor. Bence dahafazla uzatmadan konuyu tatlıya bağlayabilirsiniz. Sadece iletişim sıkıntısı var şuan dahafazla büyütülmemeli bence


2014-12-11 16:22:57
  • Offline
  • Erkek
hocam benim fga ile
kalyonözkan özdemirAvatar

hocam benim fga ile bir bağlantım yok diyorsun sonra geçip uzun uzun süreci anlatıyorsun adamın ilk yorumu ben bu programı free indirdim öğrenmek amaçlı diye belirtmiş...yapdığı birkaç çalışmayıda nete attığı için böyle bir olay yaşadım demiş.. siz bence olayı birhayli yalnıs anlamısınız.. yada farklı anlatmak bla bla bla..diyelim..


....
2014-12-11 16:28:10
  • Offline
  • Erkek
Özkan, 1-Bu sürecin
saitbakirciElektro.NicAvatar

Özkan,

1-Bu sürecin nasıl gittiğini biliyorum ve bildiğim kadarı ile bilgimi paylaşıyorum.
2-tartışma ortamına çekmeye çalışıyorsun.
3-Bana yöneltilen soruya konuyla ilgili bilgim kadar cevap veriyorum.
4-Süreci anlamaya çalışıyorum

bildiğin bir konu ise paylaşırsan bilgini münazara yapabiliriz.




2014-12-11 16:33:05 Edit:2014-12-11 17:24:09
  • Offline
  • Erkek

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!