Genel Konular : Türkiye de iş ahlakı.

Türkiye de iş ahlakı.
rocker_trTuran BabacanAvatar

Genel bir sorun bu. Her iş dalında karşılaşıyoruz. Örnek vereceğim iş 1 yıl önce oldu. Bir ağaç işleri yapan firma orman bakanlığının ihalesine girecek.

http://i.hizliresim.com/9pdBNO.jpg

İzmir kuş cennetinin oradaki bir kavşağa ağaçtan kütükler konulacak üstünede orman bakanlığının logosu konulacak. İhalede projenin görselini istiyorlar bu nedenlede 3d max ile çizim yapılacak. 3d max işleri yapan biriyle çizimleri yapılması için anlaşıldı.

İhale günü geldi. Eleman telefon açıp, sabahlayıp çizimleri bitirdiğini ve mail olarak yolladığını. 600 TL ücretin yatırılmasını isteyip kapatmış telefonu.

Saat 12:30 ihaleye bir buçuk saat kalmış. Benim tel çaldı. Mail geldiğini bu mail adresindeki çalışmayı hemen göndermem istedi. Ben de girdim adrese indirdim çalışmayı. Direk şok oldum. Açtım telefon bunu gönderemem dedim. Bununla ihaleye giremezsiniz dedim. 3d max`e benzemeyi bırak. Bunu 3d max de yapmak ayrı bir başarı ister. Bunu böyle nasıl yapmış şaşırdım. Resmen photoshopta yapıştırma gibi. Saçmalama yolla hemen resmi dedi. Ben göndereyim sana ona göre kararını verdedim. Ama ilk önce resme kesin bak.

http://i.hizliresim.com/q2WXjB.jpg

Çalışma linkteki gibi. İhaleye az zaman kalmış ve başlarından aşağı kaynar su indi.

Bu sorunlar tek değil. Eve usta çağırdığın zaman rahatlıkla kendi işinin başına gidemiyorsun. Başında duruyorsun ki doğru dürüst iş yapısın. Bariz hatasından sorun var hemen bahaneye sarılmalar.


İzmir - http://turanbabacan.cgsociety.org/
2014-10-07 18:52:45
  • Offline
  • Erkek
fıkra konusuna yazsanız olurmuş
fallofaherocan birinciAvatar

fıkra konusuna yazsanız olurmuş ayrıca kibarlık yapıp photoshop demeniz de ayrı bir incelik bildiğiniz paint ile yapılmış bu.

dediklerinize de aynen katılıyorum ustalık/iş ahlakı kalmadı maalesef herkes kolay para peşinde.


2014-10-07 19:06:21
  • Offline
  • Erkek
bence ustalık varda adam
ababaturk ababatürkAvatar

bence ustalık varda adam gibi müşteri kaldımı.birde bunu sorun kendinize?
ben 15 yıldır inşaat sektöründe çalışıyorum.usta iyi olsa kesin müşteri pislik çıkar anlaşmada yer almayan yerleri yada işleri yaptırmak ister yapmazsan paranı vermem diye tehdid eder.müşteri iyi niyetli olsa usta sen işini bilirsin adam gibi yap bende kendi işime bakayım dese 100 ustadan 80 bu sefer adilik yapar adam gibi işi yapmaz.ama düzgün iş yapanda var.
bu küçük bir örnek iki tarafı dinlemeden kesinlikle karar vermeyin derim.


Emeğinin karşılığını, ne yaptığını bilmeyen insanlardan alamazsın. Değer bilmeyenlere sakın emeğini sunma. Asla bilmeyenle tartışma.
2014-10-07 23:43:33
  • Offline
  • Erkek
ibretlik bir hikaye.

ibretlik bir hikaye.


2014-10-08 11:04:08
  • Offline
  • Erkek
Vergi levhası çıkartıp yasal
rocker_trTuran BabacanAvatar

Vergi levhası çıkartıp yasal antlaşma ile fatura keserek işi yapıyor iseniz müşteri sorun değil. Verirsin mahkemeye çatır çatır alırsın paranı. Cebime harçlık girsin, vergiye para vermeyeyim diye kayıtsız çalışırsan paran müşteride kalır. Bu kadar basit. Kayıtsız çalışıpta şikayet etmenin de bir anlamı yok.

http://www.dailymotion.com/video/xdd1io_rustem-ustanin-komik-hikayesi_fun


İzmir - http://turanbabacan.cgsociety.org/
2014-10-08 13:10:38 Edit:2014-10-08 13:14:34
  • Offline
  • Erkek
Turan bey,
Paranistserkan toydemirAvatar

Turan bey,


1. si Konudaki siteminiz doğru, olayın bu şekilde ilerlediği de doğru.

2. si ababatürk`ün dediği de doğru.

Fakat, işi son ana bırakmakta o işin takibini yapanların suçu, işi verdiğiniz arkadaş kısa yoldan umursamazlar nasıl olsa diyip 600 tl fiyatı cebe indirmiş, Afiyet olsun, Üstüne de bir kahkaha ne ala memleket diyip restaurant`ın yolunu tutmuş.

Diğer bir konu ise ne kadar doğru iş yaparsan yap, ne kadar müşteri senin altından girip üstünden de çıksa arkasından sövecek kadar seni uğraştırsa bile o müşteriye ekstradan yaptırdığı bedava işler için mahkeme söz konusu değil adama gülerler. 1 müşteri değil 100 müşteri kayberedin farzı misal.

Önemli olan müşteri memnuniyetidir. ababtürk`ün dediği tamamen doğru.

Senin dediğinde tamamen doğru bu iş teslimi tamamen ahlaksızlık. Göz yumulmaması gereken bir olay. Ama dediğim gibi son ana bırakmak ve 1 kişiye bağlı kalarak bu kadar basit bir oalyın fiyasko ile sonuşlanması Ağaç işleri yapan firmanın dikkatsizlik, önem vermemek ve biraz gaddarca olabilir, istediği işi küçümsemek tir.

İhaleye girebilecek olan bir şirket her şeyi göz önünde bulundurmalı, her zaman 2 ve daha fazla alternatif olarak hazırda bekletmelidir.

600 tl`yi alan arkadaşın yaptığı ayıp mı değilmi tartışmıcam. Sadece adamın elinden gelen bu diye algılayarak hatanın tamamen Orman firmasında olduğunu üzülerek söylemek istiyorum...


Saygılar...


2014-10-08 14:06:53
  • Offline
  • Erkek
turan babacan fatura ölemi çözüm.
ababaturk ababatürkAvatar

turan bey ben tam 15 yıldır iş hayatındayım.3 sene öncesine kadar şirketim yoktu ama 3 yıl önce kurdum.ofisim ve şowrumum oldu..telefonla arayan müşteriler eskiden yeriniz nerde? fatura kesiyomusunuz diye hep sorarlardı 3 yılda milyarlar kazandım ama 3 yılda sadece 10 fatura kestim.nedenmi müşteriye teklifi sunduğum zaman farzı misal 10000+kdv %18=11800 devlete faturadan dolayı 1800 ytl ödemek zorundasınız dediğiniz zaman aaaa ne gerek var faturaya önemli olana karşılıklı güven deniliyor.ve kimse fatura istemiyor.yada siz cebinizden karşılamak isitiyorsanız o ayrı mesele. maalesefki bu olayı ben 100 lerce kez yaşadım.


Emeğinin karşılığını, ne yaptığını bilmeyen insanlardan alamazsın. Değer bilmeyenlere sakın emeğini sunma. Asla bilmeyenle tartışma.
2014-10-08 16:05:51
  • Offline
  • Erkek
Ne faturası:D adam geliyor
Paranistserkan toydemirAvatar

Ne faturası:D adam geliyor nakti çıkartıyor müşteriye verdiğin sözleşmede yer alan her şeyi yerli yerinde ve verilen zaman da yaptıktan sonra. Güven =fatura bu işin özü budur.


2014-10-08 16:13:35
  • Offline
  • Erkek
ağzından bal damlıyorda?
ababaturk ababatürkAvatar

"Ne faturası:D adam geliyor nakti çıkartıyor müşteriye verdiğin sözleşmede yer alan her şeyi yerli yerinde ve verilen zaman da yaptıktan sonra. Güven =fatura bu işin özü budur."

ağzından bal damlıyorda birazda o baldan bizede versen.


Emeğinin karşılığını, ne yaptığını bilmeyen insanlardan alamazsın. Değer bilmeyenlere sakın emeğini sunma. Asla bilmeyenle tartışma.
2014-10-08 18:44:55
  • Offline
  • Erkek
Tabii işi laçkalaştırmaya gerek
Paranistserkan toydemirAvatar

Tabii işi laçkalaştırmaya gerek yok. Anlattığım kadar da basit değil. Nakit Veren sayısı benim müşteri portföyümde fazla ama illa ki arada çatlaklar çıkmıyor değil...

Sadece fatura denilen olaya kimse çok yanaşmıyor. Bireysel de çok önemli değil talep oranı çok çok az dır ama toplu iş yada ihaleli işlerde tabii ki fatura mevzubahistir.


Lakin, Hizmet sektöründe alan önemli değil, müşteriyi memnun ettikten sonra gerisi çorap söküğü gibi gelir.


Çok ufak bir örnek vericem, Alın taşlarından gidelim m2 558 tl olan bi ürün var dı sözleşme de yer alan. Malzeme seçimi kendisinin birebir gördü.

Fakat Evin a`dan z`ye her işi tam gitti o iş te tam gitti Problemsiz bir şekilde anahtarı teslim ettim müşteriye. MÜşteri 1 hafta sonra geldi dedi ki yaa Serkan bey, bu olmamış nasıl yani üst komşum öyle söylüyor bende çok beğenmedim dedi. Ben bunu değiştirmek istiyorm...


Sizlerden Çoğunluk olarak gelecek cevap yapacak bir şey yok parasını verin yenisini yapalım..

Ama biz öyle yapmadık. Analiz yapıldı neydi o analiz 2 dk sürmeyen analiz. Ben bundan ne kar ettim hmm.. Peki benden talep ettiği olay benim ana kar kalemimmi hayır! 200-300 içeri girsem ne olur . Bir şey olmaz.

Müşteri beğenmedi içine sinmedi o değişecek. Dedik ki yarı yarıya mal edelim olsun bitsin. Müşteride allah razı olsun dedi iş bitti.

Şimdi o bina da proje yaptırmak isteyen 5 müşteri de bize geldi..


2014-10-08 19:04:07 Edit:2014-10-08 19:05:39
  • Offline
  • Erkek

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!