Genel Konular : Hollywood nereye gidiyor?

Hollywood nereye gidiyor?
uncfilm

Sinema ve televizyon sektörü üzerinde evrensel bir hakimiyeti olan Hollywood, son dönemlerde hikaye derinliği olmayan ve sadece göze hitap eden dijital işler yapmaya başladı..

İster istemez aklıma şu geliyor... Hollywood nereye gidiyor?


2014-10-06 22:15:58
  • Offline
2000`lerden sonra sanırım talebinde
rakunnerrakunner

2000`lerden sonra sanırım talebinde bu yönde olması ve teknolojininde ucuzlaması ile artık konusu boş ve efekti bol yapımlar görmeye bir süre devam edilecek gibi duruyor. Devam edilecek gibi dedim çünkü bunun gelip geçici bir moda olduğunu düşünüyorum.

80 - 90` lı yıllarda soğuk savaşın da etkisiyle hollywood da dram, ütopik hikayeler, çeşitli siyasi görüşleri veya mesajları direk veya dolaylı yoldan bir hikaye üzerinden izleyiciye aktarırlardı. daha geriye gittiğimizde 70 lerde polisiye, bilim kurgu, kara mizah modası hakimdi. bunları genelde dönemin insanlarının beklentileri, gelişen kültürel ve siyasi gelişmeler vb. etkenler film yapımcılarını yönlendirdiğini düşünüyorum.

Son 5 yılla baktığımda dünya genelinde konu derinliği olan filmlerin izlenme oranları aynı tarihlerde gösterime giren aksiyon, vurdulu kırdılı çizgi roman / çizgi film uyarlamalarının çok çok aşağısında kalmış. Bunu birazda insanların artık sinemadan beklentilerinin eğlence olmasıyla bağlıyorum. yani insanlar kafa dağıtmak, bir süreliğine monoton yaşantısından çıkmak için eğlencelik filmlere yöneliyor. Birde dünyadaki büyük sinema salonu işletmeleri kar elde edebilmek için talep hangi yönde ilerliyor, izleyici en çok hangi türdeki fimlerde salonu dolduruyorsa salon sahibleride yapımcıları bu yönde etkiliyor. çünkü hollywood aslında bir ticaret merkezi ve her iki tarafta parasına bakmakta.

Özetle; efekt modası bitip insanlar hevesini alınca bu akımda biter gibi geliyor bana.


2014-10-07 00:27:51 Edit:2014-10-07 00:29:42
  • Offline
  • Erkek
birde şu var, holywood

birde şu var, holywood çok para getirecek filmleri fragmanlarla,tanıtım,afişlerle, reklamlarla okadar gözümüze sokuyor ki holywood sadece bu filmlerden ibaret sanıyoruz. Bazen ismi bile duyulmamış çok kaliteli filmler geri planda kalıyor, işte bunları bulup izleyebilmek asıl marifet.

film dediğimizde de sadece holywood var sanıyor insan, avrupa,hint,kore,rus sinemasında da çok kaliteli işler var, bırakın holywood kendi kendine dünyayı uzaylılardan kurtarsın, şimdi çok para kazanıyorlar ama onlarında vakti yaklaşıyor, insan bu hep aynı yemeği istemiyor, değişik tatlar arıyor.


2014-10-07 00:43:07
  • Offline
  • Erkek
Alternatif sinema
uncfilm

Bir görsel efektçi olarak; görsel efektin sinemaya bu denli hakim olmasına kesinlikle karşıyım. Efekt destek ünite olarak kalmalı, sektörün tamamına egemen olmamalı.

Sinema hayaldir ama aynı zamanda hayattır. Derinliği olmayan görseller bir süre sonra tükenmeye mahkumdur. hayaller bayatladığında hayatların kıymeti ortaya çıkar.

Bu durumda alternatif sinema arayışı başlayacak gibi..


2014-10-07 01:05:21
  • Offline
Tahmin ettiğim kadarı ile
Paranistserkan toydemirAvatar

Tahmin ettiğim kadarı ile Konun ile ilgili sektörlerde çalıştığınızı tahmin ederek daha tarihsel bilgiye sahipsiniz.

Konuya ancak bu şekilde bi yorum katabilirim. Rakunner`in dediği gibi 2000`den sonra hatta Matrix filminden sonra tamamen görsel zevke dayalı projeler yapılmaya başlandı. Evet zevkle izlemedik mi izledik. Ama nereye kadar.

Arka planda kalan baş yapıtlar var dediğiniz gibi.

schindler`in listesi

ölü ozanlar derneği

tanrıkent

taksi şoförü

kıyamet

er ryan`ı kurtarmak gibi vs.vs.


Film dendiğinde ben bunu görmek isterim. Tabii ki bu izleyicinin kişisel zevk ve yaşam tarzıyla alakalı durum olduğundan kimseyi eleştirmeyiz.

Ama konusuz film boşlukltan başka bir şey bana anlatmıyor..

Teknoloji tabii ki kendini yenileyecek yenilemek isteyecek yada bir süre sonra özletmek isteyecek dengeyi bir şekilde kuracaklarına inanıyorum...

Açıkçası sinema ya gitme sıklığım son 7-8 yıldır o kadar çok azaldı ki.

İnşallah, düşündüüğümüz şekilde değişim gösterir.


2014-10-08 14:53:57
  • Offline
  • Erkek
Bu sadece Hollywood un
mikayil

Bu sadece Hollywood un sorunu değil.Sebep kitap okuyan değilde sinema izleyen insanların
sinema yapması.
3 KİTAP OKUYAN SENARİST OLUYOR SONUC BÖYLE OLUR.


2014-10-08 15:52:31
  • Offline
sinema duygunun "evrensel" ifadesidir
uncfilm

diller ayrı olabilir... Dinler... Sözler...

Ama sevinç her kalpte aynıdır
coşku, mutluluk, özlem, keder, öfke, her kalpte aynıdır...

Sinema tüm bu duyguların evrensel ifadesidir. Kim ne derse desin; görünen köy klavuz istemez; 10 - 15 yıl öncesine kadar muazzam duygu durum projelerine imza atan Hollywood`un çivisi artık çıktı.

Gırtlağımıza kadar efektin örttüğü laçkalaşma: saçma sapan hayal dünyaları, zırvalarla dolu tutarsız hikayeler... Kapitalist ve egemen sistemin gizli propagandacısı Hollywood; artık bunu saklama ihtiyacı görmüyor... Her filminde "bak ben ne kadar büyüğüm" imajı vereceğim diye kıçını yırtıyor.

Elinizi vicdanınıza koyun ve söyleyin; sinema bu mudur?
Hani isyan? Hani zalime-zulme baş kaldırı, cesaret filmleri... Hani Cesur Yürek`ler... Titanik`ler, aşk ve fedakarlıklar... ve az önce arkadaşın saydığı içi dop dolu filmler...

Efekt filminin içinde duygu ve hikaye olmaz mı? Al sana AVATAR...
Adam işgal`in içindeki aşkı ve direnmeyi anlatan AVATAR filmini yaptı, filmin içine her türlü evrensel argümanı koydu. Herifi topa tuttular. Neredeyse ABD`nin vatan haini ilan edeceklerdi. Tuttular, ABD`nin militarist gücünü anlatan başka bir filme ödül verdiler.

Evrensel duyguların perde dili olan Hollywood, artık bu dili kullanan kendi adamlarını bile ayıklamaya başladı.

Geriye, dişlerinin arasında efekt tadı kalmış yapımcıların zırvaları kaldı.

Ben çocuğumu televizyon karşısına oturtup, Hollywood`un zırvalarını mı izleteceğim? Gereksiz bir Amerikan hayranı mı büyüteceğim evimde? İçi boş sahte bir dünyanın içeriksiz heyecanını mı vereceğim..

Geçin bunları...
Gerçek ortada... Bu işlerden anlayan duyguya önem veren duyarlı ve sessiz bir jenerasyon var.
Hollywood kendini revize etmezse, yakın gelecekte alternatif sinemalar baş göstermelidir.


2014-10-08 16:46:36 Edit:2014-10-08 17:11:22
  • Offline
Avatarda ki o ağaç
setavu-------Avatar

Avatarda ki o ağaç benim :)

Mehmet hoca doğru demiş, bence yeni şeyler lazım yeni tatlar yeni duygular yeni konular yeni anlatımlar yeni teknikler , bu yüzden ben GENERAL`e başladım"deyip reklamı" yaptıktan sonra kaçıyorum

yanlız şöyle bgir durum var hernekadar adamları yerden yerede vursak kınasakda adamların işlerini izliyor ve imreniyoruz bu bir gerçek ve kendi kendilerini tekrara etselerde izlenecekler bunuda biliyorlar

sevgiler


2014-10-08 17:36:44 Edit:2014-10-08 17:44:23
  • Offline
  • Erkek

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!