Genel Konular : Gelecek hakkında sorular

Gelecek hakkında sorular
alic3dAlicanAvatar

Herkese iyi forumlar. ben yeni bir iletişim tasarımı bölümü öğrencisiyim. Derslerime genel olarak bakarsak 3d modelleme 3d animasyon web design game design hareketli objeler, tipografi vs derslerim var.

Size sormak istediğim şey şu: bu dersleri görmem ve kendimi biraz geliştirmem ile beraber ben hem 3d modelleme, 3d animasyon, oyun için karakter çevre tasarımları, reklam ajanslarına animasyonlu jenerikler reklamlar vs yapabilen biri olabilir miyim? tabiki 1-2 tane profesyonelleştiğim alan olacak ama sektör az çok her işi bilmenizi istiyor sanırım

Bu işleri yapabilen birinin geleceği, maaşı vs nasıl olur?

Hem bir yerde kadrolu çalışıp hem dışarıdan ek iş mi alırım? yoksa sadece tek işte çalışsam güzel yerlere gelebilir miyim? yoksa hep dışarıdan iş alıp iyi paralar kazanabilir miyim?

Ayrıca hep kod yazma hayalim vardır kod yazabilmek benim kariyerime bir şeyler mi katar yoksa çok şey mi katar yoksa kendi alanımda geliştikten sonra bir işe yaramaz mı? bunu da merak ediyorum bu forumda hem tasarımcı olup hem kod yazabilen var mı?

Özet olarak ben bu dersler sonrası mezun olduğumda az çok hangi mevkide yer alırım ve hayat standartlarım nasıl olur? Şimdiden teşekkürler cevaplar için

Bu söylediğim işleri yapan veya bu konuda bilgisi olan kişilerin yorum yapması beni mutlu edecektir


Not: eğitimim ingilizce olduğu için şuan ingilizcem orta-üst düzeyde 1-2 seneye yani artık bu 3d işlerine yavaş yavaş giriş yaptığım zamanlarda üst düzey olur ingilizcem bu dil avantajı dışardan iş almada ne kadar işe yarar ve yarıyor mu gerçekten?


2013-08-26 18:12:19
  • Offline
  • Erkek
Öncelikle hoşgeldiniz. Gelecek
ArkondeRAlper SözenAvatar

Öncelikle hoşgeldiniz.

Gelecek için garanti vermek malesef mümkün değil :) Bu söylediklerinizin hepsi de olabilir, hiçbiri de olmayabilir. Bu tamamen sizin önünüzdeki seçimleri ne şekilde yapacağınıza, neye ne kadar ağırlık vereceğinize bağlı.

Bu tarz muğlak cevapların yardımcı olmadığını biliyorum. Okumakta olduğunuz bölüm sizi bir oyun tasarımcısı, yazılımcı ya da başka bir alanda bir uzman olarak mezun etmeyecek. Bunu baştan bilip ona göre geleceğinizi şekillendirmelisiniz. Okulunuzun size katacağı yegane, ve en önemli, konu bu dallarda uzmanlaşabilmek için ihtiyacınız olan alt yapıyı vermek olacak. Bundan sonrası size kalıyor.

Size verebileceğim ilk tavsiye her alanda birden uzman olmaya çalışmamanız. Önünüzdeki iki sene içinde hangi alanda ilerlemek istediğinize karar vermelisiniz. Sektörde elbette her alanda uzman olmanız size üç-dört kişinin birden işini yıkıp tek kişilik maaş verebilecekleri için patronların hoşuna giden bir durum. Şimdilik buna aldırmayın. Zaten bir alanda gelişmeye başladığınızda sizin için elzem olan diğer alanları da bir miktar öğreneceksiniz. Eğer karakter tasarımcısı olmak istiyorsanız nasıl olduğunu bile anlamadan kaplama hazırlayacak kadar grafik programları öğrenirsiniz. :)

Maaş/para/freelance/mesai vs... Bunların hepsi üç faktöre bağlı. Ve bunların hiçbiri okulunuzla ya da kullanabildiğiniz programlarla/bildiğiniz tekniklerle ilgili değil.

Bir: İşinizi ne kadar iyi yapıyorsunuz.
İki: Kendinizi ne kadar iyi pazarlıyorsunuz.
Üç: Elinize geçen fırsatları ne şekilde değerlendiriyorsunuz.

Bu işler memuriyet gibi değil. Büyük bir ajansta part-time asgari ücretten senelerce stajyer olarak kalabilirsiniz, ya da başka bir ajansta 2500-3000 tl maaşla da çalışabilirsiniz. Arkadaşlarınızla birlikte ofis açıp müşteri peşinde de koşabilirsiniz. Hatta benim daha önce birkaç defa tecrübe ettiğim gibi sonunda batabilirsiniz de. :D Bu işin bir ortalamasını, genel geçer bir kuralını söylemek mümkün değil. Siz hangi alanda çalışmak istediğinizi belirleyip, o hedefe doğru ilerlerseniz aç kalmayacağınızı söyleyebilirim ancak. (En azından her zaman aç kalmazsınız) :P

Kolay gelsin...


Gerçeği nasıl tanımlarsın?
2013-08-26 20:02:52
  • Offline
  • Erkek
3D işine aşık değilsen
Serdar_YAZlClSerdar YAZICIAvatar

3D işine aşık değilsen önceliğin para ise bence mısır satmak daha mantıklı :)
https://www.youtube.com/watch?v=bTtn97lpEHw


yazicifx@gmail.com
2013-08-26 20:17:35
  • Offline
  • Erkek
"3D işine aşık değilsen
alic3dAlicanAvatar

"3D işine aşık değilsen önceliğin para ise bence mısır satmak daha mantıklı :)"

benim amacım yapmaktan mutlu olduğum 3d işinin geleceğimi nasıl şekillendireceği o yüzden bunları yazdım önceliğim para olsa eşin dostun yanında çoktan başka işlere başlardım :)


2013-08-26 20:29:24
  • Offline
  • Erkek
Hoşbulduk
alic3dAlicanAvatar

Alper Sözen

Öncelikle hoşbulduk ve cevabınız için teşekkürler. söylediğiniz gibi okul beni oradan profesyonel olarak göndermeyecek ve bu beni mutlu eder çünkü ben kendimi geliştirmeyi gerçekten seviyorum. okul bitiminde hemen iş bulmak yerine ailemin de katkılarıyla kurslara programlara katılarak sertifika peşinde koşacağım. sadece ben 3ds max biliyorum potfolyom şunlar demek yerine, birde bildiğimin tescillendiği bir sertifika göstermek istiyorum.

bu işte başarılı olmak için şans, seçim ve kendini geliştirmek ana kural sanırım.

peki sizce şuan ve ilerisi için hangi 2 bölüme ağırlık verilmeli? modelleme mi animasyon mu oyun mu vs?


2013-08-26 20:36:50
  • Offline
  • Erkek
Bu bir seçim meselesi.
ArkondeRAlper SözenAvatar

Bu bir seçim meselesi. Kırmızı mı yeşil mi gibi bir soru olmuş bu. :) Cevabı: İleride hangisini yapmak istiyorsanız o.

Elbette sizin gönlünüzden geçen bir şeyler vardır. Bence aceleci davranmayın bu konuda. Zaten okulda ilk iki sene temel sanat formasyonu alacaksınız. Seçiminizi de bu iki seneyi tamamlayana kadar erteleyin. Şimdilik hem modelleme öğrenin hem animasyon. Hem kod öğrenin hem tasarım. Bir yandan da bu işler üzerine mümkün olduğunca çok araştırın, firmalara gidin, tanıdığınız bu alanda çalışan kişilerler sohbet edin. Hocalarınızla iletişiminizi sıkı tutun. Bir çok alanda size yardımcı olabilirler. Bir yandan iş ilanlarını takip edin. Sizin istediğiniz meslek için iş verenler sizden ne bekliyormuş onu da görün. Sadece yurt içi de değil, yurt dışı ilanları da okuyun. Şu anki istekli haliniz çok sevindirici. Fakat önünüzde belki daha bir 8-10 sene var. O zamana kadar Türkiye de de bu sektörde bir çok değişiklik olacak. Yurt dışı ilanlar bu konuda size bir ip ucu verebilir.


Gerçeği nasıl tanımlarsın?
2013-08-26 20:49:11
  • Offline
  • Erkek
cevap
alic3dAlicanAvatar

teşekkürler hele bir okul başlasın 1-2 sene geçsin verecekleri derselere ben internetten izlediğim dersleri de katarak hep kendimi bir adım öne çıkartmaya çalışacağım. hiç belli olmaz belki kimsenin yüzüne bakmadığı bir alanda benim bir yeteneğim çıkar ve aranan adam olurum. o yüzden araştırmaya devam. etrafımda bu işi yapan kişi olmadığı için bende foruma üye oldum buradan bilgi topluyorum zaten bu sitenin 3dmax eğitim videolarını indirmiştim çoktan tatil bayram derken kaynadı arada en iyisi yavaş yavaş başlamak okulda işim kolay olur hiç değilse


2013-08-26 21:06:44
  • Offline
  • Erkek
Hangi okul acaba?
ArkondeRAlper SözenAvatar

Hangi okul acaba?


Gerçeği nasıl tanımlarsın?
2013-08-26 21:09:13
  • Offline
  • Erkek
okul
alic3dAlicanAvatar

bahçeşehir üni


2013-08-26 22:49:59
  • Offline
  • Erkek
Hayırlı olsun :)
ArkondeRAlper SözenAvatar

Hayırlı olsun :)


Gerçeği nasıl tanımlarsın?
2013-08-26 23:02:46
  • Offline
  • Erkek

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!