3ds Max : Tahsilatlar

Tahsilatlar
gulsen35

Arkadaşlar, yaşadığım kötü tecrübelere dayanarak özellikle yeni başlayan arkadaşları bazı konularda önemle uyarmak istiyorum,
Piyasamızda uygulama yapmakta olan ve yanında teknik eleman çalıştırmayan firmalar bizler gibi freelance çalışanlardan faydalanmakta. Bu firmalar içerisinde iyi niyetli olanlar olduğu gibi kötü niyetli paranızı tahsil edemeyeceğiniz firmalarda var. Özellkle birebir konuşmalarına şahit olduğum bazı firma sahipleri kendilerine şu şekilde bir yol belirlemiş; size projeyi gönderip çizimi yaptırdıktan sonra çizimleri sizden almayı başarırlarsa çeşitli bahanelerle veya telefonlarınıza cevap vermeyerek size ödemeyi yapmıyorlar. Sonrada diğer projeleri için internet üzerinden, forumlardan yada diğer kanallardan başka tasarımcı bularak aynı taktikle ona da diğer işini yaptırmaya çalışıyorlar. O olmazsa başkasını deniyorlar. Bunun tek bir çözümü var, siz siz olun çok ciddi bir güven ortamı oluşmadıkça ücretini tahsil etmeden çizimlerinizi kesinlikle karşı tarafa teslim etmeyin. Özellikle ilk defa çalıştığınız insanlara kesinlikle teslim etmeyin.
Bazen bir kaç proje yapıp parasını tahsil ettiğiniz firmalar bile bu yönteme başvurabiliyor. Diyelim ki x bir firma için 3 proje hazırladınız paranızı aldınız, 4. projenizde çizimler bittikten sonra firmayı aradınız, çizimler bitti paranızı isteyeceksiniz, ve size dediler ki şu an ofisten çıkamıyorum, çok yoğunum görüşmem var toplantıdayım bilmem ne, siz çizimleri gönderin ben sonra parasını göndereyim derlerse de inanmayın arkadaşlar. Çünkü kötü niyet varsa firma sahibi size paranızı ödemeyip çok kolay bir şekilde kendine başka bir tasarımcı kurban bulma yoluna gidiyor. Özellikle yeni başlayan veya freelance tecrübesi yeni olan arkadaşlarım bu tuzaklara düşmesin.


2016-02-27 15:57:10 Edit:2016-02-27 16:55:30
  • Offline
Malesef yeni başlayan herkez
GoGagogaAvatar

Malesef yeni başlayan herkez bu tecrübe yaşiyor(ben de dahıl):) şimdi ise yakın arkadaşlarımdan bile kapora almadan iş başlamiyorum, geri kalanı ödemeden de final renderleri göndermiyorum. no chakal no cry :)


eAs
2016-02-27 21:27:51
  • Offline
  • Erkek
Ben de bu işe
brsaicnaztrkouBarış Can Öztürk

Ben de bu işe yeni başlayanlar veya hali hazırda çalışanlara birkaç şey söylemek isterim. Ben kendi çalışma şeklimden bahsedeceğim size, faydası dokunacağına eminim zira şu ana kadar tahsil etmediğim bir tane bile çalışmam olmadı.

İlk öncelikle iş geldiği zaman açıkça bu iş için ne kadar ücret talep ettiğinizi çekinmeden, işin başında söyleyin.
Teslim edeceğiniz iş eğer video formatındaysa, kendi adıma konuşunuyorum, örneğin 720p, 1080p veya daha üzerinde bir çözünürlükte işin teslim edilmesi gerekiliyorsa, iş sonunda nispeten düşük çözünürlükte ve full lenght de videoyu teslim edin incelemeleri için. Benim yaptığım şuydu, video diyelim 1080p olacak, 480x270 çözünürlükte ve full lenght de videoyla beraber, 2 veya 3 tane tam çözünürlükte videonun herhangi bir saniyesinden kare alıp, işin bu şekilde göründüğünü söylüyorum. Karşı taraftan ödeme yapmasını istiyorum, ödeme elime geçince işi teslim ediyorum.

Eğer resim çıktısı alıyorsanız, atıyorum 5000x5000 veyahut 10000x10000 çözünürlükte işi teslim etmeniz isteniyor. Aynı şekilde nispeten düşük çözünürlükte, 500x500 veya 1000x1000 çözünürlükte direkt renderı atabilirsiniz ya da orta çözünürlükte 2000x2000 gibi, üzerine watermark yerleştirerek müşteriye sunabilirsiniz. Sonrasında parayı isteyip, aldıktan sonra işi teslim edersiniz.

Ben bu şekild çalıştım hem karşı taraf memnum kaldı hem ben her zaman paramı aldım.

Kolay gelsin.


2016-02-27 21:44:18
  • Offline
  • Erkek
bende Barış beye benzer
gulsen35

bende Barış beye benzer şekilde sunum için kullanılması zor görsel gönderip ödemeyi istiyorum. Ama inanın bunu bile suistimal edebiliyorlar. bir keresinde tokatta işini yaptığım bir firmaya projenin bittiğini göstermek için render alırken telefonla ekranın resmini çekip gönderdim, paramı isteyecektim. Adam parayı ödememek için bu düzenlenmemiş render ekranının telefon kamerasıyla çekilmiş monitör fotografıyla sunum yaptı. işide alamadı paramıda ödemedi.O sebepten projenin bittiğine dair göndereceğimiz görsellerin kullanılamayacak şekide olmasına dikkat etmek gerekiyor. özellikle dış cephe giydirme projelerinde resmin çözünürlüğü çok düşükte olsa görselde tasarım kendini ifade edebiliyorsa, art niyetli bir işveren müşterisine bu görsellede sunum yapmaya çalışacaktır.


2016-02-27 23:09:20 Edit:2016-02-27 23:13:24
  • Offline
Baris, Magadem hic
EvrenEvren DincgilAvatar

Baris,

Magadem hic Turkler ile calismadin yurtdisina is yaptin ?!!!
BirKac calismani gorseydikde ona gore tahminlerimiz olurdu mesela :)

Sonucda hersey lafla olmuyor :)


2016-02-28 01:01:14
  • Offline
  • Erkek
Kesin çözümdür paranın tümünü
Seke

Kesin çözümdür paranın tümünü en başta alın iş bitiminde vericem derse işi vermeyin verdiğiniz halde parayı vermiyorsa silahı kafasına dayayin kesin verir.


2016-02-28 01:06:11
  • Offline
Ne tahminin olacak evren,
brsaicnaztrkouBarış Can Öztürk

Ne tahminin olacak evren, her şey lafla olmuyor derken?


2016-02-28 10:52:32
  • Offline
  • Erkek
ben internette barış beyin
gulsen35

ben internette barış beyin birkaç çalışmasını gördüm. Gerçekten çok profosyonel çalışmalar. Hatta bence benim eleştirme haddim olmayacak kadar iyi. Ama tabi iş ahlakı konusunda yurt dışıyla ülkemiz arasında farklılıklar olmasıda gayet normal. Zaten bir çok konuda bu farklılıkları hücrelerimize kadar hissetmiyormuyuz. mesela hergün aklın mantığın almadığı sebeplerle kadın cinayetleri işleniyor. Trafikte kornaya bastın diye insanlar birbirini bıçaklıyor. Deveye sormuşlar neren eğri, demiş nerem doğru ki. Böyle bir ortamda ticari hayattada hertürlü ahlaksızlıkla karşılaşmak gayet mümkün. Malesef tecrübeylede sabitliyoruz. Kimsenin canı yanmasın arkadaşlar. Ücretini almadan çalışmalarınızı kimseye göndermeyin.


2016-02-28 16:52:32 Edit:2016-02-28 17:00:28
  • Offline
Turkey rules
Seke

Turkey rules


2016-02-28 22:55:23
  • Offline

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!