Polygon Sub Object

Polygon Sub Object

stanberk

Bu mod nerede?
Modifier List altında bulamadım.

2006-05-18 09:27:29

Cvp

chrome_nickel

bulamaman gayet normal. çünkü modifier list altında böyle birşey yok. Bu bilmiyor olman henüz polygon sub object´e gelmeden önce öğrenmen gerekenleri atladığın izlenimi veriyor.

eğer ingilizceniz iyi düzeydeyse polygon sub object demekten zarar gelmez. ve çözümü, help -> user reference seçeneğinde kolayca bulabilir, ve max´in bütün sırlarını burdan öğrenebilirsiniz.

eğer ingilizceniz kötü veya hiç yok ise, şu polygon sub object´i poligon modu diyerek türkçeleştirelim. poligonlar, 3d nesneleri oluşturan düzlemlerdir. 3d ortamda, "EĞRİ DİYE BİRŞEY YOKTUR".. ancak eğrisel yüzeler oluştuğunu görürüz. mesela bir silindir çizeriz yan yüzü eğridir. ama yeterince yakından bakarsanız küçük küçük doğrulardan oluştuğunu görürsünüz. ve F4´e basarsanız, nesnelerin çizgilerle üçgenler, dörtgenler veya çokgenler şeklinde ayrıldığını görürsünüz. işte bu üçgenler dörtgenler ve çokgenler, bir araya gelerek 3d nesneleri oluştururlar. elbette, dörtgenler, illaki sabit bir forma sahip olmak zorunda değil. isterseniz bir dörtgeni seçip başka yere taşıyabilirsiniz. isterseniz, dörtgenin köşelerinden tutup geometrisini değiştirebilirsiniz. isterseni dörtgenlerin kenarlarından tutup gene geometrisini değiştirebilirsiniz. bu çokgenlerden başka çokgenler türeterek, yontarak, bişeyler bişeyler yaparak daha değişik nesneler türetebilirsiniz. bunu yapabilmek için, herşeyden önce bu çokgenlere ulaşmak gerek. onları seçebilmek gerek. çünkü fareyle tıkladığınızda, ancak bütün nesneyi seçiyorsunuz. işte bir nesneyi oluşturan bu çokgenlerden herhangi birini seçmek için nesnenin alt nesnesi olan bu çokgenleri aktif hale getirmek. ingilizcemizi kullanarak son cümleyi yorumlayalım. "nesnenin alt nesnesi olan bu çokgenler" yani "polygon(çokgen) sub(alt ) object(nesne)"....

polygon sub object demek, poligon alt nesnesi demek. yani bir nesneyi oluşturan daha küçük parçalar. bunlara ulaşmak ve üzerlerinde işlem yapabilmek için "editable poly" moduna geçmek gerek ( editable = düzenlenebilir / poly = çoklu )

kısacası, bir nesnenin alt nesnelerini düzenleyebilmek için nesnenizi editable poly tipine dönüştürmelisiniz. bu dönüştürmeyi "nesneyi seçip, sağ tıklayıp convert to -> convert to editable poly" yaparak kolayca uygulayabilirsiniz.

sonra modify panel´e gidin, eğer modify panel´in yerini bilmiyorsanız, bir yerlerden max´in arayüzünü ve çalışma mantığını anlatan bir başlangıç dersi okumalısınız. eğer buna üşeniyorsanız yada ben bu polygon sub object´i öğrensem gerisini kendim çözerim diyorsanız bu yazıyı burda okumayı bırakın. :) nasılsa bir işinize yaramayacak.

editable poly nesnesinin alt nesneleri, modify panelde selection bölümünde görünür. yan yana 5 buton olmak üzere, çokgenlerin köşelerine, çizgilerine border denen " şimdilik çok merak etmeseniz de olur´a " polygon denen çokgenlere ve gene element denen " şimdilik çok merak etmeseniz de olur´a " ulaşıp, nesneyi oluşturan bu alt nesnelere müdahale edebilirsiniz.
ordan, üzerine geldiğinizde polygon yazan butona basın. ve ve f4´e basarak nesnenizi oluşturan çokgenleri, perspektif´te görün. sonra çokgenlerden birinin üstüne fare ile tıklayın. nesneniz üzerinde değişimi görüceksiniz. tıkladığınız çokgen renk değiştirecek ve seçili hale gelecek. bu durumda iken, modify panelde, edit polygons bölümünü bulun. extrude yazan butonun yanındaki küçük kutucuğu açın, ve ordaki seçenekleri kurcalayın.... valla ben bunu genelde eğitim verirken böle anlatıyorum :). max´i hayatında ilk kez gören insanlar bile kapıyor olayı. umarım işinize yarar. kolay gelsin.

2006-05-17 23:36:13

Cvp

POWERD3D

Kadir çok güzel bir açıklama olmuş. Bende kısaca bir kaç cümle ekleyeyim. Belki arkadaşlara faydası olur.

Max nesneler üzerinde yapmak istediğimiz değişiklikleri değiştiriciler denilen araçlar sayesinde yapmamıza olanak tanır. Ağaç yapısına benzeyen bir sıralama mantığı kullanarak bir nesneye uyguladığımız değiştiricileri sıralayarak nesnemizin aşamaları arasında geçiş yapmamızı sağlar.
Genelde nesneye uyguladığımız değiştiricilerin alt birer kontrolcüsü, gizmosu veya başka seçenekleri bulunabilir.
İşte bu alt seçenekler sayesinde değiştiricimizin nesneye yaptığı etkiyi daha hassas ayarlama veya daha detaylı işlemler yapma fırsatımız olur.
Nasıl bir nesneye değiştirici uygulanıyorsa bir değiştirinin alt seviyesindeki bazı elemanlarına değiştirici uygulanabilir. Bunu açmak gerekirse.
Misalen 8*8*8 segmentlerinde bir kutu olsun sahnemizde.
Buna edit poly değiştiricisi uygulayıp, als seviye olarak poly moduna geçelim. Kutunun sadece bir kenarındaki polygonları seçersek ve daha sonra seçtiğimiz polylere noise değiştiricisi uygularsak. Sadece seçtğimiz polygonlara noise değiştiricisinin etki ettiğini göreceğiz.
Bu durumda şöyle olacaktır;

Box->edit poly->poly->noise

Buradaki poly modunda seçilen ve poly modundan çıkmadan noise değiştirici uygulanan polygonlar noise değiştiricisinin etkisine maruz kalacaklardır.
Ama kutudaki diğer tüm polyler hiçbir şekilde noiseden etkilenmeyecektir.

Aslında biraz karışık gelebilir ama zamanla bunların ne kadar anlamlı ve gerekli olduğu kavrandıkça işinizde kolaylaşacaktır. Kolay gelsin...

2006-05-18 09:27:29