V-Ray : 3d polarize görüntü nasıl elde edilir... ? ,

3d polarize görüntü nasıl elde edilir... ? ,
emretiyatrocuEMRE BOZ Avatar

bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim :)


Ekşinar Yapım Ltd Şti.
2011-11-21 02:23:55
  • Offline
  • Erkek
{islemler}
Öncelikle Şunu belirtmek isteyim.
exedesignFatih EkeAvatar

Öncelikle Şunu belirtmek isteyim.
Hemen cevap alacakmış umuduyla konuyu birkaç yere açmanız doğru değil. Soru soruş biçiminiz de basit olduğu için cevabınıda aynı basitlikte sunuyorum
Bunun için "scriptspot" diyorum sadece. Daha özenli bir soru yazarsanız daha özenli bir cevap alırsınız.


2011-11-21 10:40:10
  • Offline
  • Erkek
{islemler}
Bu ders işinize yarar
GueroHasan Çimen

Bu ders işinize yarar sanırım 4 adımda anlatıyor.

http://www.cgarena.com/freestuff/tutorials/max/stereoscopy/stereoscopy.html


www.sciencevfx.com
2011-11-21 10:56:41
  • Offline
  • Erkek
{islemler}
evet hakılısın fatih ama
emretiyatrocuEMRE BOZ Avatar

evet hakılısın fatih ama ne yapayım elim ayagıma dolaştı bi an önce çözmem lazım bu işi o nedenle can havli ile yazdım işte .. o zaman söyle aktarayım konuyu 5 ila 8 dk arası medikal bir görüntü hazırlıyorum .. 3d olarak izlenilecek lakin polarize gözlük ile izlemek istiyorlar ama bu konuda hiç bir bilgim yok .. kırmız mavi gözlük ile izlenilecek videoları yapmak artık zor degil ( bilen için) ama su polarize olayı biraz zor gibi.. mesela bu polarize görüntünün çıktısını nasıl alıcaz ? kanal ayarları ne olmalı .. 2 görüntüyü nasıl birleştiricez.. bu video projeksiyonda yansıtılarak izletilecek... yardımlarımnızı esirgemeyin lütfen ..


Ekşinar Yapım Ltd Şti.
2011-11-21 21:06:33
  • Offline
  • Erkek
{islemler}
Öncelikle bu işi maxde
exedesignFatih EkeAvatar

Öncelikle bu işi maxde

Öncelikle bu işi maxde yapacaksanız eklenti olarak http://www.scriptspot.com/3ds-max/scripts/render-3d 'i indirebilirsiniz içerisinde "Polarized" seçeneği var "Polarize" Polar=kutup kökenli olup kutupsallaştırmak gibi bir anlam taşımaktadır. Aslında "kırmızı-mavi" dediğiniz renk filtreleri ile izlenenden mantık olarak hiç bir farkı yoktur esasen sadece uygulamalarda değişiklik gösterir. Şimdi olayın matığı iki gözün farklı açılarda aynı resmi görmesidir. Polarized için ise her göz için 2 ayrı yönlü filtre vardır. bunları çizgili defter gibi düşünebiliriz bir göz için yatay diğer göz için dikey olan çizgili defter düşünün.Şimdi örneği biraz daha gerçekçi yapalım bu çizgilerin arasından yalnızca o inceliğe ve yöne sahip ışınlar geçer yatay bir çizgiden dikey bir ışın geçemez (normalde bildiğimiz bilgiyle ışık heryerden geçer) ancak önemli bir nokta var) Polarized Projektörleri özeldir. Eskiden 2 Projektörle bu iş hallalurdu halende böyle iş yapan sinema VS. var ancak teknolojinin gelişmesi ile 3D projektörler piyasaya çıktı. Ben anlamanız ve kavrayabilmeniz açısından eski usulünü anlatayım. tıpkı taktığımız polarize gözlük gibi aynı mantıkta projektörlerede birer filtre takarız birine dikey diğerine yatay ve "tatata.." hazırlamış olduğumuz 3D görüntü izlenmeye hazır sol gözün göreceğini sol projektörden sağ gözünkini sağ projektörden veririz. aşağıda mantığını birkaç fotografla açıklayabiliriz.

Eski den 3D sinemalar böyle seyredilirdi ve birkaç saatten sonra bulantı ve rahatsızlık yaptığı için pek tutulmamıştı.(Aşağıdaki resim)

Eski usül olan renk filtreleme metodu olan 3D

Şimdiki Polarize sistem (Aşağıdaki resim)

Bu işi hızlı ve hatasız atlatmak istersen ve fazla zamanının yoksa sunum için 3D projektör kiralamalı ve destek almalısın. Ancak vaktin var ise basitçe evinizde dahi 3D sinema keyfi yapabilirsiniz.Aşağıdaki gibi 2 standart projektör bulup önüne polarize lens takmalısınız nerden bulurum derseniz "Eminönü,Sirkeci (Hayyam Pasajı) vb gibi yerlerden temin edebilirsiniz. eğer çok pahalı veya bulamıyorsanız ucuzundan Polarize özellikli düz cam güneş gözlüğü bulursanız 2 adet alın camlarını çıkarıp birini projektöre yatay diğerinide olduğu gibi tutun kendi baktığınız gözlük içinde aynı şey geçerli. Buraya kadar olanı anlamışsınızdır umarım.

Peki ben Max'de veya herhangi programda bu işi nasıl yaparım derseniz. Max için eklentiyi indirip size uygun 3D ayarını seçiniz. sonra render aldığında her kareden 2 şer adet olduğunu farkedeceksiniz bunu başka bir yazılımla "video edit,kompozisyon" olabilir After Effect,Nuke,Fusion gibi birleştirip uygun formatlarda keydetmeniz gerekir. Çok daha detaylı ve tecrübe edinmiş birilerinin tecrübelerini paylaşmak isterseniz Sinema sektöründe veya 3D sunumla ilgilenen birilerinine danışmanız daha uygun olur konu ile ilgili olarak "Emre Şan" isterse ve vakti varsa eğer yardımcı olacaktır. Bilmediğim isimlerde müsaitse kesinlikle size yardımcı olacaktır.

Gene burada SONY nin konu ile ilgili bir videosu  var

https://pro.sony.com/bbsc/ssr/mkt-digitalcinema/resource.demos.bbsccms-assets-mkt-digicinema-demos-digitalcinema3d.shtml

 

Yazılım için ise

Avid Media Composer kullanabilirsin aslında hepsiyle yapabilirsiniz.


2011-11-21 23:44:30 Edit:2011-11-21 23:57:51
  • Offline
  • Erkek
{islemler}
tesekkurler verdigin bilgiler icin
emretiyatrocuEMRE BOZ Avatar

tesekkurler verdigin bilgiler icin . Peki sahneleri alırken cift kamerami kullanicam tek kamera mi ? Fark eder mi ? Veya max , mayada dglde baska bir programda yapmak istesem bu eklenti onlarda calisir mi ? Ornegin I clone 3D prograninda ? Bu konu ile ilgili turkce icerik yok mu ?


Ekşinar Yapım Ltd Şti.
2011-11-25 16:34:49
  • Offline
  • Erkek
{islemler}
Elbette çift kamera ile
exedesignFatih EkeAvatar

Elbette çift kamera ile yapmak zorundasın yoksa 2 ayrı görüntünün bir esprisi olmaz. Kameraları yerleştirirken ölçülerine dikkat etmelisin bir kameranın diğerinden uzaklığı bir göz mesafesi kadar olmalıdır. veya bunun için de eklentiler mevcut. Ayrıca max ile yapacaksan vray eklentisinin içinde "stereo camera" olması lazım


2011-11-25 16:57:26
  • Offline
  • Erkek
{islemler}
pekı vray farklı programlarda
emretiyatrocuEMRE BOZ Avatar

pekı vray farklı programlarda kullanabilırmiyim ?


Ekşinar Yapım Ltd Şti.
2011-11-28 01:37:53
  • Offline
  • Erkek
{islemler}

Kapalı

Bir yıldan uzun süre geçtiği için konu otomatik olarak kapatılmıştır !