TR3D Hakkında : Sistem Önerileri

Necmi, selam. Fazla
kazmamuratmurat afşar

Necmi, selam.

Fazla vaktim yok şu an, ama şöyle bir şey demek isterim.

Tr3d gidiş yönünü uzun bir zaman önce kendi kendine belirledi aslında, bu isteyerek olan bir hadise değil, kendiliğinden oluşan "insana bağlı" şartlarla oluştu. Şu aşamada Tr3d`yi bir cgtalk yapamazsınız, yapamayız, bunun için denenecek hiç birşey yeterli gelmeyecektir. Altuğ ağabeyimizin dediği bir çok şeye katılmakla beraber bu noktada ona katılmıyorum. Gerçekçi olmak gerekiyor, Tr3d hazırdaki üye yelpazesiyle bir cgtalk olamaz, ama bir evermotion olma yolunda ilerleyebilir. Öncelikle sitenin ve forumun yoğunlaşması gereken nokta, -açıkçası benim gibi mimari alanla ilgisi olmayan bir çok kişinin içini acıtabilecek kıvamda da olsa- bu olmalıdır diye düşünüyorum.

Necmi, şakayla karışık Sadri Alışık derken, 10 sene geçmiş, 10 senedir hiç olmadı haftada en az bir kaç sefer buraya bakmışlığım var, bir sürü arkadaş edindim ve zaman zaman "o eski güzel günler" diyenlerdenim elbette. Ama değişen zaman, değişen şartlar. Tr3d`nin hedef kitlesi ilk günlerinden itibaren daha ziyade piyasaya mimari işler yapanlar oldu. Örneğin; ne bileyim, hiçbir zaman iyi bir karakter animatör görmedim mesela ben burada, zira siteye girip bakan adam onca piyasa işini görünce ne işim var benim burada diyerek uzaklaşmıştır.

Onun için de demem odur ki, nasıl bir tasarım, nasıl bir sistem olursa olsun artık Tr3d hedeflerini ve mottosunu net bir şekilde yazmalıdır. Baştada dediğim gibi, maalesef bir cgtalk olmaz burası, ama bir evermotion? Neden olmasın.

Bunun yanında, insan faktörü hangi kurallarla adam edilir, hiçbir fikrim yok, gerçekten doğru bir fikre sahip olan da yoktur. Ancak bunun yolu, yani saygının yolu, biraz da üyelerin birbirleriyle sosyalleşmesinden ve kaynaşmasından geçiyor sanki. Mesela Ozan diğer tarafta bir "avatar savaşları" örneği vermişti. Böyle küçük sanal etkinlikler bile insanların samimiyetini arttıran hadiseler.

Hani bizler zamanında ağır tartışmalar yapa yapa insanlarla kaynaştık, onları bugün yapmaya kalksak sitede üye kalmaz. Tabi ki öyle sosyalleşmeden bahsetmiyorum. :)

İnsanların birbirleriyle kaynaşması ve birbirlerini daha iyi tanımaları, karşısındakine birşeyler yazarken beraberinde daha fazla düşünüp kelimeleri daha dikkatli seçmeyi de getiriyor. Ülkem insanı yabancılara kaba olduğu kadar bildiklerine, tanıdıklarına da kibardır zira.

Velhasıl kelam, geçtiğimiz 10 sene içinde yeni jenerasyonun daha bir zonta yetiştiğini, aldıkları popüler kültürde zontalığın filmlerden dizilere kadar yüceltildiğini düşünürsek gençlerin bu yangın haline çok da şaşırmıyorum. Çocukluğunu 80lerde geçirmiş bizler zontanın beyefendi olmaya çalıştığı bir popüler kültür dönemine düştük, şimdikiler ise maalesef beyefendinin zonta olmaya çalıştığı bir popüler kültür dönemine denk geldiler.

Saygılar, sevgiler.


2013-03-20 09:46:06
  • Offline
  • Erkek
{islemler}
Ha, bu arada Altuğ
kazmamuratmurat afşar

Ha, bu arada Altuğ ağabey cgtalk örneklemesi yapmış gibi bir izlenim olmuş yazdığımda, ona olan göndermem mimari çalışmalar ve anasayfa konusunda yazdıkları içindi. Yanlış anlaşılmalara mahal vermeyelim.

saygıyla.


2013-03-20 09:48:06
  • Offline
  • Erkek
{islemler}
bence sohbet odası açılmalı
fy3dtasarimYunus DAYFUNAvatar

bence sohbet odası açılmalı ki üyeler forumda sorulup cevaplanmış konuları araştırmak yerine yeni konu açıyor doalyısıyla forumda konu kirliliği oluyor herkese faydalı olabilecek konu ise ana sayfadan kaybolabiliyor onun yerine sohbet odasına sorusunu yazabilir kısa sürede cevapda alabilir.

birşeyler öğrenebileceğimi bekleyerek üye oldum ve öğrendimde ilk organik modelimi buradaki dersler aracılığı ile öğrendim hatta riglemeyide (herne kadar o işle uğraşmasamda )

sık sorulan sorular bölümü açılabilir önerilen bilgisayar sistemeleri diye bir bölümde olabilir

forumda daha önce dosya paylaşımı vardı şimdi de var ama daha henüz yenilenmesi bitmemiş .

birde üyeler kendilerini geliştirebilmeleri için yarışmalar yapılmalı diye düşünüyorum
yarışmada birinci gelene illa bir ödül verilmesine gerek olmadığını düşüyorum sanal ödül verilebilir ve bu ödül üye profilinde yer alabilir ama 3dimparatorlugundaki gibi üyenin avatarının altında olmasın üye bilgilerinde yer alsın


www.yunusdayfun.com
2013-03-20 10:12:17
  • Offline
  • Erkek
  • http://www.yunusdayfun.com
{islemler}
  Tasarım ve içerik
soneday7Soner ÇakırAvatar

 

Tasarım ve içerik yapısını sevdiğim site

http://www.3dtotal.com

 

ve kişisel profil sayfamız böyle olmalı http://guntho.cgsociety.org subdomain dahil. Arkadaş listemiz,ziyaretçi defterimiz,blogumuz,galerimiz falan düzelmeli,güzelleştirilmeli. 

 

Diğer dünya sitelere baktığımızda, tr3d, "Türkiyede 3D'nin öncüsü olan TR3D " kavramından çıkıp sıradan bir site olarak görünüyor biraz karşılaştırma yaptığımızda tr3dnin çok fazla sade ve forum/galeri ağırlıklı görüyoruz.

 

Dersler bölümü zaten, yeni ders eklesek bile listede en sonda oluyor 1ci sayfada yıllar öncesnden kalma dersler var bu kötü bi durum. Sırf bu yüzden ders eklemek istemiyorum. Ana sayfada güzel bi şekilde yeni dersler katagorisel olarak gözükse daha iyi olur.

 

Sorulara gelince;

1- Siteden ne beklediniz, ne buldunuz.?

Siteden aslnda güzel bi portal tarzı birşey bekledim, forum sitesi buldum.

 

2- gelecekte ne bekliyorsunuz.?

7 çocuk bekliyorum, birde tr3d'nin portal anlaşının gelişmesini.

 

3- Size nasıl daha faydalı olabiliriz.?

Sohbet bölümü, ve making of, ve derslerin sitede daha ön plana alınması, matarial,kaplama,model arşivinin BİRAN ÖNCE AÇILMASI.

 

4- Üyeler neler yapmalı.?

Bu konuda yenilikler yapıldıkça, üyeler yaplıan yeniliklere destek olarak,sitenin gelişimine destek olmalı ve destek olması için tavizler verilmeli.

 

5- Yabancı sitelrde olup bizde olmayan beğendiğiniz özellikler neler ?

Making of,Matarial arşivi, Model arşivi, Ana sayfa düzeni, GALERİ ANLAYIŞI, Güncel CG haberleri, Kullandığımız programlar hakkında haberler/bilgiler/incelemeler. Mesela vray'ın 2.40 sürümü çıktı, daha pek çok kişinn haberi yok. 

 

Bana göre site bu yapıda devam ederse, ömrü bitebilir. Yeni jenerasyone ayak uydurmak şart.

 

 


https://www.facebook.com/3detasarim - 3dsmaxtr.blogspot.com www.lycinteraktif.com
2013-03-20 10:21:30
  • Offline
  • Erkek
  • http://lycinteraktif.com
{islemler}
Tr3d
eraHalis ÖZTÜRKAvatar

Tr3d ile ilgili affınıza sığınarak birkaç görüşüm var...

Ben sitenin ne sohbet odalı bir yer, ne de kaplama, model dağıtan bir yer olmasından yana değilim. Kaplama ve model arşivi için yeterince kaynak var. Hepinize tavsiyem www.cgsociety.org sitesini ziyaret etmeniz siteyi incelemeniz ve yapılan işleri görmeniz.

Altuğ Tezer Bey'e (sitem) katılıyorum; sitede mimari işlerin ağırlıkta olması ve "vitrinde" kalabalık oluşturması hoş olmuyor.

Mustafa Öner Bey'e (mozoner) katılıyorum; ustaların siteyi terketmediğini ancak paylaşma heyecanlarının kalmadığını düşünüyorum. Yeni paylaşımların hep aynı tarz olduğunu düşündüklerinden olabilir.

Tr3d şu an bir forum sitesi ancak forum paylaşımları Necmi Bey sizin de sıkıntısını çektiğiniz gibi illa bir şekilde siyesete kayıyor. Bu tür yaklaşımları olan derhal siteden uzaklaştırılmalı.

Benim en çok sıkıntı gördüğüm konulardan birisi de Türkçe'nin kullanılışı ile ilgili. Yabancı dildeki bir sözcüğü özenle yazan ama konuştuğu dili bir türlü yazamayan bunu da zaman kaybı, alışkanlık diye açıklayan çok mesaj gördüm. Öncelikle bununla ilgili sert yaptırımlar olmalı. Ben bir çok forum mesajından hiçbir şey anlamıyorum ve konuyu hemen geçiyorum. Sıkıntısını nasıl yazdığını bilmeyenin tavsiyeye "ihtiyacı" olduğunu da düşünmüyorum.

Bence sitenin yapısı öncelikle vitrin olmalı. Burada üyelerin ya da Türkiye'de yapılan bilgisayarlı grafik işlerinin çalışma safhaları anlatılabilirse ve üyeler bu konuda teşvik edilirse vitrinde yayınlanan işler az ama kaliteli olacaktır. Bu alan yarışmalarla da takviye edilebilir (Büyük ödüllü olması gerekmiyor. Tr3dnin vereceği bir avatar altı arma da olabilir) Bu konuda yerli ajanslarla/firmalarla görüşülüp sponsorluklar sağlanabilirse de büyük ödüllü yarışmalar da olur. Öyle sürekli değil, yılda 1-2 yarışma yeterli olur bence.

Menülerde: Tr3d başlığının altındaki tüm alt başlıkların gerekli olmadığını düşünüyorum.

İlanlar başlığı bence sitenin ekonomisi açısından ücretli olmalı. Bence tr3d iş ve işçi bulma kurumu olmamalı. Sitede yayınlanan işler nasıl olsa "sanatçının" yeteneğini ortaya koyuyor. Bu nedenle varsa isteyen, üyeye mesaj atabilir, sitesine girebilir, bir şekilde ulaşabilir... Ben Cgsociety'de bir kaç üyeyi takip ediyorum. Yeni bir çalışma yükleseler de şöyle zevkle izlesem diye beklediğim oluyor :)

Bunlar benim, sizin sorularınızın dışındaki düşüncelerim. Sizin sorularınıza gelince:

1- Siteden ne beklediniz, ne buldunuz.?

Sitenin bilgisayarlı tasarım konusunda etkisi olan bir alan olmasını isterdim, forum tartışmalarıyla dolu mimari işlerin yayınlandığı bir site oldu...

2- Gelecekte ne bekliyorsunuz.?

Sitenin bilgisayarlı tasarım konusunda etkisi olan bir alan olmasını hala bekliyorum.

3- Size nasıl daha faydalı olabiliriz.?

WIPyi destekleyerek, Tr3d'nin de katkıda bulunduğu/bulunacağı etkinlikler hakkında bilgilendirerek ve "mimari" işlere "sınır" koyarak.

4- Üyeler neler yapmalı.?

Sadece render göndermemeli, "1-2 saatte can sıkıntısından yaptım" işleri özellikle WIP alanında yayınlanmalı. Burada çalışmanın aşamalarını yayınlamalı, biten hali galeriye yollanmalı Tr3d onaylarsa "vitrine" çıkmalı. Tr3d bu durumda ilgili çalışmanın WIPsine de link vermeli. TÜRKÇE KULLANIMINA DİKKAT ETMELİ...

5- Yabancı sitelrde olup bizde olmayan beğendiğiniz özellikler neler?

Üye galeri sayfasının detaylandırılması iyi olacaktır (soneday7'ye katılıyorum) Dijital yapımların, yazılımların duyurulması ve anlatılması. Mesela en yakın yerli örnek; Fetih 1453 filminde bolca bilgisayarlı tasarım ve efekt kullanıldı ama Tr3d sadece fragmanını yayınladı.Yapımcılar ve tasarımcılarla söyleşi güzel olabilirdi. Vitrin/galeri için seçici davranılması.

 

Eğer haddim olmadan can sıkıcı yazmış isem özür dilerim. Ben Tr3d nin eski üyelerindenim ama yeni sisteme geçiş sırasında sanırım hatalı birşeyler yaptım ve eski üyeliğime ait bilgiler kalmadı. Tr3d yi seviyorum ve Türkiye'de bu alanda büyüyebilecek bir site olarak görmek istiyorum.

 

İyi çalışmalar


Düzgün Türkçe ile konuşmak hiç de zor değil.
2013-03-20 13:45:09 Edit:2013-03-20 14:37:53
  • Offline
  • Erkek
  • halisozturk.net
{islemler}
genel olarak Türkiye`de para
melkor_Erkan YILDIRIMAvatar

genel olarak Türkiye`de para kazanmak için 3d denince akla mimari çizimler gelmekte hali ile bunun önüne geçmek zor. Hobi olarak uğraşan veya karakter çizen kişiler de "e galeride bu kadar mimari çizim arasında benim çalışmam kayıp olacak" diyor. bunu aşmanın yolu belki de kişisel galeri veya galerileri sınıflandırmadan geçiyor. mekanik, organik, mimari gibi isteyen istediği galeriyi gezer o galerilerde öne çıkan beğenilen işlerde ana sayfada görülür. zbrushcentral, cgsociety gibi örnekleri var.

yapım aşaması mantıklı, yarışma hakkındaki görüşümü tekrar etmemin bir anlamı yok. ha site hakkında sorduğunuz sorular için tek cevabım Türkiye`de daha iyisini yapan yok. çok mu iyi derseniz diğer sitelerden (Türkçe) daha iyi olduğu garanti.


MODO, rhino
2013-03-20 16:28:48 Edit:2013-03-20 16:30:10
  • Offline
  • Erkek
{islemler}
galeri konusunda arkadaşlara katılıyorum
fy3dtasarimYunus DAYFUNAvatar

galeri konusunda arkadaşlara katılıyorum bende mimari çalışmalar yüklüyorum ki herkes çalışmasını yüklemeli bence profilinde bulunmalı ama ana sayfada en çok beğenilenler görünse daha iyi olur diye düşünüyorum


www.yunusdayfun.com
2013-03-20 16:48:20
  • Offline
  • Erkek
  • http://www.yunusdayfun.com
{islemler}
Üyelere belirli dereceler verilebilir.Mesela
Tuna_Tunahan AvsallıAvatar

Üyelere belirli dereceler verilebilir.Mesela 100 mesajı geçen üye sitenin sabit üyesi iken,100 mesajın altında olanlar belirli süre sonra siteden atılırlar.Üyeler mesaj vb gibi konularda belirli rütbeler verilebilir.


2013-03-20 23:10:23
  • Offline
  • Erkek
{islemler}
Site üzerinden, kişilerin kendilerinin
ozgurtarÖzgür Tarımcıoğlu

Site üzerinden, kişilerin kendilerinin modellediği hazır modellerin(turbosquid.com vs.gibi) satışı, burada insanların para kazanmalarına olanak sağlayarak sitenin daha çok kullanımını sağlayabilir, kaplama arşivlerinin paylaşımı, yeni çıkan ve popüler plug-in, script lerin tanıtılması, artık olmazsa olmaz "making of" anlatımlar da eklenebilir. Bağış butonu konulsa, burada biriken paralar yılda bir kere düzenlenecek olan düzgün bir yarışma organizasyonu ile kazanana verilse güzel olabilir.

Özgür Tarımcıoğlu


2013-03-20 23:21:54 Edit:2013-03-20 23:25:36
  • Offline
  • Erkek
{islemler}
Çoğu kişinin foruma sık
rotfireCemil T.Avatar

Çoğu kişinin foruma sık gelemeyişlerinin bir nedeni de sanırım iş yoğunluğundan arkadaşlar. Bakın ben daha 5-10 dk oluyor eve geleli. Az sonra uyuyup sabah erkenden işe gideceğim geri. Arada sırada sohbet, beyin fırtınası adı altında Necmi Hoca başta olmak üzere çok toplandık. Her toplantımızda sayı giderek azalıyor smiley 10

Toplanıp konuştuğumuz işlerde de ilk günlerdeki heyecan bir şekilde kayboluyor. En basiti "ciddisozluk" projesi ilk 3-4 ay çok hızlı ilerledi sonra bir anda herkes içerik ekleme işini bıraktı şu an yanılmıuyorsam çok az arkadaşımız veri desteği sağlıyor.

 

TR3D' nin genel görünümü içerik yapısı ile ilgili buradan fikirler paylaşılarak ve iş özetlenerek yine bir toplantıda beraber gelip bunları konuşmak ve iş bölümü yapmak gerekir. Bütün işi Necmi Hoca'ya da yüklememek lazım bir şekilde bizlerde elimizi taşın altına koyalım. 

Şu an çok yorgunum affınıza sığınıarak site ile ilgili bende fikirlerimi büyük ihtimal haftasonu ancak yazabilirim. 

 

İyi geceler...


Rotfire
2013-03-20 23:29:11
  • Offline
  • Erkek
{islemler}

Kapalı

Bir yıldan uzun süre geçtiği için konu otomatik olarak kapatılmıştır !