Genel Konular : Hazır obje neden ?

Hazır obje neden ?

merhaba arkadaşlar. İç mekanlar için söylemek istediğim birşey var. Hazır obje keyifi çalışmalarda neden kullanılıyor ? kullanılıyor ise ozaman emeğiniz sadece bir box veya rectangle şeklinde çizim ışık ve render mı ? iş yerinde çalışanlar hazır obje koyar ama keyifi çalışmada hazır obje kullanılması bence yanlış birşey şahsen belki TV kullanılır fakat yatak, koltuk vs... süs eşyaları gibi objeleri çizersek daha iyi olmaz mı ? mesela ben çizemiyorum süs eşyası çünkü yeniyim ama ozaman da süs kullanmadan paylaşım yapıyorum. demek istediğim KEYİFİ çalışmalarda hazır obje kullanılmasına karşıyım. siz ne düşünüyorsunuz ?


Bakayım ne çizmişsin O-o
2014-11-18 11:26:46
  • Offline
  • Erkek
sizce belki tv hazır
fallofaherocan birinciAvatar

sizce belki tv hazır kullanılır ahmet için belki yatak kullanılır mehmet için belki çiçek kullanılır .... herkese göre bir belki var kimisi de sadece kaplama ışık ve render konusunda denemeler yapmak için kullanır vb... sadece hazır sahnei render alanlar zaten belli oluyor ama bir çalışmada birkaç hazır model olması da bazen gayet normal olabiliyor


2014-11-18 11:33:49
  • Offline
  • Erkek
hazır obje kullananlarla öcü
borikkuabora evgarAvatar

hazır obje kullananlara öcü gibi bakmak yanlış bence ama tabi emektir zaten projelerde genelde tasarım olduğu için kendin modelliyosun ama yeri gelir hiç kullanmazsın yeri gelir kullanırsın sahneye göre değişir


2014-11-18 11:37:33 Edit:2014-11-18 11:38:03
  • Offline
  • Erkek
Modellemek başlı başına bir
Derya BirinciDerya BirinciAvatar

Modellemek başlı başına bir uzmanlıktır = 3D Modeler

Işık düzeni ve render başlı başına bir uzmanlıktır= Renderman, Render Artist


Rigging başlı başına bir uzmanlıktır= Rigger, rigging artist

Script, yazılım başlı başına bir uzmanlıktır = Coder

Animasyon başlı başına bir uzmanlıktır= Animatör

Kaplama-texture başlı başına bir uzmanlıktır= Texture Artist

Compositing başlı başına bir uzmanlıktır= Compositing Artist, CG Artist, VFX Artist

Bunların hepsinin ayrı ayrı uzmanlık seviyeleri vardır, junior, senior vs. Hepsine "yeterli" seviyede hakim olmak komple bir uzmanlıktır, büyük tecrübe ve birikim ister= 3D Generalist.

Hiç birine diğerinden daha önemsizdir denemez. Hala gelişmekte olan ülkemizde oturmamış olan sektör yüzünden herşeyden birazcık bilmek makbul sayılıp, hemen 3D Generalist kategorisine zıplanabildiğinden olsa gerek, genellikle bazı uzmanlıklar horgörülür, hiçe sayılır. Herkes animatör olmak ister, modeler olmak ister. Oysa ciddi bir projede sağlam bir rigger' ın rolü hiç de küçümsenecek birşey değildir.

Bu konuda sayfalar dolusu şey söylenebilir. Ama genellikle mesleğe yeni başlayan herkeste görünen meslek ergenliği sendromudur bu. Render almanın ne kadar meşakkatli ve ne kadar çok bilgi gerektiren birşey olduğunu farketmediğimiz çaylaklık zamanında hepimiz benzer şeyler düşündük ve yaptık. Konuyu açan arkadaşa çok yüklenmiş gibi olmayayım, aynı şeyleri bundan on sene önce ben de düşünmüş, yapmıştım. Sırf bu nedenle  hazır modelsiz sahneler hazırlar, paylaşırdım. :)

Zaman geçip öğrendiklerimiz arttıkça, herhangi bişeylerde uzmanlaştıkça hiçbirşeyi küçümsememeyi de öğreniyoruz. Ya da hiçbirşeyi küçümsememeyi öğrendikçe uzmanlaşıyoruz da denebilir bakış açısına göre. smiley 1


2014-11-18 11:59:04 Edit:2014-11-18 12:00:54
  • Offline
  • Bayan
Şahsen bunu söylememin nedeni

Şahsen bunu söylememin nedeni şudur. önce ilk iç mekan tasarımım için hazır model tek kişilik yatak koydum. sonra dedim ben yapayım neden hazır kullanıyorum ki ? evet sildim kendim yaptım ve yorgan battaniye yapmayı ve yatağın üstüne oturtmayı vs.. öğrendim. eğer ben bu kararı vermemiş olsaydım bunları öğrenemezdim :) belki yaptığım çizim kötü olabilir ama yeni olduğum için bana çok yararı oldu hazır obje kullanmamın. belki sizin gibi bu işi ilerlettiğim takdirde hazır objeleri kullanabilirim ama kendi objemi kullanmak bana ayrı bir mutluluk katıyor.


Bakayım ne çizmişsin O-o
2014-11-18 12:10:18
  • Offline
  • Erkek
Doğru yolda yürüyorsun zaten,
Derya BirinciDerya BirinciAvatar

Doğru yolda yürüyorsun zaten, birşeyi öğrenmenin en iyi yolu yapmaktır, uzun yoldan gitmeyi tercih etmişsin ki günümüzde yeni başlayanlarda pek bulunmayan bir özellik bu. Takdir ettim, aynen devam sadece bunu yaparken diğer alanların da derya-deniz bir mevzu olduğunu akılda tutmak lazım.

Hazır modele render alanları (çakallık yapanlar hariç) küçümsememek lazım. O modeler ya da 3D generalist olmakla ilgilenmiyordur da sadece renderman olmaya çalışıyor olabilir. Ne diye yatak yorgan modellesin o zaman yavrucak, zamanına yazık o zamanda iki light setupı iki render settingi çözer. smiley 1 


2014-11-18 12:20:07
  • Offline
  • Bayan
Teşekkür ederim değerli yorumunuz

Teşekkür ederim değerli yorumunuz için :) umarım bende sizler gibi istediğim amaca ulaşırım.smiley 39


Bakayım ne çizmişsin O-o
2014-11-18 12:27:07
  • Offline
  • Erkek
+1 Derya.
Paranistserkan toydemirAvatar

+1 Derya.


2014-11-18 12:36:59
  • Offline
  • Erkek
Ben onur arkadaşın,2175 gün
Paranistserkan toydemirAvatar

Ben onur arkadaşın,2175 gün sonra burada Derya hanımın kurdugu cümleyi baskasına kuracgına inanıyorum.


2014-11-18 12:46:14
  • Offline
  • Erkek
İnşallah Serkan bey teşekkür

İnşallah Serkan bey teşekkür ederim ilginiz ve alakanız için. (2000 küsür gün çok değil mi :) )


Bakayım ne çizmişsin O-o
2014-11-18 12:58:44 Edit:2014-11-18 12:59:08
  • Offline
  • Erkek

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!