Genel Konular : Hangi meslek seçmeliyim, hangi branş daha kazançlı

Hangi meslek seçmeliyim, hangi branş daha kazançlı
drekonNecmi DemirkeserAvatar

Bana özel mesajla bu tip sorular çok fazla geldiği için forumda konu açıp herkes için daha kapsamlı cevaplamayı düşündüm.

smiley 7

internette meslek seçimi ile ilgili birçok test bulunuyor, bunları incelediğinizde size bazı fikirler verecektir. Sorulara bakınca kendi başınıza bile hangi alanları sevdiğinize karar verebilirsiniz. Bu açıdan bakınca Tarihi araştırmalara ilgi duyan birinin elektronik bölümüne gitmesi ve ömrü boyunca sevmeyeceği bir mesleği öğrenmek için 4 yıl okuması çok yanlıştır.
örnek bir test: http://sozluk.torpil.com/meslek-test.asp

Meslek seçimi konusunda fikir edindikten sonra, o mesleği yapan birilerine sormanız en uygunu olacaktır. Mesleği yapmayan birinin tavsiye vermesi anlamsız olur, çünkü ne kadar kazanç getirdiğini ve ne gibi problemleri olduğunu bilemez.


Gelelim Bilgisayar konusuna
smiley 10

Her branşı bilmesem de arkadaşlarımın çalıştığı veya kendi yaptığım alanlar hakkında fikir verebilirim. Unutmamanız gereken bu bölümdeki herşey bilgisayar başında saatlerce ve geceler boyu oturmanıza sebep olacaktır. Dolaşmayı ve temiz havayı seviyorsanız kesinlikle bilgisayar konusuna girmeyin.

Bilgisayarda yapılacaklar genel olarak 4 gruba ayrılır.

1- Program yazmak (muhasebe programı, işyerleri için hesap programları vb.)
2- İnternet hizmetleri (internet sitesi, online reklam vb.)
3- Grafik çalışmaları (2d, 3d, logo, afiş, tasarım)
4- Program kullanmak (Ofis, excel, ile başlayan autocad, illustrator, solidworks gibi programlarla devam eden ve sadece verilen görevleri programlarla yapmayı amaçlayan işler, bu kategoride yaratıcı fikirler bulunmaz)

---------
smiley 32
1- Programlama ile ilgili herhangi bir deneyiminiz olduysa bu işin çok sıkıcı ve kafa karıştırıcı olduğunu farketmişsinizdir. Matematik hesapları seven ve zor problemleri çözmeyi isteyenler için C++, C# gibi dillerle başlayan ve Php, Asp, Java gibi dillerle devam eden branşlardan biri seçilebilir. Birinde uzman olunca diğerlerini öğrenmek çok kolaydır. Fakat iyi derecede ingilizce gerektirir.

smiley 20
2- İnternet sayfası yapımı veya online reklamcılık gibi konularda orta seviye ingilizce şarttır. Photoshop, dreamveawer gibi programları incelediyseniz ve hoşnuza gittiyse "web" tasarım konusuna bakabilirsiniz. Bu iki program ilginizi çekmediyse internet üzerinde reklamcılığa dayalı konulara ve facebook, twitter üzerinden reklam yapma seçeneklerini incelemeniz gerekir.

smiley 13
3- Logo çizimi, ürün tasarımı, reklam grafikleri gibi konularda çizim yapmak isterseniz öncelikle illustrator ve coreldraw gibi 2 boyutlu vektörel programlarda uzmanlaşmanız gerekir. Her ne kadar okullarda bu programlar detaylı öğretilmese de piyasada grafik işi yapacaksanız Kurşun kalem ve tablet kullanmayı iyi derecede bilip bu alanda kendinizi geliştirmeniz gerekir. Sekröte girdikten sonra yerine göre 3d programları da öğrenirsiniz.

smiley 25
4- Son seçenek benim önermediğim bir yoldur. Bilgisayarı sevmediği halde birilerinin zorlaması ile bu mesleği yapmaya çalışan kişilerin seçimidir. Eğer birşeyi sıfırdan üretemiyorsanız, örneğin bir mimar'ın kalemle çizdiği resmi sadece autocad ile çizmek üzerine meslek seçtiyseniz fazla yükselmeniz zordur. Aynı şekilde bir başkasının kağıtta çizdiği logoyubilgisayara geçirmeye çalışıyorsanız birşeyler yanlış demektir. Yaratıcı kabiliyetiniz yoksa bu görevde fazla vakit kaybetmeyip başka mesleklere bakmanız daha faydalıdır.


Son olarak şunu söyleyebilirim, sevdiğiniz mesleği yapmazsanız hayatın fazla tadı kalmıyor. Sevdiğiniz bir meslekte ise zevkle çalıştığınız için hem kendinizi daha ileri seviyede uzman yapabilirsiniz. Hemde severek yaptığınız için daha çok para kazanırsınız.

smiley 35
Sizin seveceğiniz mesleği kim seçecek ?

smiley 6
Tabii ki kendiniz seçeceksiniz, nasıl ki yediğiniz yemeği başkaları seçmiyorsa, ömrünüzü çürüteceğiniz mesleği de başkası seçemez.



Not: bu yazıyı okuyamayacak kadar üşengeç biriyseniz bilgisayardan ve kağıtlardan uzak durun, balıkçılık var, şöförlük var, marangozluk, berberlik, kuaförlük, tezgahtarlık, tesisatçılık, ayakkabıcılık, manav, bakkal...

smiley 11


Game maker
2012-08-24 09:25:00 Edit:2012-08-24 09:31:54
  • Offline
  • Erkek
Hocam inanın uykusuzum yazınızı
semerkandAbdulkadir ÖZKARLIKLIAvatar

Hocam inanın uykusuzum yazınızı okuyacağım henüz uyumadım. Dün bu saatlerde başladım 3d programında uğraşmaya fakat çıkmadan önce bir siteye bakayım sorulara cevap var mı? Soru soran var mı diye göz gezdireyim dedim. Sizin yazınızı gördüm sonra test olayına daldım. Ben 3-4 soru beklerken 6 sayfa soru çıktı. Çıkan sonuca bile öylesine baktım. Sizde bakın bakalım benden 3d tasarımcı olurmu. Testte de biraz ön plana çıktığı gibi daha çok elektronik aletleri dağıtmayı, toplamayı, geliştirmeyi, seviyorum ama bu 3d işine de aşığım denebilir.  Yazınızı da dinlenmiş kafayla okuyacağım.

1. Grup 60

 Ziraat Müh., Orman Müh., Çevre Müh., Su Ürünleri Müh., Maden Müh., Meteoroloji Müh., Jeoloji Müh., Coğrafya, Arkeoloji, Veterinerlik, vb.

2. Grup 110

 Mimarlık, Radyo-TV Teknisyenliği, Teknik Ressam, Teknik Öğretmenlikler, Makine ve Tekstil Müh., vb.

3.Grup 95

 Siyasal, İşletme ve Yöneticilikler, vb.

4. Grup90

Fotoğraf, Sinema, Tiyatro, Folklör, Müzik, Resim, Heykeltraşlık, Spor, Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Dekoratörlük, Arkeoloji, Sanat Tarihi, vb.

5. Grup 80

 Edebiyat, Gazetecilik, İletişim, Öğretmenlik, Reklamcılık, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, İlahiyat, vb.

6. Grup 75

Psikoloji, Sosyoloji, Felsefe, Antropoloji, Hukuk, Kamu Yönetimi, Gazetecilik, Yazarlık, vb.

7. Grup 60

Mütercimlik, Yabancı Dil Öğretmenliği, Filoloji, Turizm-Otelcilik, Uluslararası İlişkiler, vb.

8. Grup 90

Biyoloji, Kimya, Tıp, Eczacılık, Diş Hekimliği, Hemşirelik, vb.

9. Grup 80

İktisat, Ekonomi, Maliye, Maliye Müfettişliği, Kamu ve Özel Sektör Yöneticiliği, Muhasebe, vb.

10. Grup 80

Bilgisayar Müh., Elektrik-Elektronik Müh., İnşaat Müh., Uçak Müh., Endüstri Müh., Metalurji Müh., Matematik, Fizik, vb.


2012-08-24 10:07:48 Edit:2012-08-24 10:09:47
  • Offline
  • Erkek
belirli bir noktadan
microfost

belirli bir noktadan sonra geri dönüş yoktur. Amaç o noktaya ulaşmaktır.


2012-08-24 10:35:22
  • Offline
Bilgisayar mühendisliğinden vazgeçip mimarlık
halkaFurkan YILMAZ

Bilgisayar mühendisliğinden vazgeçip mimarlık istedim ama puanım yetmedi inşaat mühendisliği okuyorum :)


1. Grup 40 Ziraat Müh., Orman Müh., Çevre Müh., Su Ürünleri Müh., Maden Müh., Meteoroloji Müh., Jeoloji Müh., Coğrafya, Arkeoloji, Veterinerlik, vb.
2. Grup 75 Mimarlık, Radyo-TV Teknisyenliği, Teknik Ressam, Teknik Öğretmenlikler, Makine ve Tekstil Müh., vb.
3. Grup 60 Siyasal, İşletme ve Yöneticilikler, vb.
4. Grup 30 Fotoğraf, Sinema, Tiyatro, Folklör, Müzik, Resim, Heykeltraşlık, Spor, Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Dekoratörlük, Arkeoloji, Sanat Tarihi, vb.
5. Grup 60 Edebiyat, Gazetecilik, İletişim, Öğretmenlik, Reklamcılık, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, İlahiyat, vb.
6. Grup 25 Psikoloji, Sosyoloji, Felsefe, Antropoloji, Hukuk, Kamu Yönetimi, Gazetecilik, Yazarlık, vb.
7. Grup 20 Mütercimlik, Yabancı Dil Öğretmenliği, Filoloji, Turizm-Otelcilik, Uluslararası İlişkiler, vb.
8. Grup 65 Biyoloji, Kimya, Tıp, Eczacılık, Diş Hekimliği, Hemşirelik, vb.
9. Grup 35 İktisat, Ekonomi, Maliye, Maliye Müfettişliği, Kamu ve Özel Sektör Yöneticiliği, Muhasebe, vb.
10. Grup 70 Bilgisayar Müh., Elektrik-Elektronik Müh., İnşaat Müh., Uçak Müh., Endüstri Müh., Metalurji Müh., Matematik, Fizik, vb.


www.furkanyz.com
2012-08-24 12:30:01
  • Offline
  • Erkek
Hangi Mesleği seçersen seç
ETezerErgin TEZERAvatar

Hangi Mesleği seçersen seç Türkiye de sadece Amele olacağını da unutma...


ErginTezer02@gmail.com Sadece Hak Edenlere ...
2012-08-25 00:03:55
  • Offline
  • Erkek
büyük sözü dinlemek var
msaricayemre karadagg

büyük sözü dinlemek var ya topçu yada popçu olacaksın


Süphesiz Sen Sen Değilsin
2012-08-25 00:34:13
  • Offline
  • Erkek
ETezer söylediniğinize tam olarak
semerkandAbdulkadir ÖZKARLIKLIAvatar

ETezer söylediniğinize tam olarak katılmıyorum. Bir kişi mesleğinde profesyonel olursa el üstünde oluyor fakat olmazsa ayak altına alıyorlar. Bunu bizim çabamız belirliyor. (Şahsi Düşüncem)


2012-08-25 11:03:56
  • Offline
  • Erkek
meslek
drekonNecmi DemirkeserAvatar

Evlenecek doğru eş + doğru meslek + doğru arkadaşlar = cennet


Game maker
2012-08-25 11:14:26
  • Offline
  • Erkek
Necmi hocam durumu özetlemiş.Eş
EnqinEngin Yiğit

Necmi hocam durumu özetlemiş.Eş iş ve arkadaşlarımızı dogru seçtikten sora geriye kalan ufak tefek sorunlardır.Ergin abinin yorumunada katılmamak elde degil.Türkiye`nin %90 çalışan kesimi hak ettigi ücreti alamıyor.Çok az bi kısımda hak ettiginden fazlasını alıyor.


2012-08-25 13:05:51
  • Offline
  • Erkek
Bence her konuda, her
AR6AHMET ÖZKANTARAvatar

Bence her konuda, her alanda politik olmanın özellikle iş hayatında büyük getirisi var. (Konuya yazılan cevaplar ve Türkiye şartlarını ele alarak) Diye düşünüyorum. Stajımdan bugüne kadar bu şekilde davranan biri olaraktan nacizane fikrim.


2012-08-25 14:06:22 Edit:2012-08-25 14:08:25
  • Offline
  • Erkek

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!