3ds Max : Normal Bump

Normal Bump
Querorz

Arkadaşlar selam :)

Bu normal bump olayını öğrenmeye çalışıyorum da. Kullanmış olan arkadaşlar varsa avantajlarını yazabilirler mi bu özelliğin?

Bir de ne tür çalışmalarda kullanmak mantıklıdır? Unwrap edilmiş bir objenin normal bumpını yapabilir miyiz? Hangi durumlarda bump map yerine normal bump kullanmamız gerekir? Anladığım kadarıyla modellendiğinde polygon sayısı çok aşırı olacak sahnelerde polygonu artırmadan istenilen etkiyi vermek amacıyla kullanılıyor. Yani sıradan bir tuğla duvarda normal bump kullanmaya gerek yok. Bu tespitim doğru mu?

Bilgisi olan arkadaşlar genişçe aydınlatırlarsa beni çok minnettar olurum.

Teşekkürler :)


2012-03-18 00:46:02
  • Offline
En önemli farklarından biri
ulasdenizulaş deniz

En önemli farklarından biri bump map de derinklik etkisi yüzeye dik olacak şekilde tek yönlü olur. Normal map ise her yöne derinlik etkisi vererek 3 boyuta da derinlik katar.
fakat bump map her an değiştirilebilir etkisi azaltılıp çoğaltılabilir ve procedural mapler içinde kullanılabirlir ama Normal Mapin öyle bir özelliği yoktur, sadece şiddeti değiştirilebilir. ( mesela noise procedural bir maptir. eşik değerlerle oynayarak siyah beyaz bölgelerin etki alanları ve mapin biçimi değiştirilebilir. oysa normal mape bunu yapamayız. Normal map daha kaliteli sonuçlar sunar. Ama esnek değildir.


2012-03-18 00:54:11
  • Offline
  • Erkek
Normal map oyun grafiginin
burocknrollburak beyturAvatar

Normal map oyun grafiginin olmazsa olmazlarindan biridir. Ozellikle asiri poligonlu objelerde poligon sayisini oldukca azaltarak ayni etkiyi yakalamaya yarar, normal map kullanilan objeler detay ve gercekcilik kazanir.Unwrap edilmiş bir objenin normal bumpını yapabilirsiniz. Bunun icin Crazybump, Shadermap Pro gibi ucretli programlar yada photoshop`ta NVIDIA Normal Map filter (bedava) ile normal map olusturabilirsiniz.


Montreal - Canada www.cgframe.com
2012-03-18 10:34:10
  • Offline
  • Erkek
Ulaş , Burak
Querorz

Ulaş , Burak Bey, çok teşekkür ederim. Kafamdaki sorulara cevap verdiniz. Yine de normal map olayını kullanmalı mıyım konusunda kendime bir cevap veremedim ya, bakınmaya devam edeyim en iyisi :) .


2012-03-18 13:30:02
  • Offline
...........
halukhaluk demircioğluAvatar

bump kullanımında diffuse kanalına attığım jpegi sürükleyerek bump kanalına kopyalıyorum ve istediğim derecede 0-100 arası bump degeri yazıyorum

fakan bu siyah beyaz ve renkli jpeg olayını tam anlayamadım. bump kanalına siyah beyaz olan jpegi mi atıyoruz eğer böyle yapıyorsak bize ne fayda sağlar ben renkli jpegi bump kanalına kopyalayınca da yüzey pürüzlülüğünü istediğim gibi ayarlıyorum.


2014-09-12 10:48:38
  • Offline
  • Erkek

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!