Maya 3D : centos da maya çalıştırdım...

centos da maya çalıştırdım...

mrblar centos 6 ya maya 2011 i kurdum ama klavye tuşlarında sorunlarım var. alt+ sol click yapamıyorum . sahneyi çeviremiyorum sadece cupe ile sağ sol aşağı yukarı yapabiliyorum. alt + sağ clickle zoom da yapamıyorum. linux kısayollarından olyor sanırım. bunu nasıl düzeltebilirim ??


2011-09-16 17:14:09
  • Offline
  • Erkek
{islemler}
centos kullanmadım fakat genel

centos kullanmadım fakat genel olarak linuxta "Alt + mouse" pencere taşıma vs için kullanılıyor. Kontrol panelde pencereye ait ayarlardan Alt yerine başka bir tuş seçmeniz gerekir. (Muhtemelen "Meta")


Mustafa Aslan
2011-09-16 22:12:13
  • Offline
  • Erkek
{islemler}
baktım ama bulamadım meta

baktım ama bulamadım meta yada baktım özellikle. bende linux un pencere kısayollarından alt olanların hepsini değiştirdim ama yinede olmadı.

bunun dışında siz linux un hangi dağıtımını kullanıyorsunuz yada kullandınız ? ubuntu, opensuse, redhat, fedora ???


2011-09-17 03:25:22 Edit:2011-09-17 04:20:38
  • Offline
  • Erkek
{islemler}
ayrıca mayanın alt tuşu

ayrıca mayanın alt tuşu ile olan kısayollarıda olmuyor.


2011-09-17 04:19:11
  • Offline
  • Erkek
{islemler}
Alt ile yaşadığınız problem

Alt ile yaşadığınız problem için birşey diyemiycem, centos kullanmadığım için ayarı nerededir bilemiyorum. Fakat compiz aktif ise onun kontrol panelinde de pencere taşıma, boyutlandırma ayarları vs var, ondan da kaynaklanıyor olabilir.

Ben opensuse ve ubuntu kullandım, ikisinin de artısı eksisi var. Fakat ubuntu rpm tabanlı olmadığı için linuxa yabancı birisi maya kurmakta zorlanabilir.

Ek:
Belki aşağıdaki adres yardımcı olabilir
http://www.techotopia.com/index.php/CentOS_Desktop_Keyboard_Shortcuts
http://www.cyberciti.biz/faq/howto-create-keyboard-shortcuts-in-gnome/


Mustafa Aslan
2011-09-17 11:48:28 Edit:2011-09-17 12:01:56
  • Offline
  • Erkek
{islemler}
ubuntu ve opensusenin eksik

ubuntu ve opensusenin eksik yönleri avantajlarını söyleyebilir misiniz ? birde sakıncası yoksa şuan mayayı hangi platformda kullandığınızı sorabilir miyi . ben centos da alt sorununu yani proğramda alt tuşunun işlevini gören tuş windows tuşu :S


2011-09-20 05:42:24
  • Offline
  • Erkek
{islemler}
Aslında hepsi temelde benzerler

Aslında hepsi temelde benzerler o yüzden birbirlerine göre çok çok avantaj yada dezavantajları var diyemiycem.

Ben uzunca bir süre opensuse kullandım fakat diğer makinada herzaman bir windows vardı. Wine üstünden photoshop çalıştırılabiliyor - CS5 de dahil fakat wacomun kalem hassasiyetleri çalışmıyor bu yüzden windowsa hep ihtiyaç duyuyorum mecburen. Zbrush mesela wine üstünden çalışyor ve kalem hassasiyetinide görüyor. Şu an windows kullanıyorum after ile sahne paylaşmak zorunda olduğum için, onun dışında opensuseyi tercih ediyorum ki nuke var compositing için ve hem windows hem linuxta çalışıyor.

Avantaj ve dezavantajlar için birkaç madde sıralayabilirim;

. Ubuntuda root(admin) işlemlerini yapmak opensuseye göre biraz daha zahmetli.
. Ubuntu wacom da dahil donanımları opensuseye göre daha kolay tanımıştı. Opensusede wacomu istediğin şekilde çalıştırmak için bazı dosyaları editlemek yada oluşturmak gerekiyordu.
. Ubuntu debian paketleri kullanıyor ve maya dağıtımı rpm tabanlı. Rpm leri deb paketlerine dönüştürmek ve sonra kurmak gerekiyor fakat aradaki adımlar linuxa yabancı birisi için zor gelebilir.
. Ubuntuda yazılım yüklemek vs opensuseye göre daha kolay görünmüştü. İkisinde de yazılım yöneticisi var fakat ubuntuyu daha çok beğendim diyebilirim.
. Opensuse 11.04 le beraber python 3.x serisi sanırım ön tanımlı olarak geliyor. Maya 2011 is 2.x serisi ile geliyor. Ben Houdini için opensuseye tekrar 2.x serisini kurup genel ayarları 3.x kullanacak şekilde ama houdini için 2.x kullanacak şekilde ayarlamıştım. Python kullanmadıkça bu sizin için önemli değil.
. Birazda sizin beğeninize ve hangisinde kendinizi daha rahat hissettiğinize bağlı.

Şu an için başka birşey gelmiyor aklıma maalesef. Yukarıdaki maddeler benim vardığım fikirler, haliyle hatalı olmaları yada başkasının katılmama ihtimali de var bunu unutmayın. Genel görüş değildir yani. Belki ubuntuyu kullanıp çok daha memnunda olabilirsiniz.

Ek:
Sormadınız fakat işinize çok yarayacak bir bilgi vereyim. Windowsta total commander isimli bir program var ve linux bölümündeki dosyaları görmeyi sağlayan birde eklentisi var. Gün gelirde windowstan linux bölümündeki bir dosyayı almanız gerekirse çok işinize yarayacaktır.


Mustafa Aslan
2011-09-20 10:52:39
  • Offline
  • Erkek
{islemler}
hmm sanırım dediğiniz proğram

hmm sanırım dediğiniz proğram çok işime yararayacak. çünki dosya almaya kalktığımda yeniden başlatmak zorunda kalıyordum zahmetli oluyordu bu düşünceniz için tşk ederim.

bunların dışında hiç redhat yada fedora denedinizmi ? şuanda centos 6 redhat tabanlı mayayı centos a kurma sebebim aslında bu redhatı autodeskin resmi olarak göstermesi. bi tabıdığım linuxcu opensuse hariç. ubuntu ve fedora ya(gnome kde xfc) maya 2011 i kırmaya çalıştı aslında ubuntuya kurmuştu ama deneme yaptığımız donanım çok kötüydü öylesine bi deneme amaclı yapmştı . mayayı açtı ama pek bakma imkanım olmamıştı. fedorada da adam akıllı çalıştıamadık şuanda en stabil centos da çalışyor. tuş sorunum var sadece. ama perorman olarak sanırsam pek fark etmedi yada bana öyle geldi. şimdi bu yüzden notebook a linux kurmaktan vazgeçtim. masaüstünde kurulu centos ve maya. tuş sorununda sanırım windows tuşuna alışmak zorunda kalacam :)


2011-09-20 22:00:16
  • Offline
  • Erkek
{islemler}
redhat ve fedora ilk

redhat ve fedora ilk linux kullandığımda kullandım. Ama çok oldu kullanmayalı haliyle. Aslında aralarında büyük farklarda yok gibi.

Ubuntuda maya kullanırken fontlara dikkat etmek gerekiyor çünki gerekli font pathlerini bulamıyor. centosun live sürümü varsa vakit bulur bulmaz indirip bir bakayım belki yardımcı olabilirim


Mustafa Aslan
2011-09-20 22:43:33
  • Offline
  • Erkek
{islemler}
centosun live sürümü var

centosun live sürümü var evet. aslında bu durumlar biraz karışık gibi. en çok desteğe sahip olan ubuntu. ama autodesk ubuntuda resmi destek yok. mesele rpm mi acaba :S rpm ise kendi sağlam bi biçimde paketleri deb yapsa iyi olur gibime geliyor. ama yapmıyor demekki gerek duymuyor yada başka bi sebebi var. bana göre çok karışık gözüküyor :)


2011-09-21 00:42:54
  • Offline
  • Erkek
{islemler}

Kapalı

Bir yıldan uzun süre geçtiği için konu otomatik olarak kapatılmıştır !