Genel Konular : biraz eleştirel biraz samimi

biraz eleştirel biraz samimi
SemihkartalHalid Semih KARTAL

Öncelikle herkesten özür diliyorum sürçü lisan edersem silebilirsiniz konuyu admin.


Yıllar öncesinde üniversite 2. sınıftayken ( O yılların üzerinden 5 yıl geçti ) bir arkadaşımın tavsiyesiyle tanıştığım tr3d sitesinin eski heyecanının 3d modellemedeki soru akışının azalmış hale gelmesinden hüzün duyan biri olarak samimi şekilde yazacağım düşüncelerimi.

Bana şükür bu günlere gelmemde tr3d nin faydasını yazmak istiyorum. Üniversite 2. sınıftaydım aylık 400 lira olan ailemin yardımı ile 2 arkadaş bir evde kalıyorduk. Endüstri ürünleri tasarımı okuduğumuzdan okul zor değildi ama 2 kişi bir eve çıkmak ve ödemeleri yapmak baya zorluyordu. Ayın sonuna doğru cepte 3 lira ile 5 gün geçirdiğimiz günler olurdu. Neyse bu günlerde 3d modelleme arzum ve yeteneğimin yeni farkına varmıştım. 1 senedir solid ve 2 aydır max kullanan bir üni 2 öğrencisiydim sonuçta ama tr3d ile tanıştığım ilk hafta freelance bir iş buldum. Ve ilk işim olmasına rağmen 400 lira gibi uçuk bir ücret almıştım. mesleğime başlamadan mesleğim ile ilgili bir iş yaparak ilk kazandığım paraydı. Kazandığım para önemli değildi tamamen kendime güvenim gelmişti meseleğime olan umudum artmıştı ve çalışma azmi ile dolmuştum. Okul umrumda değildi çünkü okulda öğretilen klişelerin hiçbiri bana o freelance işi kazandıracak seviyede değildi. Tamamen modelleme,render ve istenilen görseli ortaya çıkarabilmemdi(tr3d sayesinde tabi). Bunu bana tr3d verdi ve üniversite bitene kadar sayısız freelance iş kapısını araladı. Hem kendimi geliştirdim. Hem para kazandım . Hemde freelance piyasasını acı yüzünü tanıdım( :D:D:D anladınız siz onu ) . Ama tecrübenin iyisi kötüsü olurmu? Olmaz tabiki . Şimdi derdime gelelim . Tr3d deki uzun süre önce freelance iş bulma imkanı başka bir siteye kaydı(freelancem) oradan freelance iş bulanda vardır tabiki ama burada eskiden olduğu gibi gençleri heyecanlandıran hayata hazırlayan samimi ve akışı olan bir sistem olduğunu düşünmüyorum. Adminin kesinlikle iyi bir fikri vardır iş ilanı bölümünü kaldırmakla ama gençlerin önünü açabilecek işlerin olduğu bir bölümün olması hala güzel olmazmıydı?

Piyasayımı öldürüyor gençlerin amatör işleri ? Eğer kendinizi o gençlerle karşılaştırıyorsanız bizim ekmeğimizi çalıyor ,piyasayı düşürüyor diyorsanız kendi yaptığınız profesyonel işleri aşşağılamış olmazmısınız ?
Sözlerim tamamen içimden geçenlerdir yanlış anlaşılmasın.

O eski günlerdeki iş ilanı , eleman ilanı gibi bir bölüm açmak isterseniz her zaman destekçiniz olurum.

Zamanında benim çok duamı aldınız haberiniz olsun. :D


http://semihkrtl.wix.com/freelance
2016-10-08 19:48:59
  • Offline
  • Erkek
  • http://semihkrtl.wix.com/freelance
{islemler}
evet
drekonNecmi DemirkeserAvatarDükkan sahibi

İlan bölümü olmazsa olmaz bir köşe, fakaat kapanmasındaki sebep iş almaya istekli gençler değildi. birkaç konu var ama; Esas sebep, seviyesiz şirketlerin insanların emeğini sömürmesi ve site üzerinde bunu bir iş sistemi haline getirmiş olmaları idi. sitenin bir eğitim kaynağı olarak kalmasını istiyoruz.

İstemek yetmiyor tabii, birinin yeni dersler hazırlaması, bir başkasının mobil uyumlu web tasarımı yapması gerekiyor. Hatta birinin abartıp online bir mobil forum hazırlaması lazım. (kim olması gerektiğini tahmin edin bakalım ! ("şunu da yapsanız iyi olur" diyenleri görmeden o konuya bir bakın)

ilan bölümünü istiyorsunuz, olsa fena olmaz. TR3D sayesinde birçok iş bulduğunu söyleyen başka kişilerle de yüzyüze tanıştım. Hatta birinin şu söylediğini hiç unutmam "ilan bölümünde sabit ilanım dursun, ilk zamanlar gibi iş alayım, 500 lira vermeye razıyım". (O kişi hiçbir lira vermedi !, verse idi belki ilan bölümü hızla açılırdı).

Diğer bir açıdan bakarsak ; sitenin hosting ve domain masraflarını dert etmesi gereken tek kişi benim. En ufak bir reklam veren firma önce fatura ve KDV konularını soruyor. (doğal olarak).

Birilerinden para istemeyi hiç düşünmedim ; çünkü verilecek para masrafa yetmeyeceği gibi, beraberinde birçok sorun üretecek. Belki "bağış yap" düğmesi koymak iyi olurdu; ama ülkemizde artık Paypal yok. Payoneer bağış butonu üretirse ilerde onu kullanabiliriz.

Sorunuza cevap olmadıysa başka açılardan düşünüp;
şu soruyu cevaplayın. bu site sayesinde kazandığınız 100 liranın kaç lirasını bağış olarak verirdiniz ?.

(minik not: 4904 sayılı Türkiye İş Kanunu gereğince iş arayanlardan menfaat sağlanması ve ücret alınması yasaktır.)


Game maker
2016-10-08 23:40:14
  • Offline
  • Erkek
  • http://www.gamikro.com
{islemler}
cevabınız için teşekkür ederim
SemihkartalHalid Semih KARTAL

Aydınlatıcı oldu. Yine dönüp dolaşıp aynı konuya geliyoruz yani attığımız taş vurduğumuz kuşa değmiyor herzamanki gibi.

Peki ozaman , fikir olarak çok fikir gelmiştir size duyulmuşturda belki 99designs diye bir site var. Belki ilan ile aynı kulvar değildir contest ancak o sitedeki sisteme benzer ilan verenide işi alanıda mağdur etmeyecek sistemler oluşturabilecek programlama bilgisine sahipsinizdir inanıyorum.

Niye yapmadığınıza hak vererek ikna oldum konuyu uzatmayacağım :D

Ama sorgulamadan da edemiyorum , bir ton yabancı websitede milyonlar dönüyor freelance işlerinden ve model satımından ,niye bizim ülkemizdede yıllardır 3d ye gönül vermiş bir site(TR3D) bunu yapamasın. Neden yapmasın.. Hilekar çok heryerde çok ama onlarıda engellemenin yolları var.

ilanı tr3d den koyup kazandığınız 100 liranın kaç lirasını tr3d`ye bağış olarak verirdiniz sorusunu oylarsanız bence bu siteyi azacık tanıyan biri 25 lirasını verir.


http://semihkrtl.wix.com/freelance
2016-10-09 00:25:03
  • Offline
  • Erkek
  • http://semihkrtl.wix.com/freelance
{islemler}
özel
drekonNecmi DemirkeserAvatarDükkan sahibi

bir Özel mesaj aldım, kısaca şöyle:
"Forumdaki insanları tanımadığım için yardım istemek konusunda sorun yaşıyorum. bir soru sorduğumda -git forumda ara veya google il kolayca bulunur- diyorlar. google ile herşey ingilizce çıktığı için çözemiyorum. İngilizce bilseydim keşke.Tanıdığınız birinin bir çırağa ihtiyacı var mı ? Maddi anlamda bir beklentim yok çünkü günlük bir işte çalışmaktayım. Amacım program bilgimi geliştirmek. sizce ne yapmalıyım"

Halid Semih  < bu soruya cevap verir misin. Sana bir çırak lazım mı ?

ilan bölümü gibi bu işten de para beklemiyoruz. zaten çırak olacak kişi de para beklemiyor. herzaman olduğu gibi herşey amatör ruhla.


Game maker
2016-10-09 13:02:47
  • Offline
  • Erkek
  • http://www.gamikro.com
{islemler}
Soruya cevap
SemihkartalHalid Semih KARTAL

Bu sorunun cevabı mı önemli yoksa bu sorunun sorulması mı ?

Bu soru sorulabiliyor ve bu soru neyi gösteriyor? Site eskisi gibi değil , çoğu üstad yada profesyonel artık siteye uğramıyor bile , ben kendimi üstad yada çırak yetiştirebilecek biri olarak görsem zaten "biraz samimi biraz eleştirel" konuyu açmazdım , kendim birşeyler yapmaya çalışırdım.

Sizlere akıl vermek haddime değil özür diliyorum.

Tutorial çalışmalarınızda ve web uygulamalarınızda başarılar diliyorum.

Teşekkürler.



http://semihkrtl.wix.com/freelance
2016-10-09 16:05:29
  • Offline
  • Erkek
  • http://semihkrtl.wix.com/freelance
{islemler}
Merhaba
KEMALBUDAK34KEMAL BUDAK

Siteye yardım et Butonu taraftarıyım. Herkes gücü nispetinde yardım edebilir.


"Forumdaki insanları tanımadığım için yardım istemek konusunda sorun yaşıyorum...

Yazan arkadaşa, imkanlarım ve bilgim dahilinde, seve seve yardım ederim, bana özelden ulaşabilir.


https://kemalbudak.tumblr.com/
2016-10-10 13:16:03
  • Offline
  • Erkek
{islemler}
Bende bu siteden iş
aalper286Alper SEVİNÇAvatar

Bende bu siteden iş buldum 1 buçuk senedir çalışıyorum.
Aklımda çalışmak yoktu. Her zaman ki gibi tr3d de geziyordum. İş ilanında bulunduğum şehri görünce tıkladım. Aranan özellikler bana göreydi mesaj attım. Neden mesaj attım bilmiyorum boşluğuma geldi sanırım. Neyse sonra mesaj geldi. Gel görüşelim. Gittim görüştüm ve memnun kaldım.


2016-10-10 14:15:48
  • Offline
  • Erkek
{islemler}
güzel
drekonNecmi DemirkeserAvatarDükkan sahibi

smiley 56 ses verenlere teşekkür ederiz.


Game maker
2016-10-10 14:17:36
  • Offline
  • Erkek
  • http://www.gamikro.com
{islemler}
Merhaba, ben bu siteyle
namud84İsmail ÜlgerAvatar

Merhaba, ben bu siteyle yeni tanışmama rağmen hiç ilgisiz kalmadım. Elimdeki arşivimi yavaş yavaş paylaşıyorum. Yapmış olduğum çalışmalara yapılan yorumlar mutlu ediyor beni o kadar. Çok şükür iş konusunda sıkıntım yok. Kendi matbaamda çalışıyorum ve grafikerim. ... ( biraz alakaya maydonoz oldum :D ... )


<elektron>
2016-10-10 16:38:10
  • Offline
  • Erkek
{islemler}
Bende yardım ederim ,
Seyfeddin

Bende yardım ederim , sonuçta bizler burda bilgi paylaşımı yapıyoruz. Bu sitenin kapanması üzücü olur.

Eminim bir çok kişi de yardımcı olmak ister.


2016-10-11 09:37:55
  • Offline
{islemler}

Kapalı

Bir yıldan uzun süre geçtiği için konu otomatik olarak kapatılmıştır !