Genel Konular : 3D Tasarımcılık ve Kreatifizm (yada creativizm. Nasıl yazılıyor bilmiyorum)

3D Tasarımcılık ve Kreatifizm (yada creativizm. Nasıl yazılıyor bilmiyorum)
uncfilm

Aziz dostlarım;

Setten fırsat bulduğum boşlukta, foruma şöyle bir göz attım (telefondan girmek kolay değil. Site sahibine kaç defa söyledim, hala bir telefon uygulaması yapacak. Bize tafra yapması kolay, uygulama yaz abi :))) ).

Şaka bir yana, foruma bakarken genel sıkıntıları gördüm.

Aziz dostlarım; 3D tasarımcılık, dünyanın her yerinde kreatif (yada creative) bir iştir. Yani özel bir alandır. Bu alanda yetenekli olan arkadaşların, kendilerini piyasada konuşlandırırken bu bilinçle hareket etmesi gerekir. Gerekli tavır takınmadan, her projeye "müşteri isteği doğrultusunda" koşulsuz olumlar ve öyle davranırsanız, ucuz ve yoğun işler yüzünden kendinizi geliştiremezsiniz. üst üste üç kuruşa aldığınız işler hem sizi boğar, hem de "mesleki yükselmeye" engel olur. Bununla kalmaz, elinizdeki işi çabuk teslim etmek için pratik yollar aramak zorunda kaldığınızdan, işlerinizin kalite çıtası düşer.

Şimdi bana şunu soracaksınız "ya o kadar ucuza iş yapan varken, biz taş mı yiyelim, ne yapalım abi?"

Cevabım şu; "bu kadar ucuza iş yapan freelance ve firma varken ben nasıl yükseldim? Taş mı yedim?" Hayır...

Kaliteli müşteri, kaliteli iş ile ilgilenir. Kaliteli iş ise, kaliteli sanatçıdan çıkar.. Kaliteli sanatçı ise, vizyonunu, başarı fonunu ve gelişme stratejisini korur. Ve kaliteli sanatçı, firma her neyse, piyasada tanınır...

Netice şu;
Hizmet ettiğiniz sektörde elit bir yerde durursanız, eninde sonunda elit işler alırsınız...

Aha da set başladı... Ben uzuyorum şimdi. Söylediklerimi bir düşünün.
Selametle..


2015-10-10 19:46:46
  • Offline
{islemler}
Nacizane benimde bir iki fikrim var.
SemihkartalHalid Semih KARTAL

Nacizane benimde bir iki söyleyeceğim var. Öncelikle bu konuyu açmanıza çok sevindim. Ülkemizde ne yazıkki üretim sektörü kopyalamaya yönelik bir tekdüze düzen üstüne kurulu. Dolayısıyla tasarımcıya verilen değerde gerekenin baya altında. İşini iyi yapan iyi bir tasarımcıyı arayan şirket sayısı çok ama çok az ve sırf yetenekli(tecrübe ve birikimde denebilir) tasarımcıya fazla para vermemek için işini 2 yıllık teknikerlik bitirmiş(amacım aşşağılamak değil) elemanlara yaptıran o kadar çok firma varki anlatamam. Bu durumun düzelmesi için tasarım bilincinin oturması lazım yada en azından tasarımcı kimliğinin bir şekilde "mimar" yada "mühendis" kimliklerine halkın ve işverenin gözünde yaklaşması lazım. Çünkü o kadar çok mimar ve mühendis varki "tasarım" işini yapan(sözüm kendi işini yapmayan mimar ve mühendislere).Bunun sebebide işverenin gözünde onların kalifiye gözükmesi.

Lafın kısası "tasarım" ve "tasarımcı" `ya verilen değer artmadıkça tasarımcıya hakkettiği parayı veren işverende artmaz gibi geliyor bana.


http://semihkrtl.wix.com/freelance
2015-10-11 23:01:43
  • Offline
  • Erkek
  • http://semihkrtl.wix.com/freelance
{islemler}
tasarımcılık eğitim işimidir yoksa yetenekmi

bu piyasada ii işler çıkarmayıp kendisinin bu eksikliğini etiketi ile (mimar , mühendis ..) kapatmaya çalışan bir çok arkadaş var arkadaşım sanayide alüminyum ustaları bile artık proje çizip render alıyor.


3d modelleme tasarım
2015-10-12 09:35:59
  • Offline
  • Erkek
  • www.instagram.com/karengrafik
{islemler}
Mehmet Çetin Bey`in firması
abdeg33Abdi DegenAvatar

Mehmet Çetin Bey`in firması ile nasıl projelerde yer aldığını görerek ne demek istediğini çok iyi anladım. Film sektörü niçin 3 kuruş ucuz yapan yerine Uncfilm`e iş veriyor görebilmek lazım. Teşekkürler.


2015-10-12 12:49:57
  • Offline
  • Erkek
{islemler}
Abged33 cevap
uncfilm

teşekkür ederim :)


2015-10-12 17:11:43
  • Offline
{islemler}
Pazarımız Dünya Olmalı
hakankoseHakan KÖSEAvatar





"Bu durumun düzelmesi için tasarım bilincinin oturması lazım yada en azından tasarımcı kimliğinin bir şekilde "mimar" yada "mühendis" kimliklerine halkın ve işverenin gözünde yaklaşması lazım. Çünkü o kadar çok mimar ve mühendis varki "tasarım" işini yapan(sözüm kendi işini yapmayan mimar ve mühendislere).Bunun sebebide işverenin gözünde onların kalifiye gözükmesi."




İşte o yüzden Semih kardeşim, Türkiye`yi hedef almamalıyız. Ülkemizde ne yazık ki, tasarımcı yetiştirdiğini iddia eden güzel sanatlar fakültelerinde hep üniversite sınavında 3-4 matematik sorusu yapabilmiş kişiler "öğütüm" görüyor. Burada tasarımcı yetişir mi? Eskiz çizemeyen mimarlar tanıdım ve maalesef bu arkadaşlara 3dsmax öğretmeye çalıştım, olmadı, olmuyor... Eğitim sistemimizin ciddi anlamda özeleştiriye ihtiyacı var diye düşünüyorum...


Emrolunduğun gibi dosdoğru ol ! ...
2015-10-14 17:35:09
  • Offline
  • Erkek
  • http://www.ngkutahyaseramik.com.tr
{islemler}
Mehmet Bey, Yazdiklarinizin
EvrenEvren DincgilAvatar

Mehmet Bey,

Yazdiklarinizin coguna katiliyorum.

Netice şu;
Hizmet ettiğiniz sektörde elit bir yerde durursanız, eninde sonunda elit işler alırsınız...

Bunun disinda :)

Isin icinde Turkiye olunca olmuyor maglesef, Firmalarin 99%`u elite is yada kaliteli is yapan degerli sanatcilari istemiyor fakat sagdece ucuz olsun :)

Ulkemizde var olan elit sanatcilarimizinda ne kadar extra`dan ve ucretsiz fazla mesai yaptigininda farkindayim hani :)


2015-10-14 19:24:57
  • Offline
  • Erkek
  • http://www.biohazardstudio.com
{islemler}
Genel cevap
uncfilm

Arkadaşlar tekrar merhaba.

Dün katıldığım bir gelişim toplantısında söylediğim sözleri bur da yenilemek isterim.

"Sorunun tespiti önemlidir ama tespit çözümlerle birlikte sunulmalıdır."

Daha önce, bu platformda bir kaç kez arz ettiğim gibi; yaptığımız temel yanlış şu;

* Özellikle mimari kısımda hizmet eden arkadaşlarımız, grup çalışmasından sakınıyorlar. Grup çalışması, tasarımdan render almaya kadar bir çok alanda size fayda sağlayacaktır. Grup çalışması olmayınca, düşük ve orta dereceli müşterilerle muhatap olursunuz.

* Produksiyon sektörüne hizmet veren arkadaşların temel yanılgısı ise; "ucuz yapayım, sektörde adım olsun. İş çok gelsin" mantığıdır. Yapımcıların hiç biri, ucuz tasarımcıların orta dereceli işlerine itibar etmezler. İtibar eden yapımcılar ise tali (yani ikincil öneme ait işler, editler vs) gibi işleri verirler ki, bu da sizi ilerletmediği gibi maddi anlamda da tatmin etmez, neticede sıkılırsınız.

* Sayın Evren DİNÇGİL`e olan hususi cevabım ie şudur; Evet haklısınız. Türkiye`de iş koşulları ağır, talepler alt düzeyde. Ancak bu kaliteyi yükseltecek olan sizlersiniz

Şöyle düşünün sayın DİNÇGİL;
Türkiye`de sayısız freelancer mimarici var ama aynı zamanda mimari tasarım işi yapan orta ve büyük dereceli şirketler de var ve iş yetiştirmekte zorlanıyorlar. Bu şirketlerin geçmişine bakarsanız, geçmiş varlıkları freelancer işlerden ibaret, ancak zamanla gruplaşma, ortak çalışma gibi yöntemlerle büyümüş ve şirketleşmişlerdir.

Netice olarak tüm arkadaşlarımızın ifadeleri doğrudur. Ancak hedef ve amaç gelişiminde biraz daha çalışmak ve ticari mantığı doğru orantılamak gerekmektedir.

Tüm dostlarımı sevgiyle selamlıyorum.

Mehmet çetin


2015-10-16 16:06:49
  • Offline
{islemler}
Şu an bir arkadaşım
3ddesenmustafaAvatar

Şu an bir arkadaşım illustrator kursu veriyor.(6 ay)Gelenlerin çoğu güzel sanatlar fakültesi grafik tasarım lisans mezunu.Çoğu bir baskı merkezinde bile çalışmaya hazır değil.Öğretmen bile olamayacaklar çünkü ülke çapında alınan 50 kişi.Sonrası ucuz işçilik.


2015-10-17 20:00:11
  • Offline
  • Erkek
{islemler}

Kapalı

Bir yıldan uzun süre geçtiği için konu otomatik olarak kapatılmıştır !