Bilgisayar Donanım : Quadro vs GTX tartismasina son nokta.

CG olmakta çok bir
erhanafsarogluErhan Afşaroğlu

CG olmakta çok bir iddiam yok açıkcası.

Sadece ve sadece gördüğüm "gerçeği" söylüyorum.
Aynı dosyayı iki bilgisayarımda açtım. Sadece ve sadece viewport performansından bahsediyorum. Pan,3d orbit,zoom gibi şeylerden...

Ne yazık ki Beklediğim performansı gtx 980`den alamadığımı belirttim.

Benchmarklarda 20 milyon kez daha üstün vesiyare olabilir ama gördüğüm yaşadığım tecrübeden bahsediyorum. Orada şurada yazan tabiki önemli ama bir de "gerçek" var.

Evren, çok sert çıkışıyorsun yazılarında. Belki çok iyi bir Cg artist olabilirsin ya da olmayabilirsin,bilmiyorum ama eğer de bu işte iyiysen ön yargılarını bırakıp seni biraz saygı ve mütevazı olmaya davet ediyorum.

Eğer her yorumun bunun gibiyse, bu yorumdaki doğruluğumu bildiğim için, diğer yorumlarında da yanlış olma ihtimalin çok yüksek.

Bilmediğini bilmemek en büyük cahilliktir. Bu hepimiz için geçerli.

Saygılarla,
Erhan


2015-03-22 12:01:41
  • Offline
  • Erkek
{islemler}
Erhan, Saygi ve
EvrenEvren DincgilAvatar

Erhan,

Saygi ve mutevazilik ayri birsey, gercekleri soglemek ayri birsey.
Yindede saygisiz olarak algiladiysan senden ozur diliyorum ve bu mesaji siliyorum.

Katiliyorum bilmedigini bilmemek en buyuk cahilliktir.

Saygilar.


2015-03-22 12:34:26 Edit:2015-03-22 12:34:49
  • Offline
  • Erkek
  • http://www.biohazardstudio.com
{islemler}
quadro k5000 hüsranı
djredstarHAKAN YILDIZAvatar

merhabalar,
donanım bölümünde sorunumla ilgili konu açtım ama burdada yazmak istedim.
7-8 milyon polygonlu bir binanın element modunda 4-5 parçasını seçmek 1 saatimi aldı.
Bu konuda özellikle viewportta vızır vızır sahneyi döndirebilecek bir kart tavsiyesi olan var mı diye sorucam ama kendim k5000 i test etmiş ve kullanan biri olarak gtx 980 i de test eden diğer arkadaşın yorumlarından sonra ne tavsiye edilir onuda bilmiyorum:) geriye denemediğim tek seçenek firepro seris kalıyor sanırım elinde olan satmayı düşünen arkadaşlar varsa test edilerek almak şartıyla ciddi alıcıyım.


2015-04-11 12:55:55
  • Offline
  • Erkek
{islemler}
Konu başlığı altındaki tüm
EvangelistBülent KalkanAvatar

Konu başlığı altındaki tüm mesajları okumadım ama ( yazacaklarım tartışılmış olabilir diye söylüyorum ) ben de bir şeyler eklemek isterim.

Öncelikle sadece grafik kartının modeli veya markasını baz alarak karşılaştırma yapmak doğru bir yöntem değil. En azından Elektronik olarak etik değil :)

Konuya sistem olarak yaklaşarak değerlendirme yapmalı. Aslında değerlendirme yaparken de bilmemiz gereken bazı önemli noktalar var.

GPU Render ?
FPS ?
Trigon sayısı ?
Sahne Uzayının ölçeği ( System Unit ) ?

Yukarıdaki ana başlıklarda hangi bileşen hizmet verir ?

Örneğin 3000 Cuda çekirdeğe sahip 4 GB bellekli bir grafik kartınız olduğunu varsayalım. Bu ayarda bir kart, GPU render ve yoğun sahne navigasyonunda muhteşem bir enerji çekecektir. Karşılaştırma yaparken güç kaynağınızı da ( PSU ) değerlendiriyor musunuz ? Vaya Anakartınızın veriyolu frekanslarını ? Ya da Ram`lerinizin Latency değerlerini karşılaştırıyor musunuz ?

Tüm bunlara ek olarak Monitörlerinizin bu kıyaslamaları yaparken çözünürlüğünü karşılaştırdınız mı ?

Açıkçası yıllar içinde şunu anladım ki iyi bir 3D tasarımcı aynı zamanda çok iyi bir donanım bilgisine sahip olmalı. Maalesef bir çok arkadaş oradan buradan duyduğu - O kart çok iyiymiş, bu kart berbat! söylentileri ile hareket ediyor. Bazen öğrencilerim bana soru gönderirler. Hocam 5000 TL bütçem var, ne alayım ? diye.. Açıkçası ben 5000 TL ile bir makina toplayacaksam en az 2 hafta araştırmadan hiç bir parçaya yanaşmam. Bunu yaparken en dikkat ettiğim konu Fiyat/Performans analitiği olur. Bazı parçaları sıfır, bazılarını ikinci el almaktan çekinmem. Böylece en mantıklı makinayı toplarım. Doğruca Vatan`a gidip oradaki elemanların gazına gelerek stokta kalmış fazla ürünlere yönlenmem yani :)

Şu anda kullandığım sistemde çift GTX 690 kullanıyorum. 3072 Cuda çekirdeği + 4 GB bellek ile GPU renderda sınırları zorlayan ve Autodesk tarafından Fiyat / Performans olarak TITAN`dan bile ön sırada gösterilen bir karttır. SLI yapmıyorum. ( GPU Renderda yapılmaz / gereksiz ve aynı zamanda daha kötü sonuç verir. ) 1500 Watt Golden sertifikalı güç kaynağına 1000 Küsür Lira ödemekten çekinmedim. Bu kartları kullanacaksam bu canavarları iyi beslemeliydim. Muhakkak iyi veya kötü Güç regüle edici bir cihaz kullanırım. O kadar parayı dengesiz şehir elektriğine kurban etmek istemem.

Böyle çift olarak kullanacağınız grafik kartları`ının Double PCI-X 16 desteklemesi çok önemlidir. Piyasadaki çoğu kart 16X desteği olduğunu belirtir ancak çift kart takıldığında 8-8 ikiye bölerek maalesef size kazığın en güzelini atar.

Ekran kartı tek başına çalışan bir bileşen değildir dedik ya, Kart`a gidecek emirleri "işleyerek" hazırlayan "İşlemci" ve Ara eleman olan RAM`leriniz de kalitesi ( Frekansları ) çok önemlidir. Açıkçası bu ikisinin güçsüz olması kötü yönetilen ve yenilmeye hazır bir ordudur diyebiliriz.

Yani özetlemek gerekirse iyi sonuç almak şu veya bu karta sahip olmak ve bunlarla birbirine üstünlük taslamak değil ( üzerinize alınmayın lütfen ) en doğru sisteme, yapacağınız işlere en uygun donanımlara sahip olmak ile alakalıdır. Malımızla değil, yaptığımız işler ile yarışalım lütfen :)

Şimdi senin makine nasıl ? Kaç FPS ? GPU Renderda nasıl diye soracak olan arkadaşlar mutlaka olacaktır. Valla 20 küsur yıldır onlarca kasa eskitmiş bir bilgisayarcı ( benim bakkal öyle diyor ) olarak şu an kullandığım sistem benim için en iyi sistem :) Evime ekmek götürmemi sağlıyor. Çok üzmüyor :) Bu yeter. Varsın FPS az versin. Render yarım saat fazla sürsün. Canı sağ olsun.












hayatın tadıdır öğrenmek...
2015-04-16 01:54:16
  • Offline
  • Erkek
  • http://www.theakademi.com
{islemler}
Bülent Kalkan, Yorumlarina
EvrenEvren DincgilAvatar

Bülent Kalkan,

Yorumlarina tamamen katiliyorum ve %100 haklisin :)

Tek gozume batan O sisteme 1500 watt guc kaynagi kullanman
800 Watt`lik guc kaynagi hayli hayli isini gorurduki
GPU ve GUC kaynagi ikilisinde Guc kaynaginin GPU ya cikis Amperi en onemli
noktadir :)

Normal cok ust duzey olmayan GPU lar icin 16 amper cikisli bir Guc kaynagi
Hayli hayli yeterli olur :)

Saygilar.


2015-04-16 16:21:11
  • Offline
  • Erkek
  • http://www.biohazardstudio.com
{islemler}
Evren sen de haklısın.
EvangelistBülent KalkanAvatar

Evren sen de haklısın. Ancak ileride sıvı blok ile Overclock düşündüğüm için Güç kaynağını yüksek tuttum. Eksik olmasındansa fazla olsun :) Sonuçta 1500 Watt diye anlık 1500 çekmeyecek.

Anlık olarak amper yeterli gelse de 4K bir GPU render işleminde kartlar gerçekten enerjiyi yutuyor. bahsettiğin yeterllilik konusunu gerçekten çok araştırdım. Oyunlar ile GPU Render işlemleri arasında teknik olarak benzerlik olsa da GPU Render`da aynı anda abartılı geometrik bileşenlerin de hesaba katılması ekrana extra yük bindiriyor. ( Anlık Render ) Amper biliyorsun tayzikli su sukan hortum örneği ile örneklendirilir. Basınçtan hortumları patlatmamak için işimi sağlama almayı tercih ettim :)

Güzel başlık olmuş. Konu hakkında fikri değil de "bilgisi" olanların bilgilerini paylaşması çok iyi olur.


hayatın tadıdır öğrenmek...
2015-04-18 03:43:01
  • Offline
  • Erkek
  • http://www.theakademi.com
{islemler}
Bulent, Tabikide 1500
EvrenEvren DincgilAvatar

Bulent,

Tabikide 1500 watt alman cok iyi olmus ona katiliyorum ama demek istedigim
Butcesi kisitli arkadaslar icin yani :D
ayrica hocam GPU`larin belli maximum watt ve Amper gucleri var
yani farketmez sen GPU renderda alsan yada ne kadar yuklenirsen yuklen karta
maximum degerlerini gecmezki buna karti satin alirkende bakmak lagzim.

Aynen son sozunede katiliyorum fakat bazi arkadaslar fikirlerini bilgi yada
tecrube gibi yansitiyor buraya :D


2015-04-18 11:38:50
  • Offline
  • Erkek
  • http://www.biohazardstudio.com
{islemler}
Konuyu ilk sayfadan itibaren
yunusemredayiyunus emre dayıAvatar

Konuyu ilk sayfadan itibaren atlamadan okudum. Çok bildiğim bir konu değil fakat sonu nasıl sonuca bağlanacak acaba derken. Mutlu sonla bitmiş.


https://www.behance.net/yunusemredayi3d
2015-05-03 17:56:59
  • Offline
  • Erkek
{islemler}

Kapalı

Bir yıldan uzun süre geçtiği için konu otomatik olarak kapatılmıştır !