Diğer 3D Programları : mudbox dan 3ds max e ihracat

mudbox dan 3ds max e ihracat
Ufuk1Ufuk Kaya

Merhabalar... Sorum şu, başlıktan da anlaşılacağı gibi mudbox ta yaptığım aşırı yüksek yüzeyli modelleri max e nasıl düşük yüzeyli halde ihrac edebilirim, ya da ihrac ettikten sonra yüzeyleri bozmadan nasıl azaltabilirim? Malum bir büro çiziminde 3 milyon yüzeyli koltukları yerleştirince haliyle pc isyan ediyor... şimdiden teşekkürler


2011-07-11 12:24:52
  • Offline
  • Erkek
{islemler}
Seyhan_EFENDILERSeyhan EFENDİLERAvatar

3Dmax yada Maya´da oluşturduğun Temel Modeli Mudboxta yüzey sayısını arttırarak daha gerçekçi görünümde bir modele dönüştürebilirsin ancak aynı işlemi tersine yapınca Mudbox yada ZBrush´ta oluşturduğun modelin Max ve Maya´da render problemi yaratır. Burayakadar varolan problemi tekrarlamış oldum sanırım, çözüm olarak sana tavsiyem;

1) Max yada Maya´da oluşturduğun temel modelin ( Basemesh ) UV haritasını çıkarıcaksın ( Uv map = 3 boyutlu modeli renklendirmek için kullanılan modelin 2 boyutlu açılımı).

2) Oluşturduğun temel modeli object olarak kaydediceksin. Bu sayede model ve UV haritasını aynıanda Mudbox veya Zbrusha aktarabilirsin.

3) Sıradaki adım Mudbox yada Zbrush´ta modeli detaylandırmak. Mudbox´ta object olarak kaydettiğin modeli açacaksın burda dikkat edeceğin en önemli husus Mudbox´ta (ZB´ta) modelin UV haritasını gördüğünden emin olmaktır.

4) Seninde bildiğingibi az sayıda yüzeyelere ( poligon sayısı ) sahip bir geometrik şekli Mudbox´ta (ZB´ta) istediğin şekle getiremezsin bunun için modelin yüzey sayısını arttırman gerekir. Klavyeden Shift-D tuşuylarını kullanarak modelin yüzey sayısını ( Poly Count )arttırabilirsin. Shift-D tuşlarına her bastığında modeli gördüğün alanın sol üst köşesinde modelin o anda kaç yüzeyden oluştuğunu görüceksin.

5) Bütün bunları yapıp modeli istediğin şekle getirdiğini farzediyorum. Şimdi istersen Mudbox´ta modelini renklendir ( Boya ) tabi isteğe bağlı zorunlu değil. Şimdi modelini tekrar Max yada Mayaya aktarmalısın. Hızlı renderlama zamanı için modeli ilk yüzey sayısına indirgemen gerekiyor çünkü bildiğin gibi yüksek sayıda yüzey sayısı render problemi yaratıyor. Yüzey sayısını temel modelin yüzey sayısına indirmek için klavyeden Page Down tersini yapmak için Page Up tuşlarını kullanacaksın. Modelin yüzey sayısını en düşük seviyeye indirdiğinde model üzerinde önceden yaptığın detaylandırmalar kaybolucaktır bunun için endişelenme. Yapman gereken modelin bu halde iken dokularını ( Textures ) çıkarmaktır ve kaydetmektir. Dokular model üzerinde yaptığın değişikliklerin iki boyutlu olarak UV haritasına yansıtılmış halleridir. Bu doku seviyeleri Max yada Maya´da model üzerine atayacağın renk dokusunun alt katmanlarını oluşturur. Alt katmanlar çalıştığın modelin düşük sayıdaki yüzeysayısına karşın renderlamada yüksek sayıda yüzeye sahip yani senin Mudbox´ta ( ZB´ta ) yaptığın ve görmek istediğin en gerçekçi sonuca yakın bir sahne oluşturmanı sağlar.

6) Modeli Max yada Maya´da aç sonra modele istediğin renklendirmeyi ( Modelin malzeme yapısına bağlı olarak ) yap. Renklendirmede modelin ayrıntılarının görünmesi için Mudbox´tan ( ZB´ta ) kaydettiğin katmanları renk üzerine ata. Renk katmanlarının değerlerinde değişiklik yaparak istediğin sonucu eldedebilirsin.

7) Sahneyi renderla.


Sonuçolarak daha kısa zamanda daha detaylı bir sahne elde edeceksin.


http://deman3d.blogspot.com/
2011-07-16 11:51:51
  • Offline
  • Erkek
{islemler}
Bir sorum olacak, anlatım

Bir sorum olacak, anlatım için teşekkür ederim. Ben işlemin bu şekilde sorun yaratacağını bilmeden çok detaylı 3 milyon yüzeye sahip bir modelleme yaptım. Şu an buna render alamıyorum, hatta max ile açamıyorum bile. Base olarak açıyorum vakat en başta ben bunları düşünmeden bu işi yaptığım için ortada ne uv map var ki tam olarak nasıl oluşturulduğunu da bilmiyorum..

Mudboxda bulunan model sanırım tanımsız durumda, yani üzerine boyama yapmama izin vermiyor uv mapla ilgili bir sorun olduğunu anladım. Modeli önce max ile 13 bin poligon sayısına denk gelene dek düzenledim (Meshsmooth ile birlikte.

Mesela böyle bir çalışmanın üzerine boyama yapmama izin vermiyor, öncelikle bunu nasıl düzelte bilrim. Bidaha baştan mı başlamalıuyım sorunu çözmek için?

Diğer sorum ise diyelim ki uc map vs hepsini en baştan ayarlayarak modeli mudbox ile detaylandırdık. Bunu maxa geri atmak için. Base olarak gönderdik, o detayları max ile render sırasında tam oalrak nasıl gösterteceğiz, bu uv sırasında o detaylar doku olarak mı işleniyorda sonra max bunları render sırasında displacement şeklinde tanımlıyor.

Kusura bakmayın ben bu modelleme işine kitabın ortasından bahsettiğim için bu süreçleri hiç bilmiyorum. Tabi bu kadar detaylı bir cevap bekleyemem sizden ancak. Yapılan işlemleri başlıklar halinde yazabilirseniz ben o konuları tek tek araştırıp öğrenebilirim belki? Yukarıdaki yazı oldukça açık ama ondan önce bilmediğim bir sürü şey de var.

Özetle ben önce max ile modellediğim bir modeli mudbox ile detaylandırıp sonra o detayları kaybetmeden render alabilmem için hangi konulara (başlıklara) hakim olmam gerekiyor, ve bunların işlem sırasını merak ediyorum.


2013-03-30 12:10:16 Edit:2013-03-30 12:12:56
  • Offline
  • Erkek
{islemler}

Kapalı

Bir yıldan uzun süre geçtiği için konu otomatik olarak kapatılmıştır !