HDR nedir? nasıl oluşturulur?

HDR genel anlamıyla nedir ve hazır HDR ler yanında eğer kendimiz bir mekanın hdr formatlı görüntüsünü almak istiyorsak bunu nasıl yaparız?

Ağırlıklı olarak yüksek kontrastlımanzaraların çekimi için kullanılan bir teknik olan High Dynamic Rangefotoğraflar, görüntüdeki yüksek kontrast (aydınlık) ve düşük kontrast(karanlık) bölgelerin ortalamasının alınması mantığı ile meydana gelir.

Aydınlatmaiçin kullanılan doğal ya da yapay ışık kaynaklarının aralığı çokyüksektir. Bu aralık o kadar geniştir ki Dynamic Range yani DinamikAralık oranı 100.000:1 gibi bir değere sahiptir. Ancak gözümüzüngördüğü ya da fotoğraf makinesinin kayıt edebildiği aralık bu kadargeniş değildir. 16 bit TIFF fotoğraflar için bu değer 65.536:1 olarakgözlemlenir.

İşte HDR tekniği kullanılarak çekilen fotoğraflardaışık aralığı tek bir kare ile çektiğimiz fotoğraflardakinden çok dahafazla olur.

Kısaca HDR  standart resim öğeleri yanında (RGB, CYMK, Alpha, vs...) ortamınaydınlanma şiddetini de kaydedebilen bir formattır. Bu sayede resminçekildiği ortamdaki ışık şiddeti kesin olarak ölçülmüş olur (IncidentIllumination). Bu resim HDRI destekleyen bir programla sahneyeuygulandığında sahne gerçek dünyadaki gibi aydınlanmış olur. Bu durum"Rendering with Natural Light / RNL" ya da "Image Based Lightning"olarak adlandılır.

PC ortamında kullanılan bütün resimler LDRI (Low Dynamic RangeImages)´dir. TIFF, TGA, BMP ve diğerleri... HDR için kullanılanformatlar:

.HDR red-green-blue-exponent format

.PIC red-green-blue-exponent format

.PFM portable float map

.TIF .TIFF floating point tiff

.RAW .FLOAT raw binary floating point

.MAP memory mapped image

.CT mental ray floating point image

şimdi gerekli olan bilgiyi verdikten sonra HDR nin nasıl hazırlanacağına gelelim..

HDR hazırlamak için size gerekli olan bir dijital fotoğraf makinası(kalitesi o kadar önemli değil) onu sabit tutmak için bir tane ayak(tripot) ve çektiğiniz resimleri işlemeniz için photoshop programı

İlk olarak makinamızı resmi çekmek için sabitliyoruz...

ilk kareyi fotoğraf makinamızın default ayarıyla aldıktan sonra (ki hdr resim oluşturmak için en az iki kareye ihtiyacımız olacaktır.) ikinci ve üçüncü kareyi de aynı kadrajla(burası çok önemli makinayı oynatmamanız gerekiyor..)  makinanın bir aydınlık ve bir karanlık değerleriyle tekrar çekiyoruz.(3 tane resim yeterlidir ama siz daha kaliteli HDR istiyorsanız daha sık aydınlık ayarlarıyla 8 resme kadar çekebilirsiniz 8 resimden sonrası için fazla birşey farketmeyecektir)

default değer   

bir  değer karanlık

bir değer aydınlık

resimleri çektikten sonra artık photoshop ta HDR hazırlayabiliriz.

Photoshop u açıyoruz. normal olarak resimleri üst üste koyarak da HDR yapmak mümükün ama CS2 sürümünde HDR yapmak için özel bir teknik geliştirilmiş..

File menüsünden Atomate seçeneğinin altında bulunan Merge to HDR komutunu seçiyoruz.

Seçim sonrasında karşınıza bir menüçıkıyor. Buradan tek tek fotoğraf da seçebildiğiniz gibi bir klasörgöstererek içindeki bütün fotoğrafları HDR tekniği ile birleştirmenizmümkün. Fotoğrafları seçtikten sonra onların diyafram, enstantane vepoz değerleri geliyor. Bunları işaretleyip devam ettiğinizde ise ilkolarak çalışacağınız derinliği ve diyagramı seçeceğiniz alan geliyor.Burada fotoğrafınızı 16,8 ya da 32 bit olarak seçmeniz mümkün. 32 bitseçim yaparsanız OK tuşuna bastıktan sonra başka bir ayaryapamıyorsunuz. 16 ya da 8 bit seçerseniz bir sonraki aşamada HDRConversion (HDR Dönüşümü) yöntemini seçebiliyorsunuz. Burada Exposureand Gama, Hihglight Compression, Equalize Histogram ve Local Adaptationseçenekleri bulunuyor. Bunlardan bazıları otamatik olarak ayaryaparken, bazı seçeneklerde kullanıcının müdahalesi de söz konusu.


işte bu kadar artık photoshopcs2   de istediğiniz HDR yi hazırladınız.. Artık istediğiniz bi 3d programında HDR nizi kullanabilirsiniz Kolay gelsin...







Ekleyen: designgrafik

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!