Animasyon`a Giriş

Animasyon çeşitleri hakkında kısa bilgi

ANİMASYON (CANLANDIRMA)

Animasyon ile ilgili yapacağım derslerin ilki. bu derslerde sıfırdan başlayıp animasyonun detaylı ayrıntılarına kadar anlatacağım. öncelikle animasyon yapmakta kullanılan yöntemlere göre dört guruba ayırmayı uygun buldum. anlatım yaparken de bunları sırası ile göreceğiz.

ANİMASYON ÇEŞİTLERİ

3Dsmax  Programında aklınıza gelebilecek birçok özellik animasyon ile değiştirilebilir. Animasyonu sadece hareket olarak düşünmeyin. Cisimlerin renk değiştirmesi veya şekil değiştirmesi için de birçok imkanınız bulunmaktadır.  En karmaşık insan animasyonları için Character Studio isimli eklenti programla birlikte sunulmaktadır. Daha önceki versiyonlarda Dinamics adı ile bulunan sistemin daha gelişmiş hali olan Reactor ile en karmaşık animasyonlar çok gerçekçi şekilde yapılabilir. Reactor sisteminden önce tüm programlarda standart halde bulunan Key(Anahtar) noktaları ile animasyon tekniğini öğrenmelisiniz.

Animasyon yapmak için kullanacağınız birçok yöntem bulunuyor. Bunları sırası ile öğrenebilir veya kullandığınız alanla ilgili sadece biri ile yetinebilirsiniz. inverse kinematics sistemi belki birçok kişi için gereksiz gelecektir ama Anahtar nokta sistemini herkesin öğrenmesi gerekir.  Çünkü diğer tüm teknikleri kullanırken az da olsa anahtar nokta sistemi kullanmak zorunludur.

Animasyon türlerini  dört gurupta inceleyebiliriz.

1.Anahtar noktalar kullanarak animasyon: En temel ve gerekli animasyon tekniğidir. Bu tekniği bilmeden diğerlerini kullanmanız çok zordur. Herhangi bir Animasyonun başlangıç ve bitiş noktalarındaki değerleri biz giriyoruz, aradaki noktaları Max uygun şekilde ayarlıyor.  Gerekirse grafik eğrisi tanımlayarak aradaki bölümleri de belirleyebiliyoruz.

2. Formül Tanımlama ve Etkileşim ile animasyon: Buna en iyi örnek saatin akrep ve yelkovanı olacaktır. Akrep yelkovanı takip etsin diyerek belirli bir oran ayarladıktan sonra biz sadece yelkovana animasyon veriyoruz. Akrep otomatik olarak etkileniyor. Veya bir çizgi çizip cismin çizgi üzerinde hareket etmesini istiyorsak bu da otomatik bir animasyondur.  Inverse kinematics sistemi de bu grupta sayılabilir.

3.Reactor ve Dinamics sistemi ile animasyon: Bir topu havadan bıraktığınızı düşünün. bunun animasyonunu kolayca başka yöntemle yapabilirsiniz. fakat yüz tane topu havadan bırakma animasyonunu ve topların birbirine ve duvara çarpmasını birkaç dakikada nasıl yaparsınız. cevap: reactor (dinamics).  Bu sistemde topların ağırlığını belirledikten sonra başka hiçbir şeye karışmıyorsunuz. Tüm düşme ve zıplama işlemleri otomatik hesaplanıyor.

4.Tanecik sistemleri ile animasyon: Tanecik sistemleri kar, yağmur gibi veya bir balık sürüsü gibi düşünülebilir.  Siz sadece bunların hızını ve şeklini belirtiyorsunuz, Eğer bir yere çarpmaları gerekiyorsa bu gibi konuları da ayarladıktan sonra tüm hareket işlemleri otomatik yapılıyor. Özellikle Max 5.0  versiyonundan sonra geliştirilen ParticleFlow sistemi çok daha geniş kullanım alanları sunmaktadır. Diğer guruplara dahil olamadığı için tanecik sistemini ayır bir konu olarak inceleyeceğiz.

Ekleyen: drekon

güzel, devamı var mı
KafkasyaliAbrekSeyyah TurabAvatar

güzel, devamı var mı acaba animasyon dersinin?


Aldığımız yara kimleri sevinidiriyorsa o yaranın bizlere herhangi bir acısı yoktur...
2012-06-23 22:06:06
  • Offline
  • Erkek
gerçekten yardımı olacakmış gibi görünüyor
sahildeniz

animasyon dersleri güzel fakat biz bu konuda güzel şeyler yapabilir miyiz acaba ?yeterli olur mu bu?


2012-07-23 14:34:46
  • Offline

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!