NURBS Modelleme Tekniği 3

Bu bölümde NURBS alt-nesnelerinden "Point"leri inceliyor ve NURBS`u bitiriyoruz.

NURBS 2
NURBS MODELLEME TEKNİĞİ
Bölüm:
Seviye:
Ortam:
Slogan:

3 - Noktalar (Points)
Orta..
Autodesk 3ds Max 3...8
Bu derste bütün dünya noktalar üstüne kurulacak


Merhaba arkadaşlar,
İşte NURBS işkencemizin son bölümü. Bu bölümde sizi yatırıp alnınıza teker teker NURBS pointleri damlatarak işkence yapacağım. Yok yok, aslında sevimli şeyler, hele pointler en sevimlileri minicik minicik.

Bu bölümde NURBS araç kutusundaki Points kategorisini ve içindeki Point türlerini inceleyeceğiz. Point´ler de bağımlı ve bağımsız olmak üzere 2 çeşit ama bağımsız kategorisinde sadece 1 Point var; o da Point :) Yani adı sadece Point.

Hemen incelemeye başlayalım:

POINT (Nokta)

Bu, tek bağımsız nokta türü. Güzel olan şey bunu oluşturmak için hiçbir şeye ihtiyacımız olmaması. NURBS nesnemiz içinde herhangi bir yere tıklayarak oluşturabiliriz. Bu noktanın amacı ise "Fit Curve" isimli eğriyi oluşturabilmemizi sağlamak. Bu noktaların bir iyi tarafı da, üzerinde oluşturulan Fit Curve silinse bile noktaların silinmemesi, çünkü aslında o eğriye ait değiller. Top Viewport´ta bu noktalardan 3-5 tane oluşturup bunların arasında (önceki derste gördüğümüz) Fit eğrisini oluşturalım.

Noktalar için mevcut bazı nimetlerden de yararlanabiliriz. Fuse (kaynat), Extend (uzat) ve Refine (nokta ekle).

OFFSET POINT (Aralık noktası)

Offset Point, bağımsız Point Curve Point´leri de dahil olmak üzere adı Point olan her şeye uygulanabilir. Offset Surface ve Offset Curve´den bildiğimiz şeyin aynını nokta için yapar. Yani X, Y ve Z olarak belirttiğimiz uzaklıklarda bağımlı bir nokta oluşturur. Yalnız bu sefer Offset şeytanın bacağını kırmış :D Diğer tüm bağımlılar efendilerine boyun eğerlerken bu efendisini yola getirmeyi başarmış. Bu şu demek; Oluşturduğunuz Offset Point´in yerini direkt olarak değiştirebilirsiniz, bağlı olduğu Point´in de yeri aynı şekilde değişir.

Bu noktanın da amacı arasında fit eğrisi oluşturmak için zemin hazırlamaktır. Bu noktaları oluşturmak için, herhangi başka noktaya bir kere tıklamanız yeterli. Yalnız Offset mesafesini komut panelinden hemen ayarlamanız sizin yararınıza olacaktır, çünkü daha sonra bağımlı olduğu noktayla karışabilir.

Burada en alttaki eğri, oluşturduğum 4 tane Point üzerine bina edilmiş bir Fit eğrisi. İkinci kattaki yeşil yıldıza benzeyen noktalar ise Offset Point. En alttaki Point´lerin her biri için bir Offset Point oluşturdum. En üst kattakiler yine Offset Point ve onları ayakta tutanlar ise ikinci kattakiler. Oooh ne güzel altta kalanın canı çıksın :D 19 Mayıs kulesi gibi Maaşallah.

Artık bundan sonra bu offset Pointler arasında yukarıdaki gibi eğriler oluşturulup, onların arasında da yüzeyler oluşturulabilir. Aslında iş noktalara kadar inince gerisi hayal gücünüze kalıyor. Nokta çeşidi az olmasına rağmen yapılabilecek çok şey var.

CURVE POINT (Eğri noktası)
Herkes bir eğri noktası kadar hamarat olsaydı bugün çok farklı yerlerde olurduk. Bir Eğri noktasını 5 ayrı şekilde kullanabiliriz.

1) Eğri üzerinde nokta olarak
2) Offset noktası olarak (X, Y ve Z olarak istediğimiz mesafeleri verip istediğimiz yere sürebiliriz).
3) Eğrinin Normalleri yönünde uzaklaşan nokta olarak
4) Eğrinin Tanjantı yönünde uzaklaşan nokta olarak (noktanın oluşturulduğu yer ile sürüldüğü yer arasındaki çizgi eğriye teğet geçer)
5) Trim (kırpma) noktası olarak.

Bütün bu ayarlara komut panelinden ulaşabilirsiniz. Mutlaka kurcalayın. (Eskiden gazete reklamlarında bi laf vardı; "Bayinizden ısrarla isteyin" diye :D:D:D düşünsenize kaşlarını büdü gibi çatmış bi bayi, ille de vermem diyo)

CURVE CURVE POINT / CURVE CURVE INTERSECTION POINT (Eğri-Eğri kesişim noktası)
Bu noktayı oluşturabilmek için iki tane eğriye ihtiyacımız var. Bu iki eğrinin aynı zamanda birbirine temas etmesi ve kesişmesi lazım. Yani aralarında az da olsa mesafe olan eğrilerle bunu yapamıyoruz.
Bu örnekte aslında iki tane sapasağlam daire var. ama gereksiz yerleri kırpılmış durumda. Kırpmaya imkan veren ise Curve-Curve Point. Curve-Curve Point oluşturabilmek için, kesişim yerine yakın olacak şekilde, olaya katılan eğrilere sırasıyla tıklıyoruz. Tıkladığımız yerlere en yakın kesişim noktasına Curve-Curve Point oluşturuyoruz. Birden fazla kesişen yer olabileceği için, mümkün olduğunca kesişime yakın bir yerde yapıyoruz bu işlemi. Bu sayede ikinci bir kesişim de belirtebiliyoruz ve birbirine karışmıyor. Daha sonra Bu noktaların Trim imkanını kullanarak eğrilerdeki istemediğimiz yerleri kırpıyoruz. Aslında eğrilerin hiç bir yeri silinmediği için eğrileri (kesişimi bozmayacak şekilde) hareket ettirebilir ve farklı sonuçlar elde edebiliriz. Mesela ay´ın iç kısmını oluşturan eğriyi sola doğru daha da sürükleyebiliriz. Bu durumda noktalar da duruma ayak uyduracak ve birbirlerine yaklaşacaktır.
SURFACE POINT (Yüzey noktası)
Curve Point´le arasındaki tek fark yüzey üzerinde oluşturuluyor olması. Tıpkı onun gibi hamarat; 5 farklı temel amaç için kullanılabilir.
SURFACE CURVE POINT / SURFACE CURVE INTERSECTION POINT (Yüzey-Eğri kesişim Noktası)
Bu nokta ise bir yüzeyle bir eğrinin kesiştği noktada oluşturulabiliyor ve eğriyi kırpmamıza izin veriyor.
Aslında bu eğrinin, üst tarafta görünen kadar alt taraftada uzantısı var ama o güzelim yüzeyi delip geçtiği için biz onu cezalandırdık ve o deldiği yere bir Surface-Curve Point oluşturarak, eğrinin alt tarafını kırptık. Bu noktayı oluşturabilmek için yukardaki gibi kesişen bir yüzey ve bir eğri gerekiyor. Daha sonra eğriye ve yüzeye tıklayarak noktayı oluşturuyoruz.


İşte bu kadar...
Bugün bu noktalar bize büyük bir insanlık dersi verdi... Bize gösterdiler ki biz onları önemsemesek de onlar bize hizmet için var...

NURBS hakkında benim söyleyebileceklerim bu kadar. Belki bi ders daha çıkar ama alışır da bırakamazsam diye korkuyorum :) İnşaallah accık da olsa faydalı olabilmişimdir, ben yazmaktan bezdim, siz de okumaktan bezersiniz diye biraz soytarılık da ettim ama her ne sürç-ü lisan ettiysek affola.

Hepinize saygılar, başarılar.

 

 

 

Ekleyen: apple

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!