Blueprint Setup

Blueprint`lerin photoshop yardımıyla düzenlenmesi ve 3D Max`da yapılandırılması

Blueprint Setup;

Kullanılan Programlar: PhotoshopCS, 3D Max 7.0

 İlk olarak edindiğimiz blueprint´i (genelde tek parça halinde olur) 3D Max´ta kullanmamız için parçalara ayırmamız gerekmekte, bu işlemi photoshop yardımıyla yapacaz.(Fakat farklı programlarda kullanılabilir,ancak en güncel program olduğu için photoshop´u tercih ettim.)

Ayırma işleminde rulers (cetvel) ve Marquee Tool kullanacağız.

Örnek olarak sadece blueprint´imizde side (yandan görünüş) olarak bulunanan resmimizi ayıracağız, diğer ayırma işlemleride ayni olarak gerçekleştiğinden anlatma gereği duymuyorum..

İlk olarak rulers soldan ve üst bölümde görünen rakamlardan mouse´un sol tuşu yardımıyla çizgiler oluşturur, side görünüşte olan resmimizin bitişlerine bu çizgileri yerleştirelim [1]

Şimdi belirlediğimiz sınırları Marquee Tool yardımıyla seçelim [2]

Seçtiğimiz alanı yeni ve tek bir resim haline getireceğiz. Seçili konumdayken [Edit>Copy veya Ctrl+C] kopya dediğimizde photoshop alanın ölçülerini hafızasına alır, yeni dosya oluşturduğumuzda [File > New] seçili alanın ölçülerine denk yeni bir boş çalışma ekranı oluşur. Yapıştır dediğimizde [Edit>Paste veya Ctrl+V] artık blueprint´imizin side konumdaki resmi oluşmuş olur. 3D Max´ın tanıyacağı herhangibi bir resim formatında kaydedelim ve diğer görünümleride yukarıda anlatıldığı gibi yapalım, işleyiş aynidir.

Şimdi olayın 3D Max kısmına geldik..

İlk önce Material Editor´den blueprint´lerimizi kaplama olarak atayacağız.
 

Resimde görüldüğü gibi sırasıyla diffuse kanalına tıklıyor ve bitmap yazan yere basıp, blueprint´imizin konumunu belirterek yüklüyoruz. Elimizde 4 tane görünüm oluştu ve sıra bunları plane´lere malzeme olarak atamaya geldi.
 

İlk önce üst´ten görünüşle başlayalım 3D Max´ın top görünüşünde plane oluşturalım. Ölçüleri hazırladığınız blueprint´lerin ölçüleriyle ayni olarak ayarlayalım. Top görünüşüne blueprint´imizin üstten görünüşünü atayalım. [Show Map demediğiniz sürece resim görünmeyecektir.]

Resimde görüldüğü gibi kaplamada sorun var. sorunu örnekteki şekilde aşabilirsiniz.

Üstten görünüşü bitirdiğimize göre diğer görünüşleride yeni planeler oluşturarak yapabiliriz. asıl konu resimlerin değerleri sabit değildir yada kaplamanın açısı üst tarafta çözümlediğimiz problemler oluşabilir, resimde belirtildiği gibi U,V,W parametreleriyle blueprint´imizin nereye bakacağını belirleyebiliriz.

Sahnemiz işlemleri doğru yaptıysanız en son bu haliyle görünmesi gerekiyo side olarak belirttiğimiz blueprint RIGHT [1] konumundadır. 3D Max ilk açıldığında penceremiz left konumundadır. bunu manuel değiştirmeniz gerekiyo yoksa blueprint´i yandan göremessiniz.

Front görünüşünün arkasında bir plane daha yer almaktadır. [2] çalışmanızın front bölümünde işinizi bitirdikten sonra BACK konumuna geçerek modellemeye devam edebilirsiniz.



Son olarak sahnemiz üsteki resimlerdeki gibi görülmelidir. Sahnemizdeki blueprintleri modelleme yaparken yanlışlıkla kayma yapabilir bunu engellemek için blueprint´lerimizi dondurmanız gerekir. Bu işlem için 4 plane´i de seçeriz sağ klikleyip Properties´ten "SHOW FROZEN GRAY" ve "FREEZE" tıklarız.


 

Ekleyen: tuncays

Anlatım için teşekkürler, öncelerden
halkaFurkan YILMAZ

Anlatım için teşekkürler, öncelerden kullandığım faydalı derslerden biriydi, yorumu eksik etmeyim dedim :)


www.furkanyz.com
2012-08-10 05:18:12
  • Offline
  • Erkek
plane`lerdeki resimler
realthinkersel ce

plane`lerdeki resimler top-right-front `ta gözükmüyor.sadece perspective de gözüküyor.nasıl yapılacak?


2012-09-08 11:57:28
  • Offline
  • Erkek

Kapalı

Topic closed automatically because it`s been more than a year!