Virüsler

Virüsler

romantik_hayat

Arkadaşlar; Bu virüslerle ne yapacağız, anti virüs programları krackli doğru dürüst çalışmıyor. Satın alsak hangisini alacağız? Tecrübeli bir arkadaş yol gösterebilir mi ?

2010-01-31 13:34:02

Cvp

emreşan

PC lerde de çalışabilen Mac Os X işletim sistemi?
Linux?

bunlar güçlü alternatifler ama yazılım desteği açısından Mac os x i tek geçerim.

(Not: 3dsmax ve Softimage programlarını çalıştırmak dışında windows kullanmıyorum, kullandığım PC´de bile Mac os x yüklü, tüm diğer görsel efekt gereksinimlerimi burada karşılıyorum)

2010-01-31 17:14:04

Cvp

Silent Assassin

HUH ? Ben avg internet security kullanıyorum,hiçbir problem yaşatmıyor bana,öneririm valla.

2010-01-31 19:50:07

Cvp

kunth

Nereye tıkladığını bilirsen virüsler sorun olmazlar. Usb sürücülerden korunmak için USB Security isimli bir program var onu önerebilirim.

(Kendim kullanmıyorum, tüm çıkartılabilir medyanın otomatik başlat seçeneklerini kapattım. Hiç virüs tarayıcısı kullanmıyorum)

2010-02-02 01:09:17

Re:Cvp

Hunturk

[quote=18785] Yazan: kunth
Hiç virüs tarayıcısı kullanmıyorum[/quote]

Birçok virüsü ya da genel ifadeyle kötü amaçlı yazılımı, nereye tıkladığımızı bildiğimizi sanarak alıyoruz. Zira günümüz bilgisayar dünyası için virüsler çok büyük oranda web sayfalarının içerisindeki *betiklerin içerisindeler.

Herhangi bir virüsün varlığını gözlemlemiyorsanız dahi bir yada daha fazla tehlike mutlaka vardır.

*(javascript, flash, etc.)

2010-02-03 01:22:21

Re:Re:Cvp

kunth

[quote=18787] Yazan: Hunturk

[quote=18785] Yazan: kunth
Hiç virüs tarayıcısı kullanmıyorum[/quote]

Birçok virüsü ya da genel ifadeyle kötü amaçlı yazılımı, nereye tıkladığımızı bildiğimizi sanarak alıyoruz. Zira günümüz bilgisayar dünyası için virüsler çok büyük oranda web sayfalarının içerisindeki *betiklerin içerisindeler.

Herhangi bir virüsün varlığını gözlemlemiyorsanız dahi bir yada daha fazla tehlike mutlaka vardır.

*(javascript, flash, etc.)[/quote]

Sevgili hunturk, şunu her zaman söylemişimdir; internette 4 şeyi bedavaya alamazsınız.

1. Film
2. Müzik
3. Oyun
4. Program

bunların üçününde yapılması için çok çalışan insanlar, iş gücü ve maliyetler gereklidir.

Her ne şekilde olursa olsun bunlardan birini size bedava sağlayacağını söyleyen sitede sizin bahsettiğiniz betiklerden vardır.

Kişisel kullanım ile internete bağlanan standart bir kullanıcının bu gibi ortamlarda doğru hareket etmesi beklenemez tabiki, ve bu durumda firewall tarzı yazılımlar tavsiye olunabilir.

Ancak 12 yıllık internet programcılığı tecrübesi olunca insan o tarz betiklerden etkilenmemeyi de öğreniyor :D

Bir çok kez virüs tarayıcılarının tespit etmediği betikleri elimle makinemden uzaklaştırdığım, registry kayıtlarını elle yazarak düzelttiğim de olmuştur.

Kendi tecrübelerime dayanarak şunu tekrar etmek istiyorum;
Nereye tıkladığınızdan emin olmadan tıklamayın.

2010-02-03 18:23:39

Cvp

Hunturk

Sevgili Mesut Cemil ASLAN;

Elbetteki 12 yıllık internet programcılığı tecrübenize saygım var. Fakat "yalnızca nereye tıklayacağınızı bilerek" tehlikeyi savuşturma varsayımınız bana ürkütücü geldi. Savununuza göre "ne olduğu belli" bir takım yerlere girilmemesi ile sorun çözülüyor.(korsan, porno içerik vs.) Haklısınız bu şekilde bir miktar koruma sağladınız.

Peki ya site kötü niyetli olmasa bile, yabancı biri tarafından siteye gömülmüş zararlı içeriklerden nasıl haberdar olacaksınız? (tr3d.com da yaşandı.)

Yahut en basit örnekle yalnızca internetten müzik dinlemenizi sağlayan bir yazılımın kendi güvenlik açığı yüzünden sisteminizin tam donanımlı bir köleye dönüşmesini nasıl engelleyeceksiniz?

Örneğin sizce şu an yazıştığımız site ne kadar güvenli, kişisel kimlik bilgilerinizin "istemsizde olsa" birilerinin eline geçip geçmediğini nasıl anlayabiliriz? Farzedin ki burada 5 adet sunucu yazılımı aktif ve bunlardan biri istismar edilebilir durumda, bu varsayımı rasyonel olarak gözardı edebilmemiz için "bildiğimiz bir sitede bulunmamız ve genelde dikkatli tıklayabilmemiz" yeterli midir?

saygıyla...

2010-02-03 23:04:29

Cvp

kazmamurat

huntürk e katılıyorum,

mesut hocam, en "güvenilir" ya da "akla gelmeyecek" sitelerde dahi tıklama yapmanıza gerek kalmadan virüs sorunu olabiliyor, bir koruma programı kullandığınızda oldukça şaşıracak malzeme çıkıveriyor. :)

en basitinden ekşi sözlüğün ilk sayfasında geçen sene 3-4 ay kadar trojan vardı, açtığınızda uyarı mesajı geliyordu. heheh. ne film, ne oyun, ne müzik, saydayı açmanız yetiyor.

iş yerinde lisanslı kaspersky kullanıyoruz, evde ise avg nin ücretsiz versiyonunu kullanıyorum. ücretsiz koruma açısından ev kullanıcısı için avg yeterli olabiliyor gibi.

2010-02-05 09:37:00

Cvp

kunth

Sevgili murat,

Tabiki bir koruma yazılımının herhangi bir ev kullanıcısını koruyabileceği konusunda hemfikiriz, benim kişisel yaklaşımımı bir genelleme şeklinde düşünmemiz yanlış olur. Bunun bende farkındayım.

Ayrıca Hunturk´un dediği gibi çok güvenilir sitelerinde bazı açıkları bulunabiliyor. TR3D.com da mesaj içine java kodu gömülebildiğini tespit eden, bunun kötü kullanılabileceğini Necmi´ye bildiren üye olarak en fazla ben farkındayım.

Yinede güvenilir içeriğe sahip internet sitelerini kullanmanın en az koruyucu program kadar etkili olduğunu savunmadan geçemiyorum.

Peki benim bilgisayarlarımda hiç mi okey oynanmıyor, hiç mi internetten dizi/film seyredilmiyor? Tabiki bu içerikleride kullanıyoruz. Ben bu içeriklere eşim eriştiği için ona bir laptop almayı tercih ettim. İstediği gibi virüs bulaştırabiliyor, 3-5 ayda bir formatlıyorum.

Şimdi belki size inanılmaz gelecektir ama bir sayfanın yüklendiği sırada zararlı içerik çalıştırmayı denediğini anladığım çok olmuştur. Bir çoğunuz bilirsiniz, IE açılış sayfanızı değiştirip, sizin değiştirmenizi engelleyen bir VB betiği meşur olmuştu. İlk karşılaştığım gün Registry düzeltmesini nasıl yapacağımı, VB betiğinin nasıl engelleneceğini, Açılış sayfamı nasıl düzelteceğimi ve betiğin bilgisayarıma nasıl exe download edip onayımı almadan çalıştırdığını yine betik kodunu okuyarak çözmüştüm.

Yılllar sonra bile bunun bir sorun olmaya devam ettiğini ve HIJACKTHIS isimli bir program tarafından düzeltilebildiğini gördüğümde şaşırmıştım.

Kendi savunma stratejim basit aslında;
Kesinlike IE kullanmıyorum,
Kurulum seçeneklerinde "Media Player içerik bilgisi ve lisansları otomatik indirsin" seçeneğini kaldırıyorum, (Hunturk, bunu kullanabilirsin)
Eşimi bilgisayarımdan uzak tutuyorum,
Sürekli kullandığım 7-8 site haricinde pek internette gezdiğim söylenemez

Sebebi ise basit; bu bilgisayar benim işim, para kazanma yöntemim, içindekiler benim için çok değerli. Diğer işlemler için laptop kullanıyorum. Eminim farketmediğim virüsler sistemime sızıyordur, mutlaka kaçak veriyorumdur ama bunun %10 u geçmediğinden de eminim.

Dolayısı ile herhangi bir ev kullanıcısından daha güvendeyim.

Neyse çenem düştü yine, okuduğunuz için teşekkür ederim.

2010-02-06 13:41:04

Cvp

Hunturk

Sevgili Mesut Cemil ASLAN;

[quote=18793] Yazan: kunth
... Dolayısı ile herhangi bir ev kullanıcısından daha güvendeyim.
[/quote]

İzah etmeye çalıştığımda bu. Güvenli bilgisayar, internet ortamı için yanlızca nereye tıkladığınızı bilmeniz yalnızca sizin için yeterli(?). Diğer kullanıcılar için durum bu değil. Gerçekten korunabilmek için kötü amaçlı yazılım algınızı güçlendirmeye çalışmak yerine bunun için üretilmiş yazılım kullanırsınız. Zira tüm kullanıcıların tecrübeli, uzman olabileceğini düşünmek ya da kötü niyetli kişilerin sizden daha tecrübeli olabilme ihtimalini düşük sanmak büyük yanlışlık ve kafayı kuma gömmek olmaz mı?

Kısaca, bilgisayar kullanıcılarının %85 i nin yalnızca yazı, çizi, oyun, müzik, internet sörfü işiyle meşgul olduğunu düşünürsek, üzerinde durduğunuz ve tavsiye ettiğiniz "yalnızca nereye tıklayacağını bilme" tekniği çok daha büyük bir güvenlik açığı sayılmaz mı? Herkese uygun mudur? Değilse neden tavsiye edilir?

saygıyla...

2010-02-06 17:21:46