oyun yazmak - sayfa: 2

Re:oyun yazmak

drekon

yanlış anlama olmasın ben vbasic i küçüksemiyorum. onunla da herşeyi yapabilirsiniz. ama ileri seviyeye geçince çuvallar. oyun yazmak da ciddi düşünen bir için vbasic işe yaramaz.

basic ile yazılmış hiçbir ciddi oyun yoktur.

yukarıda da dediğim gibi 4 yıl vbasic ile uzmanlaştığım için eğer birine programlama tavsiye edeceksem önce C++ öğren derim.

zaten burada konu oyun yazmaktır. database yönetiminde program farketmez. vbasic, delphi veya cbuilder kullanılabilir.

2005-01-26 18:08:20

Re:oyun yazmak

spider

Necmi Bey, dediğiniz doğru!. Zaten benim demek istediğim başlangıç olarak C öğrenilmemesi. Çünkü, tabiri yerindeyse, herşey sizin ellerinizden öper C´de.O yüzden de, yeni başlayan biri içinde kaybolur. Hele bir Basic´i öğrensin, programlama mantığını kapsın. Elle tutulur ve hatasız programlar üretebilsin, sonra C´ye, isterse Assembler´a bile geçer. O, onun tercihidir...

2005-01-27 21:29:03

Re:oyun yazmak

GARYOSAVAN

Madem çizim yapmayı biliyorsunuz o zaman programlama ile uğraşmayın. Mod yazın. En azından mod yazarken de oyun programlamaya bir giriş yapmış olursunuz.

Örnek Çalışma:
http://garyosavan.karmaklan.org/ww3/

Model çizmek için referans adres: http://www.turkish-defence.com/album/categories.php?cat_id=190&page=9

Videoları indirip en azından bir kere izleyin:
Oscar Sınıfı Rus Denizaltısı Model: Cihangir Ersan
http://garyosavan.karmaklan.org/ww3/videos/Oscar_Test.wmv

F-16 C Extra Pylon Model Modifiye: Mehmet Arca
http://garyosavan.karmaklan.org/ww3/videos/WW3_Dog_Fight.wmv

Oyundaki diğer araçlar: http://garyosavan.karmaklan.org/ww3/videos/ww3_uzun.rar

İlgilenen arkadaşlar lütfen benimle iletişime geçsin.
MSN garyosavan@hotmail.com
E-Mail: garyosavan@yahoo.com

Nisan 2005 Level Dergisi Sayfa 84 On-Line Arenalardan Haberler, Türk Savunması Hazır! Haberindekiler bizleriz. :)

2005-04-15 01:52:07

Re:oyun yazmak

vikkie

öncelikle şunu kabullenmelisinki tek başına oturup oyun yazma dönemleri artık geçti. bundan 15 sene önce falan olsaydı belki ama artık öyle değil. Her dilde oyun yazabilirsin kimse yazılamayacağını iddia etmesin lütfen. Eğer çok sabırlı, sinirleri sağlam ve çok çalışmayı seven bir insansan, işe opengl öğrenerek başla derim ben. Ve sakın gidipde Splinterr Cell yazmaya çalışma, herkes gibi, tetris, pong ve bunun gibi "basit" oyunlar yazarak başla.

2005-04-28 20:26:05

Re:oyun yazmak

raft

selamlar,

java konusuna kimse deginmemidolar, ben bari bi kac dolarey diyim dedim.

sanirim genel kani java´nin kaliteli oyunlar icin fazla yavadolar oldugu dogrultusunda. java´nin c/c++ kadar hizli olmadigi dogru, ancak gunumuzun hizli makinalarinda fark sanildigi kadar cok degil. jake2´i ornek vereyim, quake2´nin java versiyonu. yapilan testlerde quake2´den sadece 1.1 kat yavadolar cikmidolar
[url]http://www.bytonic.de/html/jake2.html[/url]

bir badolarka gorudolarte java api´lerinin fazla yuksek seviye (high level) oldugu dogrultusunda. api´lerin yuksek seviye oldugu dogru, ama bu performans kaybina sebep olmuyor, tersine kullanici hatalarini mumkun oldugunca gizleyip, programlarin daha kararli olmasini sagliyor

kanimca java´nin kimi badolarka ozellikleri de diger diller arasinda on plana cikmasina sebep oluyor. ornegin platform bagimsizligi: tum platformlarda calidolaran kac tane oyun biliyorsunuz ? ornegin kullanici arayuzu zenginligi: bi kac satirda mucizeler yaratabilirsiniz. ornegin hafiza yonetimi: hafiza kacaklariyla (memory leak) bogudolartugum gunleri ozlemiyorum dogrusu. ornegin kimi temel api´lerinin (i/o ve networking gibi) gucu. ve tabii ki en onemlisi dil olarak guzelligi

evet dogru, java fanatigiyim cok mu belli oluyo ;-)

bu arada hala ´3d chat´ im icin (java´yla elbet ;-) 3d artist ve sponsor ariyorum

[url]http://www.aptalkarga.com[/url]

2005-05-14 06:46:54

Cvp:oyun yazmak

ozmoz

bence en iyi program dark basic bedava sürümünü sitesinden bulabirsin bu konuda bir haber yazmıştım

2005-06-25 18:08:25

Cvp

Rounv

Öncelikle bir programlama dili öğrenmek için yabancı kitapları tavsiye etmiyorum yurdumuzdada satılan programlama oyun yapımı ile ilgili kitaplar mevcut.c++ öğrenmek için ingilizcen olmalı ve taban bir script bilgin olmalı/herhangi bir dil/

fazla detaya girmicem arkadaşlar girmişler yeterince sana çok geniş bir şekilde açıklamışlar bu mesajları okuğunda vazgeçmiş olabilir [G6]
tabi bu işi öğrenmek için yılmıcaksın FatihÖzen arkadaşımızın belirttiği gibi.
yazarken çok basit yazmışsın.
oyun yapmak için arkadaşların yazdıkları dilde prof. olacaksın ve eğer gerçekten ciddi bir proje amaçlıyorsan kendi oyun motorunu kendin yazacaksın 0 dan sana en basit bir örnek göstereyim city of heroes pek açıklayıcı yazı yazamadım belki faydasıda yok şimdi vaktim kalmadı iyi geceler

2006-10-21 02:35:54

Cvp

chrome_nickel

allah allah.. herkes oyun yapmayı biliyor. ama kimse kalkıp da bilgisayar oyunları da sıradan bir grafik uygulamasıdır dememiş nedense.

arkadaşım. bu işi ciddi olarak yapmak istiyorsan şu yazacağımı oku. üç gün sonra vazgeçeceksen kapat bu browser´i. aç bi oyun. yat kalk oyna.


öncelikle, bir bilgisayar oyunu yapabilmek için neler gereklidir neler değildir. ne bilirsen yaparsın ne bilirsen yapamazsın bi bakalım.


sadece programlama bilmek oyun yazman için yeterli değil. çok başarılı bir bilgisayar programcısı olabilirsin. ama uzay geometrisi hakkında bilgin yoksa yada yeterli değilse, oyun yapmaya kalktığında yapabileceğin iki şey vardır. ya başkalarının yazdığı kodları bir araya getirmek, yada debelenmek.

sadece 3d grafik editörleriyle 3d objeler veya sahneler yapabiliyor olmak oyun yapabileceğin anlamına gelmez. 3d oyunlar özellikle, bir ucundan matematiğe bulaşmak demek. çok ileri olmasa bile bir çok şeyi bilmen gerekir. vede yazılım konusunda algoritma denen, programların akış mantığını kurabilme ve geliştirebilme yeteneklerinin uzmanlık seviyesinde olması gerekir.

bütün bunlara sahip olsan bile, bir bilgisayar oyunu yapabilmek için bunlardan daha önemli birkaç şeye daha ihtiyacın olacak.

1. senaryo!

2. anlatım ve kompozisyon yeteneği!

3. sinematografi ve kurgu.

4. ses....

bilgisayar oyunları yapmaya kalkan insanlar ses olgusunu neden hep umursamaz davranır? görüntü ve hareketler ses olmadan br işe yaramaz. en sevdiğiniz bilgisyar oyununu sesi kapatıp oynamayı deneyin. ne zevk alırsınız?

6. uzman seviyede donanım bilgisi

7. ticari düşünüyorsan satış ve pazarlama yetenekleri.

8. ticari düşünüyorsan hak hukuk kanunlar ve izinler hakkında bilgiler. ( bunu bir danışmanla da halledebilirsin )

9. ......

10. .......


falan filan..

tabi böyle bir ekiple dünyaya hitab edecek bir oyun geliştirebilirsin.

ama evde kendi başına yapmak istediğinde nelere ihtiyacın olacak bir bakalım

herşeyden önce yazılım bilgisine..

hangi yazılım dilini kullanmak lazım?
aslında windows api´lerini kullanabilen herhangi bir yazılım dili ile 3d oyun geliştirebilirsin. windows apilerini kullanabilen yazılım dilleri genelde oyun gibi karmaşık yazılımları geliştirmeye yetecek özellikleri barındırırlar.

ama hangisiyle yazarsak ne olur bir bakalım.

visual basic = küçümsenmemesi gereken bir yazılım. ancak unutmamak gerekir ki, 3 kuruşluk işi 5 mb´lik exe haline getiren ve tamamen windows form uygulamaları yazmak için geliştirilmiş bir yazılım dili olmasından dolayı, ve bu tip uygulamaların çok yüksek işlemci performansına ihtiyaç duymayacağı göz önüne alınarak donanımı kullanma ve aç gözlülük özelliklerinin bastırılmasına pek dikkat edilmemiş ve böylece kolay geliştirilen yazılımlar yapabilme yeteneği kazandirilmiş bir yazılım dilidir. ama bir grafik uygulaması işlemler sırasında bilgisayarın bütün donanım yeteneklerini sınırlarına kadar zorlayabilir. ama sizin yazılımın grafik hesapları yapması gerektiği anda, donanımınız sizin yazılımın ram´e yüklediği, aslında kullanmadığı bir kaç dll dosyasının fonksiyonlarını parselleyip makine dilinde nasıl işleyeceğini yorumlamakla meşgul oluyor olacak. yazılımınıza ekleyeceğiniz her timer komponenti, her text girdi alanı, her komponent, bunun gibi dll yığınları ve fonksiyon yığınları ile yazılımınızı şişirecek.

bunun şöle bi avantajı da var tabi. bir işlem yaptırılması gerekiyosa nası yapacağınızı bilmiyosanız ve öğrenmek için çok uzun zaman harcamanız gerekiyosa bir komponent yerleştiriverip çözüverirsiniz. ama o zaman siz zaten yazılımcı da değilsiniz :) vb kullanıcıları, alınmaca yok...

delphi bu konuda vb´den daha gelişmiş ve çok daha üstün olmasına rağmen c++´nın gücüne yetişecek bir yazılım dili deildir..

gelelim c++´a
neden herkes c++ der? derdi nedir bu insanların.

çoğu kişi, internetteki tutoriallerden oyun c++´da yazılır diye okuduğundan c++ kullanacaksın vb ile oyun yapılmaz! der.aslında yapılır. ama yeterli verimlilikte olmaz demesi gerektiğini bu yüzden bilmezler.

c++ , bilgisayarların konuşma diline ( 1010011110010101 ) en yakın dil olan assembly diline en yakın programlama dili diyebiliriz. yani c++´dan bir adım aşağısı assembly dili. assembly dilinin bir adım aşağısı da işlemciye ram´den giden elektrik sinyalleri.

visual basic ise c++´dan üç adım yukarısı oluyor.

adımları aşağı indikçe, programcının yazması gereken kodlar ve düşünmesi gereken işlemleri kurgulama gibi şeyler çoğalır. ama, yazdığı yazılım bilgisayarın diline çok yakın olduğundan bir kaç dile çevrilerek deforme olmaz. ve taşıdığı anlamlar çok değişmez.

şöyle düşünün. bir yazı yazıyorsunuz ve türkçe.

bunu bir fransızın okuması gerekiyor. ama türkçe fransızca tercüman yok. türkçe italyanca tercüman var. italyanca portekizce tercüman var ve portekizce fransızca tercüman var.

siz fransız´a yazınızı okutabilmek için. önce türkçeden italyanca´ya çevirtiyorsunuz. diller arasındaki farklılıktan dolayı yazınız bir miktar deforme oluyor ve bazı cümlelerinize yüklediğiniz anlamlar uçuyor.
sonra italyanca´dan portekizceye çevriliyor ve gene dil farklılıklarından kaynaklanan sebeplerle anlamlar deforme olmuyor ama, yapısından dolayı portekizceye çeviren adam üç satırda yazdığınız cümle için bir sayfa harcıyor. sonra portekizce den fransızca´ya çevriliyor. portekizce ile fransızca arasındaki dil farklılığından gene 3 sayfalık yazı 5 sayfaya çıkıyor.

şimdi sizin fransıza vermeniz gereken ve 1 sayfa da yazdığınız yazı. üç beş dil dolaşıp fransız´a vardığında 5 sayfaya çıkıyor. ve belki sizin yazmadan üç cümle ile anlatabileceğiniz bir konu için fransız 5 sayfa yazı okumak zorunda kalıyor.

burda sizin program türk. işlemciniz de fransız.

eğer assembly gelişmiş uygulamalar yazmak için uygun bir ortam olsaydı assembly ile şu an bildiğiniz yazılımların 2 katı hızda çalışan yazılımlar geliştirmek mümkün olurdu. aynı donanımda iki kat performans kim istemez. ama assembly bu kadar gelişmiş uygulamalar yazmak için fazla karmaşık ve zordur. bu yüzden ikinci kademe olan c++ ve java gibi yazılım dilleri geliştirilmiştir.

c++ genellikle windows ve linux ortamlarının yazılım geliştirme dili olarak tercih görmüş. java ise sun firmasının geliştirdiği solaris gibi işletim sistemlerinin temel yazılım geliştirme dili.

windows ortamında c++ ile yazacağın yazılımlar diğer dillerde geliştireceğin yazılımlara göre çok daha az donanım performansı harcayacak, çok daha küçük boyutlarda olacak ve çok daha kararlı çalışacaktır.

bu yüzden windows ortamındaysan oyun yazmak için c++ kullanacaksın derler. öyle bir şart yok. ama c++ ile yazarsan en iyi performansa sahip olacaktır.

şimdi gelelim c++´ya. bu dil, yukarılarda bir kaç arkadaşın değindiği gibi herşeyi kendin yap dilidir.
burda bir windows penceresi açabilmek için hazır formun olmayacak. windows penceresinin açılması ile ilgili kodları kendin yazıcaksın.
çeşitli butonlar yok. ya windows apileri kullanarak windows´un temel form komponentlerini kullanıcaksın. yada kendi butonlarını kendin yapıcaksın.
ve gelelim 3d yazılımına. burda opengl yada directx komponenti yok. opengl ve directx uygulamanı geliştirmek için, bu grafik apilerinin nasıl çalıştığını ve nasıl programlandığını bilmen gerekecek.

peki nedir directx ve opengl.
bunlar, 3d grafiklerin bilgisayarın grafik işlemcisinde ( ekran kartında ) hesaplanmasını sağlayan bir çeşit ara programlama dilleridir. windows api´si de denir.

öncelikle hangi yazılım dilini kullandığına bakmadan. opengl programlamayı veya directx programlamayı yada aynı anda her ikisini birden programlamayı biliyor olman gerekir.

peki bunları bilmeden grafik uygulaması yazamaz mısın?

yazarsın tabi.
biraz dik üçgen formülleri bilmen gerekir. uzay geomtetri konusunda akademik eğitim almış olman gerekir. falan filan

mesela basit bir perspektif görüntüsü almak için sahnedeki her 3d kütlenin her üçgeninden kameranın fokus noktasını ışınlar çizmeli, ışının görüntü düzlemini hangi noktada kestiğini hesaplamalı, ve bu kestiği noktaları baz alarak üçgenin görüntü düzlemine nasıl izdüşüm bıraktığını hesaplamalısın. tabi bunu yaparken, sahnedeki başka üçgenler, fokus noktası ile üçgen arasına girmiş mi onu hesaplamalısın.girmişse üçgenin o köşesini değil, diğer üçgenin kestiği yerde oluşması gereken yeni köşelerin iz düşümlerini hesaplatmalısın. tabi onları hesaplatırken başka üçgenlerle kesişiyor mu onu hesaplatmalısın. bütün bunları yaptıktan sonra, ışık kaynakları ile bu ücgenlerin pozisyon mesafe ve açılarını hesaba katıp üçgenin aydınlanmasını hesaplamalısın. daha sonra üçgenin üzerine bir resim kaplanmışsa bu resmin iz düşüme göre nasıl deforme olduğunu pixeller üzerinde işlemler yaparak hesaplatıp iz düşüm üzerine kaplamalısın. aydınlık değeri be başka material özelliklerini dikkate alarak bu sonuç iz düşümleri kompoze edip sonuç görüntü olarak saniyede en azından 30 kere grafik uygulamasını takip eden kişinin monitöründe sergiletmelisin. tabi bütün bunları yapacak olan işlemci bilgisayarın matematik işlemcisi. yani yazılımın diğer işlemleri yapmak için yeterli preformansa ihtiyaç duyduğunda elinden gelecek tek şey, sahnende mümkün olduğunca az üçgen olması.
sanırım opengl yada directx öğrenmek daha mantıklı. çünkü opengl veya directx bu yukardaki işlemleri bizim yerimize yapan. ve daha önemlisi yüzlerce akademi eğitimi almış uzmanın ortak çalışması olan birer yardımcı kütüphanedir. visual basic´deki komponentler gibi. ama güzel olan tarafı, bu komponentlerin ekran kartında hesaplanması. opengl ve directx kullandığınızda 3d görüntünün hesabı için bilgisayarın matematik işlemcisi çalışmaz, grafik işlemcisi çalışır. bu yüzden ne kadar karmaşık bir sahne kullanabileceğiniz ancak yazılımın çalışacağı bilgisayarın grafik kartı ile alakalıdır :)...

peki directx ne opengl ne

directx microsoft´un geliştirdiği yazılım temelli bir grafik hızlandırma uygulamasıdır.

directx, ilk başlarda windows uygulamalarının grafik işlemlerini hızlandırmak ve basitleştirmek için düşünülmüş bir grafik kütüphanesiydi. daha sonradan 3d grafiklerin ev bilgisayarlarına düşmesiyle 3d grafik hızlandırma kütüphanesine dönüştürdüler. daha sonradan 3dfx firmasının directx ve kendi kütüphanelerini kullanarak 3d grafikleri hesaplamak için geliştirdikleri ekran kartları çıkınca, directx tamamen bir 3d ve 2d grafik hızlandırıcı olarak bilgisayarın grafik işlemcisini kullanan, grafik işlemcinin desteklemediği işlemler için de bilgisayarın kendi işlemcisini kullanan kütüphaneye dönüştü.
şimdi de hala öyle, 2d grafik, video ve 3d grafikleri çok daha hızlı hesaplamak için grafik kartını kullanan, grafik kartının desteklemediği işlemler için de bilgisayarın matematik işlemcisini kullanan bir kütüphanedir. eğer grafik kartınız directx´in bütün fonksiyonlarını tam desteklemiyorsa, ve siz yazılımınızda bu desteklemediği bir fonksiyon kullanıyorsanız, bu işlem bilgisayarın matematik işlemcisinde hesaplanacağından, bu fonksiyon yazılımınızda sıkca tekrar eden bir şey ise, yazılımınızın çok ağırlaşmasına sebep olacaktır. directx´i tam destekleyen grafik kartlarında windows ortamında en iyi grafik hızlandırıcı kütüphanedir diyebiliriz.
( 3ds max kullanıcıları grafik kartı directx 8.1´i tam destekleyip 9.0c´yi tam desteklemezken max´i directx 9 modunda çalıştırdıklarında daha yüksek performans alacaklarını düşünseler de daha az poligonla çalışmak zorunda kalırlar. çünkü grafik kartının desteklemdiği directx 9 fonksiyonları matematik işlemciye gönderilecek.. bu da sistem performansını düşürecektir. )

öte yandan directx öğrenme süreci uzun olan ve uzmanlık isteyen bir kütüphane olduğundan amatör işler için biraz ağır gelebilir.

opengl, directx´den çok daha önce geliştirilmeye başlanmış. sgi ( silicon graphics ) isimli firmanın çok eskiden beri bilimsel araştırmalarda kullanılan 3d grafiklerin hızlı ve kaliteli hesaplanması için geliştirdiği bir grafik kütüphanesidir. daha sonradan opengl bağımsızlaştırılıp açık bir kütüphaneye dönüştürülerek adı opengl, yani açık grafik kütüphanesi şeklinde değiştirilmiş. silicon graphics, tamamen kendi geliştirdiği bilgisayar donanımları üzerine, bu kütüphaneyi temel alan vertex işlemci, poligon işlemci, texture işlemci gibi, çeşitli işlemciler yerleştirerek ve ışık hesaplarını da yazılımsal olarak çözerek halen gerçek zamanlı opengl temelli fotogerçekçi renderlar yapan çok yüksek kapasiteli süper bilgisayarlar yapmaya devam ediyor.
opengl ise bu sgi´nin pc´lerinde kullanılanın x86 pc sistemlerine uyarlanmış hali. 3dfx firmasının dağılması sonucu kurulan nvidia firmasının bu kütüphaneyi grafik kartlarında kullanması ile ev bilgisayarları dünyasına girmiş, ve ilk olarak id software´in quake 3 oyununda başarılı olarak ( başarılı olarak diyorum. daha önce de uygulanmış.. ) kullanması ile opengl grafiklerinin yüksek performansı ve kalitesini görmüş olduk. opengl tamamen grafik donanımında hesaplanır. yazılımsal desteği yoktur. yani bir grafik kartı opengl´yi ya tam destekliyordur. yada desteklemiyordur. günümüzde opengl 2.0 sürümünde. daha önce 1.0 ve 1.1 sürümleri vardı. 2.0 sürümünde opengl´ye shader programlayabilme özelliği kazandırılmış. 32 bit derinlikli renk işleme özelliği kazandırılmış. video kütüphaneleri kazandırılmış ve directx´in %100 alternatifi olmuştur. tahminimce x64 sistemi pc´ler ve işletim sistemleri piyasaya oturduğunda opengl´ye gerçek zamanlı global ışıma desteği de ekleyeceklerdir. özellikle geliştiricisi olan sgi firmasının dünyanın en büyük bilimsel araştırma merkezlerine süper bilgisayarlar temin ettiği ve günümüz 3d´sinden on yıl ileride olan grafik işlemleri ile uza haritaları falan çıkartmak gibi işlerde kullanıldığından opengl´nin geleceği directx´e göre daha parlak. bir de, opengl ile yazdığınız grafik yazılımlarını biraz modifiye ederek linux yada machintosh sistemlerine dönüştürmeniz mümkün. ama directx sadece windows ortamının grafik hızlandırıcısı.

eğer bu işi ilerde yapacam diyorsan iki kere düşünmen ve üçüncüde karar vermen en doğrusu. bu konuda ilerlemek ve uzman olmak istiyorsan hem directx hem de opengl apilerini geliştirmeyi öğrenirken bir yandan da uzay geometriyi ve bunun bilgisayar dünyasında uygulanışını iyi öğrenmelisin.

yok ben hobi amaçlı düşünüyorum. bi bakacam sadece belki sora ilerlemek isterim falan diyorsan, zaten yazılmış bir grafik motoru, yada oyun motoru kullanman en akıllıcası olur. çünkü büyük yazılım firmaları da oyun motoru geliştirmenin eziyetini çekmek yerine parayı verip ya geliştirilmişini alıyor. yada geliştirebilenlere geliştirtiyor. mesela dünyanın en iyi gerçek zamanlı grafik motoru teknolojilerini geliştirenlerin başında id software geliyor. onun dışında eagames ve benzer firmalar kendi oyunlarının motorunu kendileri yazarken, bir çok daha küçük firma geliştirilmiş bir oyun motorunu yada grafik motorunu satın alarak hiç o kısmına bulaşmayıp sadece oyunu ile ilgileniyor. sen de aynı stratejiyi uygulayabilirsin.
piyasada bir çok bedava oyun motoru var.

http://www.devmaster.net/engines/

bu adresten bir çok paralı yada bedava oyun motoruna platformuna ve özelliklerine göre ulaşabilirsin.

bir de burası var ama kimse görmüyor = http://www.tr3d.com/index.php?id=workshop&f=22&wis=workshop&wno=73
drekon hocam, bu atelyelerin reklamını yapsan diyorum ana sayfada... çürüyolar öle.

hayde allah kurtarsın

2006-10-22 15:53:28

Cvp

savas_kayaalp

çok kötümseriz gibi geliyor çok( zor çok zor) e yapan dünyaya farklı bi yerden gelmedi aynı yapıdayız isterse 50 yıl sürsün bi oyun yazmak, arkadaşlarım kahveye gider bende bunla ugraşırım kimide başke bi şeyle sonuc olarak ben bundan zevk alıyorum ve bu benim için bi hobi sonunda bir şeye ulaşamasanızda zaten işin zevkini alıyorsunuz sanırım bir oyun yazıp bitirdikten sonra degilde oyunu yazarken ki dökülen emek bi zevk bu hayattaki diger işler içinde gecerli benim gibi düşünüyorsanız tutun bi ucundan gerisi gelir

2006-10-30 16:59:02

Cvp

chrome_nickel

kimse yapamazsın demiyor. ama araba motorunun bujisini değiştirmeyi bilmeden, uçak motoru yapmaya kalkmak mantıklı değil. çünkü otomobil motoru bir çok mühendisin yıllarını alan eğitimleri ve gene yılların verdiği deneyimi ile olur. uçak motoru ise, sadece mühendislerin değil, bir firmanın, uçak motoru üretimi konusundaki, kimi zaman bir insanın ömründen daha uzun olan üretim geçmişinde ürettiği ürünlerinden edindiği deneyimler, ve işe giren her yeni mühendisin firmanın uçak motoruna sağladığı yeniliklerin bütünüdür.
tek bir mühendis elbette bir uçak motoru yapabilir. ama bu, onlarca mühendisin eğitimini, ve en azından bir ikisinin bir kaç yıllık deneyimini gerektiricektir.. elbette bunlar olmadan da uçak motoru yapar. ama o kadarlık olur. haksız mıyım

2006-10-30 21:59:42